Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

SECTORUL 1Proiectele imobiliare mari continuă nestingherite de criză

F.A. Locuinţe /

Proiectele imobiliare mari continuă nestingherite de criză

Nordul atrage, în continuare, investiţii mari, în special rezidenţiale

În activitatea de autorizare derulată, în 2008, de Primăria sectorului 1 nu s-a resimţit blocajul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară. Numărul de cereri depuse pentru autorizaţii de construire a rămas constant, ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul sectorului 1. Până la finele lunii februarie, primăria nu primise notificări pentru stoparea sau conservarea şantierelor.

Cele mai multe cereri de autorizare a noilor locuinţe au fost eliberate de primărie pentru zone din nordul sectorului 1, respectiv Băneasa, Jandarmeriei, Floreasca. Vilele au suprafeţe generoase, cu parter şi două-trei etaje. Mai sunt şi mici bloculeţe pe 4-5 etaje (ultimul retras sau mansardat), cu beneficiari persoane fizice, şi care cuprind câteva apartamente spaţioase.

Primarul Chiliman ne-a mai spus că, în 2008, sectorul nu a dus lipsă de mari investiţii. Astfel că au fost acordate multe autorizaţii pentru proiecte ample. Printre marii investitori se numără Rotary Construct, Băneasa Investments, Ana Tower, Impact Developer& Contractor, Floreasca Bussines Park, Stupul de Albine SRL, Confidential Business SRL, Engel Tulip SRL, Triumf Construct SA şi Cyrom Investments SRL, Castrum Corporation SRL, Tecton&Arhitecture SRL şi Armonia Străulesti 45 SRL. Andrei Chiliman ne-a menţionat că aproape o zecime din autorizaţiile emise în 2008 sunt pentru proiecte imobiliare mari.

Noi lucrări autorizate în ansamblul Băneasa

"Băneasa Investments" a primit autorizaţie pentru trei blocuri pe subsol, parter, cinci etaje şi ultimul retras, precum şi pentru alte patru blocuri pe subsol, parter, trei etaje şi ultimul retras. Imobilele sunt amplasate în bulevardul Gherasim Constantinescu şi fac parte din amplul proiect Băneasa. Compania a mai obţinut autorizaţie şi pentru ridicarea unui pavilion administrativ pe subsol, parter, patru etaje şi al cincilea retras, pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti. Alte două autorizaţii au fost obţinute de "Băneasa Investments" pentru o locaţie din Aleea Privighetorilor şi o zonă din strada Corneliu Roman. Pe fiecare amplasament vor fi ridicate nouă imobile de locuinţe de diferite tipuri.

"Impact" a primit opt autorizaţii pentru construcţia de blocuri în zona Drumul Pădurea Pustnicul. Imobilele au între 9 şi 12 apartamente fiecare şi un regim de înălţime parter şi 2-3 etaje.

Apar turnuri de birouri cu 27 şi 36 de etaje

"Floreasca City Center" este beneficiarul autorizaţiei pentru realizarea unui mare ansamblu multifuncţional în Calea Floreasca. Complexul va cuprinde un mall şi clădiri de birouri. Regimul de înălţime avizat este trei subsoluri, parter şi 2-3-10 etaje, dar va fi ridicat şi un turn pe cinci subsoluri, parter şi 36 de etaje. Şi "Ana Tower" a primit autorizaţia pentru construirea, în bulevardul Poligrafiei, a unui turn de birouri pe trei subsoluri, parter, 27 de etaje şi etaj tehnic.

"Petrom" a primit avizul pentru începerea construcţiei complexului imobiliar în care va fi amenajat şi viitorul său sediu central. Locaţia este în strada Coralilor şi cuprinde sediul "Petrom" pe subsol, parter şi trei etaje, cu un corp pe parter care va adăposti o centrală electrică. Celelalte imobile din complex vor fi dispuse pe parter şi 3 - 5 - 10 etaje.

"A&V Comimpex 93" va ridica, pe bulevardul Bucureştii Noi, un ansamblu de locuinţe pe două subsoluri, parter, mezanin, 8-14 etaje. "Floreasca Business Park" continuă lucrările din complexul situat în Calea Floreasca, prin ridicarea unui imobil de birouri pe trei subsoluri, parter, şapte etaje şi ultimul retras.

"Rotary Construcţii" realizează, pe Drumul Nisipoasa din nordul Capitalei, locuinţe în blocuri pe două subsoluri, parter şi trei etaje, dar şi pe două subsoluri, parter 14 etaje şi etaj tehnic. "Latres Investiţii" va construi, în Aleea Privighetorilor, locuinţe pe două subsoluri, parter şi nouă etaje.

Alte ansambluri rezidenţiale autorizate de Primăria sectorului 1 în 2008 aparţin "Stupul de Albine" SRL pentru zona Aleea Meteorologiei, "EFG Stegarului Development" pentru zona Drumul Stegarului (16 imobile pe demisol, parter două etaje şi ultimul retras), dar şi "CLH Estate" pentru zona Străuleşti (imobile pe subsol, demisol, parter, două etaje şi al treilea retras). "Aurora Business" va amenaja un ansamblu rezidenţial numit "Felicity" în zona Opalului. Pe strada Ionescu Siseşti, "Conimob Com" va construi locuinţe colective.

Primăria a cumpărat locuinţe de 64 de milioane de lei

Primăria sectorului 1 a demarat, în toamna anului trecut, un amplu program de achiziţie de locuinţe de pe piaţa liberă, pentru a putea adăposti persoanele evacuate din casele naţionalizate. Primarul Andrei Chiliman ne-a declarat: "Am achiziţionat, în cursul anului trecut, 124 de locuinţe de pe piaţa liberă. Valoarea totală a investiţiei a fost de 64 milioane de lei (n.r. circa 16,8 milioane de euro). Fondurile au provenit de la bugetul local al sectorului 1".

În cursul anului 2009, domnia sa estimează că Primăria sectorului 1 va achiziţiona tot peste 100 de locuinţe de pe piaţa liberă. Acţiunea primăriei a fost demarată în baza hotărârii Consiliului Local sector 1 nr. 285, adoptată în luna august 2008, prin care s-a decis ca, în următorii ani, să fie achiziţionate câteva mii de locuinţe de pe piaţa liberă. De aceste locuinţe vor beneficia, cu prioritate, persoanele evacuate din casele naţionalizate (25 de puncte) şi persoanele cu venituri reduse (între 8 şi 10 puncte), în baza criteriilor aprobate de Consiliul Local. De asemenea, persoanele ale căror cereri pentru obţinerea locuinţei au o vechime mai mare de cinci ani, vor avea prioritate pentru obţinerea unui apartament. Imobilele sunt achiziţionate etapizat, de pe piaţa liberă, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1.

La Primăria sectorului 1 erau înregis-trate, la finele lunii februarie, 6.420 de cereri pentru obţinerea unei locuinţe, însă doar aproximativ 1.500 de solicitanţi aveau depusă documentaţia completă. Din cele 6.420 de solicitări, aproximativ 2.000 de cereri sunt formulate de persoane care locuiesc în case retrocedate foştilor proprietari.

Andrei Chiliman ne-a mai spus că primăria va realiza un proiect pentru construirea unui cartier de locuinţe din fonduri proprii, pe Şoseaua Odăi. "Estimăm că proiectul se va finaliza în cel mult doi ani. De aceste locuinţe vor beneficia cu precădere cazurile sociale", a adăugat domnia sa.

Direcţia Urbanism a Primăriei sectorului 1 a eliberat, anul trecut, un total de 974 de autorizaţii de construire, fără branşamente, lucrări de infrastructură, panouri publicitare şi demolări. 39% din aceste autorizaţii sunt pentru construcţia de locuinţe noi, iar 47% pentru modificări interioare, extinderi şi supraetajări ale locuinţelor existente. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru locuinţe noi în 2008 este cu 22% mai mic decât cel al autorizaţiilor emise în 2007 pentru că mulţi dezvoltatori au obţinut o singură autorizaţie pentru realizarea de cartiere cu câteva zeci sau sute de unităţi locative. Din acest punct de vedere, numărul de unităţi locative autorizate în 2008 este comparabil cu cel înregistrat în anul precedent.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional