Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SECTORUL 5Sudul Bucureştiului atrage multe construcţii de locuinţe individuale

F.A. Locuinţe /

Sudul Bucureştiului atrage multe construcţii de locuinţe individuale

Multe terenuri disponibile la preţuri mici

Sectorul 5 a cunoscut, în ultimii doi-trei ani, o creştere accelerată de construcţii de locuinţe individuale. Au mai fost autorizate şi ansambluri rezidenţiale în blocuri, în special în zona 13 Septembrie - Marriott, unde, în anii trecuţi, au mai apărut şi clădiri de birouri şi hoteluri noi. Dezvoltarea se datorează întinselor suprafeţe de teren de care dis-pune sectorul, dar şi preţurilor mult mai mici pentru suprafeţele disponibile decât în alte zone, mult mai solicitate.

Cristina Başturescu, arhitectul şef al sectorului 5, ne-a declarat: "Este, probabil, unul din motivele pentru care blocajul tranzacţiilor cu locuinţe nu s-a simţit la nivelul autorizării, în a doua jumătate a anului trecut. Numărul de autorizaţii eliberate pentru locuinţe în 2008 s-a menţinut la acelaşi nivel ca în anii trecuţi. Am autorizat şi câteva proiecte mai mari, iar construcţiile din zona 13 Septembrie sunt în curs de finalizare".

Domnia sa susţine că investitorii nu au sistat, încă, lucrările la mari şantiere de pe raza sectorului 5, semn că au finanţarea necesară finalizării proiectelor. Anul 2008 a adus sectorului 5 şi inaugurarea, conform graficului de lucrări, a primului său mall. Mall-ul "Liberty Center" a fost construit, în aproximativ doi ani, de compania irlandeză "Mivan". Construcţia este amplasată la intersecţia străzilor Calea Rahovei şi Progresului, pe locul fostului circ al foamei. "Liberty Center" cuprinde aproximativ 25.000 mp spaţii de închiriat. Regimul de înălţime este două subsoluri, parter, două etaje şi unul tehnic. Cinematograful multiplex şi patinoarul permanent atrag, încă de la inaugurarea mall-ului din toamna anului trecut, foarte mulţi vizitatori. Alte investiţii inaugurate anul trecut sunt un hipermarket Kaufland din zona Sebastian şi un bloc cu apartamente noi dispuse pe 12 etaje în zona Prosper Center - 13 Septembrie.

Casele se înmulţesc în zonele Teiuş şi Bucureşti-Măgurele

Cristina Başturescu preconizează că 2009 va aduce, în continuare, multe construcţii noi, în special de locuinţe individuale în sudul Capitalei. Cei care îşi doresc o casă vor beneficia de preţuri mai mici la terenuri, dar şi la materiale de construcţii şi la manoperă.

În 2008, cele mai multe solicitări pentru autorizarea de vile s-au concentrat în zonele Teiuş şi Bucureşti-Măgurele. Aici sunt, încă, multe terenuri disponibile şi există şi reglementările urbane necesare autorizării construcţiilor. Doamna Başturescu ne-a mai spus că în zona Ghencea încă se mai construiesc locuinţe noi, dar terenurile s-au împuţinat din cauza dezvoltării puternice din anii trecuţi.

Zone noi rezidenţiale, în care construcţia de vile a început recent, dar care promit o dezvoltare puternică în următoarea perioadă sunt Funigeilor, Ghindari şi Ghidigeni. Totodată, în zonele deja constituite ale sectorului 5, au fost aprobate, în continuare, lucrări de modernizare, consolidare şi extindere sau supraetajare acolo unde structura caselor a fost suficient de solidă.

Locuinţele noi autorizate au, în general, un regim de înălţime parter şi etaj sau mansardă. Suprafaţa utilă totală este, în medie, de 200 metri pătraţi. Loturile de teren aferente sunt mai generoase decât în alte zone ale Capitalei, ajungând chiar şi la 1.000 mp pentru că şi terenul este mai ieftin . Majoritatea caselor noi sunt ridicate în regie proprie. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, din structură de beton şi zidărie portantă, iar finisajele sunt de calitate.

Complex hotelier în zona Viilor

O investiţie interesantă se conturează în zona Viilor. Arhitectul şef al sectorului 5 ne-a menţionat că societatea "Germain Imob" doreşte să amenajeze un complex hotelier şi de birouri, cu restaurante şi cafenele, pe un teren de circa 15.000 mp. Proiectul presupune ridicarea de imobile pe parter şi patru-cinci etaje, dar şi a unui turn de 15 etaje. Anul trecut, primăria a eliberat autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor exis-tente pe amplasament, dar şi pe cea de construire a hotelului.

Două persoane fizice au primit, anul trecut, autorizaţie pentru construirea, pe strada Mitropolit Perianu Costache, unui imobil de locuinţe pe subsol, parter, patru etaje şi mansardă. Şi "RO Naturstein" construieşte locuinţe şi birouri pe strada Apolodor, într-un imobil cu un regim de înălţime subsol, demisol, parter, cinci etaje şi un etaj tehnic.

Compania "Bodu" SRL are autorizaţie pentru ridicarea unui bloc pe două subsoluri, parter, opt etaje şi ultimul retras, pe strada Mihail Sebastian. "Perfect Deal Invest" realizează locuinţe pe două subsoluri, demisol, parter cinci etaje şi ultimele două retrase, pe un teren situat în strada Vânători.

Două persoane fizice au obţinut autorizaţia pentru construirea de spaţii comerciale şi locuinţe pe subsol, parter, 4-5 etaje pe Calea 13 Septembrie, iar societatea "Property" construieşte locuinţe şi spaţii comerciale pe subsol, parter şi cinci etaje, pe strada Acvila. O persoană fizică are autorizaţie pentru construcţia unui bloc dispus pe subsol, parter, 6-7 etaje, pe un teren situat în strada Baltagului.

Primăria sectorului 5 a eliberat, anul trecut, un număr total de circa 1.000 de autorizaţii de construire. Jumătate din autorizaţii vizează lucrări de branşare la reţelele de gaze, apă şi canalizare, lucrări de modernizare a străzilor, dar şi montarea de panouri publicitare. Restul de jumătate reprezintă autorizaţiile pentru diverse lucrări desfăşurate la imobile. Din acestea, 29% sunt pentru construcţia de locuinţe noi, iar 43% pentru modificări interioare în apartamente şi extinderi şi consolidări ale caselor vechi. O zecime din autorizaţiile eliberate pentru imobile vizează lucrări de demolare. Lucrările pentru construcţia de locuinţe noi, dar şi cele pentru modificări interioare înregistrează un trend uşor descres-cător faţă de anul 2007.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional