Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Schema de sustinere a investitiilor in energie regenerabila nu va suferi schimbari

I.D. Investiţii /

Schema de sustinere a investitiilor in energie regenerabila nu va suferi schimbari

Nu exista nici un proiect de lege pentru modificarea schemei de sustinere a investitiilor in energia regenerabila, a dat asigurari investitorilor italieni Silvia Vlasceanu, consilier parlamentar in Comisia Industrie si Servicii din Parlamentul Roman. Afirmatia a fost facuta in cadrul conferintei "Energia Regenerabila: 2013 - anul green economy in Romania?", organizata in 28 februarie la Bucuresti de Confindustria, patronatul societatilor italiene prezente in tara noastra.

Segmentul energiei regenerabile este unul dintre cele mai dinamice din Romania. Potrivit unui studiu realizat de consultantul Ernst&Young tara noastra se situeaza pe locul 13 in topul celor mai atractive tari din lume pentru investitiile in energie din surse regenerabile dintr-un total de 40 de state. Astfel, Romania surclaseaza tari precum Polonia, Turcia, Spania si Austria.

Mai mult din punctul de vedere al energiei eoliene ne situam chiar mai in fata, pe locul 10.

In 2012 au fost emise 5 milioane si jumatate de certificate verzi, iar in 2013, pana acum au fost emise peste 900.000 certificate verzi, a precizat Emil Calota, vicepresendinte al Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Investitiile in energia regenerabila au insumat in 2012 2.301 MW instalati. In stadiu de autorizare se afla proiecte ce se ridica la 2.787 MW. Tinta Romaniei pentru anul trecut era de 2.545 MW instalati.

Cele mai multe investitii au vizat energia eoliana, 1.794 MW instalati si 2.135 MW in stadiu de autorizare, target-ul pentru 2012 fiind de 1.850 MW instalati.

Pana in 2020 Romania trebuie sa atinga o putere instalata de 5.589 MW/an.

Tot acest avant s-a datorat schemei de sustinere implementate de statul roman. Invesitorii intalieni din domeniu si-au exprimat in cadrul intalnirii Confindustria ingrijorarea privind aplicarea unor modificari legislative care vor duce la o diminuare a sustinerii acestor proiecte din partea statului roman. Investitorii italieni au solicitat ca aceste schimbari sa le fie aduse la cunostinta din timp pentru a putea sa isi intocmeasca planul de afaceri in cunostinta de cauza.

Reprezentata Parlamentului, Silvia Vlasceanu, a precizat ca orice schimbari vor aparea in viitor la aceasta schema acestea vor fi precedate de o consultare a investitorilor din domeniu si in nici un caz nu vor fi aplicate de pe o zi pe alta.

Totodata Vlasceanu a indemnat companiile italiene sa investeasca si in alte domenii in afara surselor regenerabile, amintind subventiile pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor.

O problema si reprezinta preluarea acestei energii renegerabile in sistemul national.

Emil Calota a atras atentia ca in prezent sistemul national poate prelua fara probleme doar 3.000 MW. Pentru a prelua mai multa energie sunt necesare o serie de investitii in stocarea energie, conform lui Octavian Lohan, reprezentat Transelectrica.

Chiar daca schimbarea sistemului nu va avea loc imediat, modificarea cadrului legislativ este imenenta. Pe masura ce tara noastra isi atinge tintele aceste sustinerea acestor investitii nu va mai fi o prioritate, potrivit lui Emil Calota.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional