Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Scumpirea euro în raport cu leul a "mâncat" din reducerile de preţ pentru locuinţe

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Scumpirea euro în raport cu leul a "mâncat" din reducerile de preţ pentru locuinţe

Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a fost de circa 13,5% de la 1 iulie 2008 şi până în prezent. De la 1 iulie 2007 şi până în prezent, leul a pierdut aproximativ 30% faţă de euro. Această scumpire se resimte, automat, în preţul locuinţelor vechi şi noi (n.r. euro este moneda de tranzacţionare din 2005), pentru că cei care le-au achiziţionat sau le vor cumpăra în perioada următoare au, în marea lor majoritate, venituri în lei.

Astfel, scumpirea euro a anulat o parte consistentă a reducerilor de preţ oferite, în ultima vreme, de proprietarii de apartamente vechi şi noi. Piaţa imobiliară a intrat în blocaj din a doua jumătate a anului trecut, când băncile au redus semnificativ creditarea, afectate fiind de criza financiară internaţională. Dacă pe piaţa de apartamente vechi proprietarii au lăsat din preţ până la 50% faţă de finalul anului 2007, în funcţie de nevoia fiecăruia de lichidităţi, pe piaţa de apartamente noi, reducerile oferite de dezvoltatori abia dacă ajung la 20% faţă de nivelul de la începutul anului trecut. Astfel, cumpărătorii interesaţi de locuinţele noi beneficiază de un discount de doar câteva procente, raportat la valoarea în lei a proprietăţii respective.

Agenţii imobiliari susţin că ieftinirea locuinţelor din ultimele luni a fost cauzată de lipsa tranzacţiilor şi că puţini proprietari au luat în calcul şi deprecierea leului faţă de euro. Neîncrederea cumpărătorilor este legată în principal de stabilitatea preţurilor şi abia în secundar de fluctuaţia cursului de schimb leu-euro. Potrivit agenţilor imobiliari, este posibil ca unii vânzători de apartamente noi să mai reducă preţurile, ţinând cont şi de aprecierea euro în raport cu leul.

Irina Petrescu, partener în cadrul companiei imobiliare "Esop", ne-a explicat: "Cred că proprietarii au avut în vedere la stabilirea reducerilor de preţ în primul rând blocajul pieţei şi scăderea puterii de cumpărare a persoanelor care au nevoie de locuinţe. Estimez că în continuare preţurile se vor corela cu puterea de cumpărare şi cu impactul pe care sistemul de creditare îl va avea asupra pieţei imobiliare. Într-adevăr, deprecierea leului în raport cu euro este un factor care se adaugă la scepticismul clienţilor, la starea generală de expectativă şi neîncredere în stabilitatea nivelului actual al preţurilor".

Domnia sa ne-a precizat că dezvoltatorii pot, însă, să înlăture această temere, fie fixând preţuri în lei, fie stabilind în precontracte sau contracte o anumită rată de schimb a cursului leu-euro, care să avantajeze ambele părţi, dar nu mai jos de 3,8 lei pentru un euro.

Titel Folea, director marketing în cadrul agenţiei "Euroest", ne-a declarat că este posibil ca, în perioada următoare, dezvoltatorii de locuinţe noi să mai reducă din preţuri din cauza fluctuaţiilor cursului valutar leu-euro. Domnia sa susţine: "Dezvoltatorii au redus preţurile pentru a atrage interesul clienţilor solvabili din această perioadă. Reducerile la apartamentele noi au depăşit doar în unele situaţii 20% şi este posibil ca unii investitori să mai ieftinească locuinţele. Moneda europeană este elementul de referinţă în toată ecuaţia imobiliară: preţurile locuinţelor noi sunt calculate în euro, o parte din cumpărători au salariile în euro sau deţin lichidităţi în euro, iar contractele dezvoltatorilor cu propriii furnizori sunt, de asemenea, în euro. Fluctuaţiile cursului valutar nu sunt principalul vinovat pentru blocajul imobiliar şi reprezintă un risc asumat de toţi actorii pieţei".

Potrivit "Esop", piaţa rezidenţială românească a fost şi rămâne una atipică şi neunitară. De exemplu, sunt dezvoltatori care nu au făcut nicio reducere de preţ în această perioadă de blocaj al tranzacţiilor, continuând să construiască în aşteptarea unor vremuri mai bune. La polul opus, sunt dezvoltatori care au dificultăţi în a-şi continua proiectele, încât au redus considerabil preţurile de vânzare, procentaj maxim raportat până acum fiind de 20-30%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional