Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SECTORUL 2Primăria a eliberat autorizaţii pentru 3.600 de locuinţe

F.A. Locuinţe /

Primăria a eliberat autorizaţii pentru 3.600 de locuinţe

Din acestea, 2.000 sunt apartamente în ansambluri rezidenţiale mari

Primăria sectorului 2 a aprobat, anul trecut, autorizaţii de construire pentru 3.600 de unităţi locative noi, din care 2.040 sunt apartamente. Acestea au o suprafaţă desfăşurată totală de 234.000 mp. Bogdan Pîrvanu, directorul executiv al direcţiei de urbanism din primărie, ne-a declarat că blocajul tranzacţiilor imobiliare şi lipsa de lichidităţi de pe piaţă nu s-au resimţit în activitatea de autorizare derulată anul trecut.

Domnia sa ne-a precizat că numărul locuinţelor autorizate se menţine la nivelul din 2007, an de vârf în activitatea de dezvoltare imobiliară. În plus, până la finele lunii februarie, niciun dezvoltator nu şi-a anunţat intenţia de a sista sau conserva pe o perioadă îndelungată lucrările la ansamblurile aflate în curs de execuţie în sectorul 2. "Este adevărat că nu toate marile ansambluri au intrat în lucru, dar la cele în execuţie nu s-au raportat, deocamdată, depăşiri ale termenelor de livrare", a subliniat directorul executiv al direcţiei de urbanism din Primăria sectorului 2.

Cel mai mare ansamblu are 655 de apartamente

Cel mai mare ansamblu rezidenţial autorizat de primărie în 2008 are 655 de apartamente şi este amplasat pe şoseaua Dobroeşti. Investitorul "Oreco Grup" va ridica opt imobile cu regim de înălţime două subsoluri, parter şi 14 etaje. Şi "Sigma Proiect Development" a obţinut autorizaţia pentru construirea unui ansamblu pe strada Oituz, cu 391 de apartamente.

"Ashtrom Residents" va ridica trei imobile cu un regim de înălţime de trei subsoluri, parter şi 16 etaje, pe un teren din şoseaua Ştefan cel Mare. Numărul total de apartamente care vor fi realizate este de 390. "Hercesa Imobiliara" construieşte, pe strada Baia de Aramă, 278 de apartamente în imobile pe două subsoluri, parter şi 5-11 etaje.

"Quality Living Developers" va realiza complexul "Tei Lake Development" pe strada Petricani. În total, vor fi construite 224 de apartamente. La rândul său, "Area 10 Eastern World" a obţinut autorizaţia pentru construirea a 193 de apartamente în Delea Veche. Un bloc va avea două subsoluri, parter, nouă etaje, cu etajele 10-11-12 retrase, la care se adaugă două blocuri pe două subsoluri, parter şi 7-9 etaje şi un imobil de birouri pe două subsoluri, parter şi trei etaje.

Un ansamblu mai mic, de 144 de locuinţe, va fi ridicat de "CP International Real Estate" în strada Fabrica de Gheaţă. Este vorba despre un imobil pe trei subsoluri, parter, mezanin şi 14 etaje. "GML Rezidenţial", va construi 156 de apartamente în strada Ciocârliei. Blocurile au un regim de înălţime două subsoluri, parter şi nouă etaje. "Les Edificies de Charme RO" a primit autorizaţie pentru 135 de apartamente pe bulevardul Ferdinand, imobilul va avea un regim de înălţime două subsoluri, parter şi 3-11 etaje, retrase succesiv.

24 de sedii de birouri autorizate în 2008

Bogdan Pîrvanu ne-a menţionat că au mai fost autorizate 24 de sedii de birouri cu înălţimi cuprinse între parter şi două etaje şi parter şi 11 etaje, cu o suprafaţă desfăşurată totală de 144.000 mp.

Primăria a mai avizat, anul trecut, 80 de documentaţii de urbanism pentru imobile cu diverse funcţiuni, cu înălţimi de parter şi peste şase etaje. Acestea totalizează o suprafaţă desfăşurată de 2,62 milioane mp, o suprafaţă construită de 319.000 mp şi un număr de 25.000 de locuri de parcare.

Printre cele mai mari clădiri de birouri avizate se numără "Only Grup", în strada Fabrica de Glucoză. Suprafaţa utilă este de circa 9.500 mp, iar regimul de înălţime este trei subsoluri, parter, zece etaje şi etaj tehnic. "Aerofina" construieşte, tot în strada Fabrica de Glucoză, un imobil de birouri pe două subsoluri, parter şi 13 etaje. Suprafaţa utilă este de circa 28.000 mp.

"Connect Business Park" continuă investiţia din complexul situat pe Dimitrie Pompeiu, cu două noi clădiri de birouri de circa 17.000 mp utili (suprafaţa totală). Regimul de înălţime a construcţiilor este două subsoluri, parter şi opt etaje. "Blitz Distribution" va construi, pe strada Matei Voievod, un imobil cu un regim de înălţime două subsoluri, parter şi 4 - 11 etaje, cu o suprafaţă totală utilă de 5.400 mp. Şi "Axa Concept" a primit autorizaţie pentru ridicarea unei clădiri de birouri pe două subsoluri, parter şi 3 - 9 etaje în strada I.H. Rădulescu. Suprafaţa utilă rezultată va fi de circa 9.300 mp.

Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei sectorului 2 a eliberat, anul trecut, un total de 810 de autorizaţii pentru diverse lucrări de construire şi intervenţii asupra clădirilor, exceptând reparaţii sis-tem rutier, branşamente, panouri publicitare etc. Din numărul total de autorizaţii, 28% au fost emise pentru construcţia de imobile noi cu destinaţia de locuinţe, iar 39% sunt pentru lucrări de amenajare interioară, extindere şi consolidare a caselor şi apartamentelor vechi. Faţă de 2007, autorizaţiile pentru locuinţe noi din 2008 au înregistrat o scădere de 43%. Dar unităţile locative ce vor rezulta în urma acestor autorizaţii (3.600) sunt mai numeroase decât cele avizate în 2007 (circa 3.000), potrivit datelor furnizate de primărie. Foarte mulţi dezvoltatori au obţinut o singură autorizaţie pentru ansambluri cu zeci sau sute de locuinţe fiecare.

Bogdan Pîrvanu ne-a spus că este încrezător în activitatea de autorizare din 2009: "Segmentul de locuinţe individuale realizate de către persoanele fizice nu va avea de suferit de pe urma crizei. De asemenea, modificările interioare şi extinderile locuinţelor existente se menţin la un nivel ridicat. Chiar dacă unele şantiere nu vor porni în această perioadă dificilă, pentru cele în curs de execuţie cred că situaţia nu va fi chiar atât de neagră. Sunt investitori care au forţa financiară să le continue pentru că au asigurată finanţarea necesară".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional