Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SECTORUL 3Autostrada Bucureşti - Constanţa, motorul dezvoltării zonei de est

F.A. Locuinţe /

Autostrada Bucureşti - Constanţa, motorul dezvoltării zonei de est

Apar imobile înalte şi la periferia sectorului

Sectorul 3 nu a dus lipsă de solicitări pentru autorizarea de investiţii imobiliare în 2008, în ciuda blocajului tranzacţiilor imobiliare de la finele anului. Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al sectorului 3, ne-a declarat că au mai fost autorizate câteva ansambluri mari şi că se menţine interesul pentru zona Theodor Pallady - ieşirea pe autostrada Bucureşti - Constanţa. Aici continuă să apară multe locuinţe individuale, chiar bloculeţe cu câteva apartamente, dar şi spaţii comerciale moderne şi hale indus-triale de producţie şi depozitare.

Domnul Dumitraşcu a subliniat: "Solicitările de autorizare s-au menţinut şi în 2008 în ritmul anual de creştere obişnuit, de 10-15%. Eu, personal, cred că tranzacţiile se vor debloca atunci când dezvoltatorii îşi vor reface calculele şi vor lăsa serios din preţ, micşorându-şi profiturile. Atât timp cât unii investitori vor să obţină şi 300% profit, cred că este suficient loc de reduceri substanţiale de preţ".

Zona de est, în continuare atractivă pentru investitorii imobiliari

Pentru 2009, domnul arhitect Dumitraşcu se aşteaptă la o dezvoltare constantă a construcţiei de locuinţe individuale noi la periferia sectorului, dar şi la multe solicitări pentru extinderea şi modernizarea locuinţelor existente. Zona de est a Capitalei se va menţine în interesul investitorilor datorită extinderii reţelei de metrou şi a utilităţilor. Încep să apară şi multe facilităţi comerciale şi alte servicii în proximitatea locuinţelor existente, iar segmentul de spaţii industriale moderne va continua să se dezvolte din cauza cererii încă ridicate.

Blocuri noi cu 15 etaje

Nici sectorul 3 nu duce lipsă de proiecte imobiliare cu blocuri înalte. Anul trecut, primăria a dat autorizaţie de construire pentru un complex de locuinţe în blocuri pe trei subsoluri, parter şi 11-16 etaje, în strada Liviu Rebreanu. Investitor este compania "Inavest Development". Şi compania "Oteppa" va ridica un imobil de locuinţe pe trei subsoluri, parter şi 14 etaje pe strada Fizicienilor.

Tot locuinţe construieşte şi "Ariston Properties" în zona Ion Agârbiceanu. Este vorba despre două imobile cu un regim de înălţime două subsoluri, parter, mezanin şi 15 etaje. La rândul său, "Banat Construct" a obţinut autorizaţia de construire pentru birouri pe patru subsoluri, demisol, parter, 13 etaje şi ultimele două retrase. Clădirea este amplasată pe şoseaua Mihai Bravu.

"RC International Estate Development" va ridica, pe strada Traian Popovici, locuinţe şi birouri într-un imobil pe două subsoluri, parter şi 12 etaje. "Conarg Real Estate" îşi continuă investiţia din zona Liviu Rebreanu cu blocuri noi pe demisol, parter şi 11 etaje. Tot blocuri cu 11 etaje construieşte şi "ML Construcţii Imobiliar" în zona Prisaca Dornei. "Mazzi International" a primit autorizaţie pentru un imobil cu apartamente pe două subsoluri, parter şi zece etaje. Imobilul este amplasat pe strada Râmnicu Vâlcea.

Arhitectul şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, ne-a declarat că primăria va derula, şi în acest an, o amplă campanie de extindere a spaţiului verde şi de amenajare de parcări publice în special parkinguri supraterane în locaţii foarte aglomerate. Astfel, la finele lui 2009, sectorul 3 va avea 18-19 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor. La finele lunii februarie, sectorul 3 avea 100.000 de locuri de parcare şi încă două parcări supraetajate cu câteva sute de locuri, aflate în curs de execuţie.

Direcţia de Urbanism a Primăriei sectorului 3 a eliberat, anul trecut, un număr total de 676 de autorizaţii pentru lucrări de construcţie şi amenajare a locuinţelor, birourilor şi spaţiilor comerciale (numărul total nu include autorizaţiile eliberate pentru lucrări de infrastructură, branşamente, panouri publicitare sau amenajarea spaţiilor verzi). 29% din totalul autorizaţiilor sunt pentru ridicarea de locuinţe noi, iar 36% pentru extinderi, amenajări şi consolidări ale locuinţelor existente. Numărul locuinţelor noi autorizate în 2008 a înregistrat o scădere de 39% faţă de cel din 2007. În fapt, mulţi investitori obţin o singură autorizaţie pentru un complex rezidenţial de blocuri cu apartamente noi. În total, numărul unităţile locative autorizate în 2008 s-a menţinut la aproa-pe acelaşi nivel din 2007 (circa 2.000 de unităţi locative).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional