Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SECTORUL 4Criza a adus mai puţine autorizaţii pentru construcţii noi în sectorul 4

F.A. Locuinţe /

Criza a adus mai puţine autorizaţii pentru construcţii noi în sectorul 4

A rămas constant numărul de autorizaţii pentru case noi

Criza financiară internaţională şi blocajul tranzacţiilor imobiliare s-au resimţit în sectorul 4 printr-o scădere a solicitărilor pentru obţinerea de autorizaţii de construire, în special din partea marilor investitori. Daniel Cărămidă, arhitectul şef al sectorului 4, ne-a explicat: "Ei se opresc din proiectare şi activitatea de autorizare pentru că îi costă bani mulţi dacă vor să facă investiţii ample. Cunosc investitori care nu mai înaintează cu proiectul nu din lipsă de fonduri. Ei au capacitatea să construiască tot ce şi-au propus, dar aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu piaţa şi îşi conservă resursele. Sunt, însă, şi investitori care au probleme şi ne-au anunţat că vor să conserve şantierele. Ei sunt investitori de talie mai mică şi s-au bazat pe creditele pe care cumpărătorii de locuinţe nu le-au mai obţinut după octombrie 2008".

Domnul Cărămidă ne-a mai spus că a scăzut considerabil, în a doua jumătate a anului trecut, numărul Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru investiţiile medii şi mari. În perioada 2006-2007, primăria era asaltată de astfel de propuneri, în special spre finalul anului întrucât investitorii doreau ca anul următor să obţină autorizaţia şi să înceapă lucrările.

Arhitectul şef al sectorului 4 este convins că multe din complexurile imobiliare autorizate în perioada de boom a pieţei din ultimii doi ani şi care nu au execuţia demarată nici nu vor mai fi lansate în perioada următoare: "Sunt şi mari investitori care finalizează, în curând, marile complexuri. Ei preferă să oferteze la cheie apartamentele rămase nevândute, pentru că mulţi cumpărători nici nu mai vor să audă de achiziţii la faza de proiect".

Câteva investiţii mari au fost autorizate în prima jumătate a anului trecut

Prima jumătate a lui 2008 nu a fost total lipsită, pentru Primăria sectorului 4, de investiţii mai mari, care au şi fost autorizate. Astfel, "Titan Investment" construieşte, pe strada Soldat Ionescu Florea, un complex de locuinţe cu spaţii comerciale la parter şi parcări în subsol, în imobile pe două subsoluri, parter şi 11 etaje. "Trustul de Construcţii Bucureşti" a primit autorizaţie pentru două imobile de locuinţe pe parter şi 14 etaje de locuinţe, situate în strada Urcuşului.

"Meridian Sud" şi "Isrom Trust Construct" vor construi, în Aleea Terasei, două blocuri de locuinţe pe două subsoluri, parter şi 11-19 etaje. Iar "ICE Nobil Invest" va realiza, pe strada Izvorul Rece, locuinţe pe două subsoluri, parter şi 12 etaje. "Licris Trans" a primit autorizaţie pentru construirea unui imobil de birouri şi comerţ pe două subsoluri, parter şi 4-11 etaje, plus un nivel tehnic. Investiţia va fi dezvoltată pe un teren din şoseaua Olteniţei.

"CNS Active" va realiza o clădire cu un regim de înălţime subsol, parter şi şase etaje în Calea Şerban Vodă. Un cetăţean străin a obţinut autorizaţie pentru un imobil de locuinţe pe subsol, parter, şase etaje şi ultimul retras, situat în strada Turnu Măgurele. Iar "Vanessa 2000 Com" va construi, pe un teren din Calea Şerban Vodă, o clădire pe subsol, parter şi 3-6 etaje.

Construcţia de locuinţe individuale înaintează încet şi sigur

Segmentul construcţiei de vile de către persoane fizice a rămas, în 2008, la nivelul din 2007. Multitudinea de autorizaţii emise de Primăria sectorului 4 arată că acest segment de piaţă nu a fost afectat de criza financiară. "În general, persoanele fizice nu cheltuiesc foarte mulţi bani pentru taxele de autorizare şi pentru proiectele necesare avizării. Aşa că merg mai departe cu autorizarea chiar dacă nu se apucă, în curând de lucru. Avem şi foarte multe autorizaţii pentru modificări interioare în apartamente dar şi pentru extinderi, consolidări şi supraetajări ale caselor existente", ne-a mai declarat Daniel Cărămidă.

Majoritatea noilor locuinţe individuale autorizate în 2008 au suprafaţa medie de 200 mp şi un regim de înălţime de parter şi maxim două etaje. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, cu structură din beton şi zidărie portantă. Zonele de interes sunt Alunişului, Stoian Militaru şi Apărători. Au apărut ceva mai multe cereri şi pentru zonele dinspre comuna Berceni, Aurel Perşu, Drumul Creţeştilor, Drumul Gilăului şi Drumul Binelui.

Pentru 2009, domnul arhitect Cărămidă estimează că vor rămâne predominante construcţiile de locuinţe individuale noi. Sectorul 4 dispune, în partea de sud, de importante suprafeţe de teren, cu preţuri mici, unde primăria intenţionează să extindă utilităţile şi infrastructura stradală.

"Asmita Gardens" şi "Monaco Towers" se apropie de finalizare

Două ansambluri rezidenţiale se apropie, în 2009, cu paşi repezi de finalizare. Arhitectul şef al sectorului 4 susţine că, la finele lunii februarie, 70% din cartierul "Asmita" era finalizat, iar locuinţele fuseseră contractate. "Asmita Gardens", situat în zona Splaiului Unirii - Calea Văcăreşti, este dezvoltat, în parteneriat, de fondul de investiţii administrat de compania britanică "Charlemagne Capital" şi compania indiană "Asmita". Valoarea totală a cartierului a fost estimată la peste 110 milioane de euro. Lucrările de construire au început în anul 2006. "Asmita Gardens" are şapte blocuri dis-puse pe parter şi 16-24 de etaje, cu un total de circa 800 de apartamente.

În fază avansată se aflau, la finele lunii februarie, şi cele două clădiri ale complexului "Monaco Towers", care sunt extinse pe 20 de niveluri fiecare. În total, vor fi amenajate 304 locuinţe, cu două şi trei camere, dar şi cu duplex-uri de trei şi patru camere. Investitor este "Marble House".

Un alt şantier din sectorul 4 care nu dă semne de oboseală este "Sun Plaza", cel mai mare mall din sudul Capitalei. Aces-ta este dezvoltat de promotorul român de centre comerciale "EMCT" şi compania austriacă "Sparkassen Immobilien", divizia de investiţii a grupului "Erste Bank". "Sun Plaza" este amplasat la intersecţia Căii Văcăreşti cu şoselele Olteniţei, Berceni şi strada Vasile Niţu. Suprafaţa construită este de 208.000 mp, iar cea închiriabilă ajunge la 76.000 mp. Centrul va fi dispus pe două niveluri de subsol (unde vor fi amenajate circa 2.000 de locuri de parcare), parter şi etaj.

Primăria sectorului 4 a eliberat, anul trecut, un număr total de 899 de autorizaţii de construire pentru diverse lucrări la locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi depozite. 22% din autorizaţii sunt pentru construcţia de imobile de locuit noi. Alte 48 de procente reprezintă lucrările de modernizare interioară, extinderile şi supraetajările locuinţelor existente. Faţă de 2007, numărul noilor locuinţe autorizate în 2008 este cu 29% mai mic. Modificările interioare şi extinderile au scăzut, în perioada menţionată, cu 20%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional