Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SECTORUL 6Mai puţine solicitări de autorizare a marilor ansambluri

F.A. Locuinţe /

Simona Didoacă, şef serviciu autorizaţii în cadrul Primăriei sectorului 6

Simona Didoacă, şef serviciu autorizaţii în cadrul Primăriei sectorului 6

Din octombrie, nu au mai fost pornite şantiere mari

Prima jumătate a anului trecut a adus, din nou, Primăriei sectorului 6 o avalanşă de cereri de autorizare a construcţiei de locuinţe individuale, dar şi a unor ansambluri de locuinţe colective. A doua jumătate a anului, marcată de criza financiară internaţională şi de blocarea tranzacţiilor imobiliare, a redus numărul solicitărilor de autorizare faţă de perioada similară a anului 2007, ne-a declarat Simona Didoacă, şef serviciu autorizaţii în cadrul Primăriei sectorului 6.

Domnia sa ne-a explicat: "Cererile de autorizare a construcţiilor s-au redus şi nu am mai avut decât foarte puţine solicitări pentru avizarea de ansambluri noi. Probabil, investitorii au dorit să vadă cum evoluează piaţa. Până acum (n.r. jumătatea lunii februarie), nu am înregistrat sistări de şantiere pentru proiectele mari. Dar investitorii au veni, la acest început de an, să se intereseze despre modalităţile de conservare a şantierelor. Cred că 2009 va aduce o reducere semnificativă a ritmului de lucru pe marile şantiere din sector dacă piaţa imobiliară nu se va dezmorţi. Astfel, nu este exclus ca multe construcţii să fie sistate din cauza lipsei finanţării".

Multitudinea de cartiere autorizate în 2007 au intrat în execuţie în acelaşi an sau la începutul lui 2008. Din septembrie - octombrie 2008, la Primăria sectorului 6 nu au mai fost declarate începeri de lucrări pentru proiecte de amploare.

Trei ansambluri autorizate în 2008 au şi început lucrările şi campania de vânzare

La cele aproximativ 2.000 de apartamente intrate în execuţie în 2007 în marile ansambluri, s-au adăugat, anul trecut, alte aproximativ 1.000, ne-a mai declarat Simona Didoacă. Printre cele mai mari investiţii autorizate în 2008 se numără cel de-al doilea ansamblu al dezvoltatorului "Can Serv". Compania a primit autorizaţie pentru construcţia de locuinţe pe trei subsoluri, parter, 14 etaje şi etaj tehnic în bulevardul Iuliu Maniu. O altă autorizaţie a fost emisă pentru un imobil pe trei subsoluri, parter, 16 etaje şi etaj tehnic în aceeaşi locaţie.

La începutul acestui an, conducerea "Can Serv" a anunţat că va continua construcţia cartierului "Primăvara Lujerului" din zona Iuliu Maniu. Lucrările sunt programate să fie finalizate în prima jumătate a anului viitor. "Primăvara Lujerului" cuprinde cinci imobile cu un total de 1.008 apartamente cu una până la trei camere.

Şi "Conarg Real Estate" a primit, anul trecut, autorizaţii pentru realizarea a patru blocuri pe subsol, parter şi 11 etaje (ultimele două niveluri sunt ocupate de apartamente duplex), pe strada Fabricii, în zona Politehnica. Ansamblul numit "Quadra 2" a fost lansat în toamna anului trecut. Complexul cuprinde 850 de apartamente cu două până la patru camere. Predarea ansamblului a fost programată în a doua jumătate a anului viitor. Valoarea investiţiei este de circa 75 de milioane de euro.

"Dimri Construct" a primit, pentru o locaţie din bulevardul Ghencea, autorizaţie de construcţie pentru blocuri pe subsol, parter şi 14 etaje. Investitorul israelian a lansat oficial, tot în toamna anului trecut, proiectului rezidenţial "Dimri Ghencea Allegro". Complexul va avea, în total, aproximativ 3.600 de unităţi locative. Prima fază de dezvoltare va include două clădiri cu un total de 332 de apartamente, ce vor fi finalizate până în septembrie 2010. "Dimri International", dezvoltatorul proiectului, este filiala companiei "Y.H. Dimri Construction & Development" Ltd.

Spaniolii de la "Gran Via" au solicitat autorizaţie doar pentru organizarea şantierului din bulevardul Timişoara, tot pentru ridicarea unui complex de locuinţe. Compania deţine deja terenuri pentru construcţia a circa 5.000 de apartamente în Drumul Taberei. Este vorba despre terenurile fostelor fabrici Tricodava, Electrotehnica şi Frigocom, achiziţionate în 2006 şi 2007, cu fonduri proprii.

Construcţia de vile merge înainte, nestânjenită de criză

Autorizaţiile pentru construirea de vile, în special de către persoane fizice în regie proprie, s-a menţinut în 2008 la ritmul din 2007, ne-a spus Simona Didoacă. Beneficiarii acestor lucrări au dorit să îşi obţină rapid toate actele necesare demarării construcţiei. Ei fie au economii din care îşi pot face liniştiţi lucrările, fie au contractat creditele necesare înainte de octombrie 2008 când piaţa creditelor a intrat în blocaj, apreciază doamna Didoacă.

Reprezentantul Primăriei sectorului 6 estimează că, în 2009, activitatea de autorizare se va concentra tot pe ridicarea de case, mai ales că materialele de construcţii se ieftinesc pe zi ce trece, pe fondul unei cereri scăzute. În plus, sunt şanse ca în acest an să se ieftinească şi forţa de muncă, lucru ce îi va încuraja pe micii investitori să continue sau să înceapă construcţia de case pentru uz propriu.

Zonele cele mai solicitate pentru autorizarea de vile sunt, în continuare, Valea Danului, Valea Oltului, Prelungirea Ghencea şi Giuleşti. Majoritatea caselor au un regim mediu de înălţime pe parter şi etaj sau cel mult parter şi două etaje. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, cu structură din beton şi zidărie portantă. Suprafeţele construite sunt de circa 200 - 250 mp.

Multe proiecte de turnuri de locuinţe şi birouri în bulevardele Timişoara, Ghencea, Splaiul Independenţei şi Iuliu Maniu

Prima jumătate a anului trecut a adus sectorului 6 multe proiecte de blocuri înalte de locuinţe şi birouri, situate pe principalele bulevarde precum Timişoara, Iuliu Maniu, Ghencea, Splaiul Independenţei, Preciziei şi Uverturii. Acestea sunt predominant zone de blocuri, ce permit edificarea de imobile înalte şi foarte înalte. Reprezentanţii Primăriei sectorului 6 cred că investitorii au fost atraşi de terenurile disponibile, la un preţ mai scăzut decât în nordul Capitalei, dar şi de posibilitatea construirii de blocuri înalte.

Printre investiţiile autorizate, a căror concretizare depinde de lichidităţile de care dispun finanţatorii lor, se numără un complex de imobile pe două subsoluri, parter şi 4-8 etaje, realizat de "Romedil Util", pe bulevardul Timişoara. Tot pe bulevardul Timişoara, o persoană fizică va construi locuinţe şi birouri în trei imobile pe două subsoluri, demisol, parter şi zece etaje, plus un imobil cu parcaje. Şi "Multibusiness Invest" ridică, în bulevardul Timişoara, un imobil de locuinţe şi spaţii comerciale, cu un regim de înălţime pe două subsoluri, parter şi 14 etaje.

Zona bulevardului Ghencea a atras foarte multe proiecte. "CDA Eurobusiness" construieşte birouri pe două subsoluri, parter şi şase etaje, iar "Amid Trust" intenţionează să ridice locuinţe pe trei subsoluri, parter, nouă etaje şi etaj tehnic. O persoană fizică vrea ră realizeze în zonă un bloc pe două subsoluri, parter şi zece etaje.

Pe bulevardul Iuliu Maniu, "Suport Logistic" a primit autorizaţia de construcţie pentru un bloc de locuinţe pe subsol, parter şi zece etaje. Alte investiţie din zonă aparţine "DDV Residential Development", care va ridica locuinţe pe două subsoluri, parter şi 11-12 etaje.

O persoană fizică construieşte, pe Splaiul Independenţei, un imobil pe subsol, parter, şase etaje şi etaj tehnic, iar "Ro Naturstein" ridică, în şoseaua Orhideelor, locuinţe şi birouri pe două subsoluri, parter şi 12 etaje.

"Nanette Bucharest" a obţinut autorizaţia pentru un bloc pe subsol, parter, zece etaje şi etaj tehnic, pe bulevardul Uverturii. "Prefabricate Vest" realizează, în bulevardul Preciziei, birouri pe subsol, parter, cinci etaje şi etaj tehnic, iar "Simart Construcţii" ridică, pe Ernest Djuvara, birouri şi locuinţe pe două subsoluri, parter, opt etaje şi etaj tehnic.

"Expert Security" construieşte, în Calea Plevnei, birouri pe două subsoluri, parter, şapte etaje şi al optulea tehnic, în timp ce "Imperial Class" ridică, în Calea Giuleşti, locuinţe pe subsol, parter, şapte etaje şi al optulea retras. O persoană fizică ridică un bloc pe două subsoluri, parter, şapte etaje şi al optulea retras pentru birouri pe şoseaua Orhideelor.

"AFI Cotroceni Park" rămâne cel mai mare mall din Europa, cu cel mai activ şantier de pe raza sectorului 6, dar şi din Capitală. Dezvoltat de "AFI Europe", divizie a grupului de investiţii "Africa-Israel", proiectul are finanţarea asigurată printr-un credit contractat de la "Hypo Real Estate Bank". Valoarea împrumutului este de 234 milioane euro, iar investiţia totală ajunge la circa 300 milioane de euro. "AFI Cotroceni Park" este în curs de execuţie la intersecţia bulevardelor Timişoara şi Vasile Milea, pe locul fostei fabrici UMEB. Proiectul va cuprinde un mall şi cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală construită de peste 200.000 mp.

Direcţia Urbanism a Primăriei sectorului 6 a eliberat, anul trecut, un număr total de 1.203 autorizaţii, din care 926 sunt pentru diverse lucrări de construcţii la imobile. Restul reprezintă branşamentele la reţelele de apă, canalizare şi gaze, lucrări la sistemul rutier şi panouri publicitare. Un sfert din cele 926 de autorizaţii sunt pentru construcţia de locuinţe noi, iar 41% sunt pentru modificări interioare în apartamente, extinderi şi supraetajări ale caselor vechi. Numărul noilor imobile de locuit autorizate în 2008 este ceva mai mic decât cel înregis-trat în 2007. Dar unităţile locative rezultate în urma acestor construcţii sunt mult mai numeroase decât cele autorizate în urmă cu doi ani. Majoritatea investitorilor obţin o singură autorizaţie pentru ansamblurile planificate.

Marcel Bera, noul arhitect şef al sectorului 6, ne-a declarat că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului va fi actualizat: "Au trecut aproape patru ani de la realizarea lui. Trebuie incluse marile cartiere private, trebuie corectate anumite încadrări, iar pentru anumite zone vrem să acordăm un regim mai mare de înălţime". Domnia sa ne-a mai spus că intenţionează să propună soluţii pentru realizarea de parcaje supraetajate sau de reşedinţă, şi să introducă sensuri unice pe anumite străzi aglomerate pentru fluidizarea traficului. Marcel Bera susţine că nu se vor concretiza toate investiţiile imobiliare de amploare autorizate pe raza sectorului 6 din cauza lipsei finanţării, dar vor continua, cu siguranţă, construcţiile de locuinţe individuale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional