Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul constructiilor are o importanta strategica pentru Guvern in 2012

A.D. Investiţii /

Sectorul constructiilor are o importanta strategica pentru Guvern in 2012

Sectorul constructiilor are un potential ridicat in anul 2012 in contextul cresterii investitiilor publice si intrarii in al patrulea trimestru de crestere economica. "Exista o puternica vointa politica pentru a creste fondurile publice alocate pentru investitii. In proiectul de buget pentru anul urmator, alocarile pentru investitii cresc la 37,8 miliarde lei, adica 6,52% din PIB, cu peste doua miliarde de lei mai mult decat in anul curent si cu peste 5 miliarde de lei mai mult fata de 2008. Romania este astfel pe locul al doilea in Uniunea Europeana la ponderea investitiilor totale in PIB", a declarat doamna Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului ministru, in cadrul Conferintei Nationale a Patronatului Societatilor din Constructii.

Guvernul si-a propus ca in anul 2013 sa fie functionali 800 km de autostrada. 5,4 miliarde de lei au fost alocate in acest an pentru a construi inca 433 km de autostrazi pe lange cei 334 km existenti in prezent, a adaugat domnia sa.

De asemenea, Guvernul a prevazut ca o serie de proiecte prioritare sa fie realizate prin parteneriat public-privat. Astfel, in sectorul transporturilor se vor realiza in acest mod autostrazile Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu - Pitesti, de 116 km, autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani, de 133 km, centura de sud si centura de nord a Bucurestiului (in regim de autostrada), autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni, de 307 km. In domeniul energetic sunt vizate hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, finalizarea unitatilor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala de la Doicesti si proiectul international AGRI (pentru transportul de gaze dinspre Marea Caspica spre Marea Neagra). In agricultura parteneriatele ar putea fi aplicate pentru realizarea canalului Siret-Baragan. In dezvoltare regionala parteneriatele public-private au in vedere construirea proiectului rezidential eco din cartierul bucurestean Ghencea, proiectul Esplanada, tot in Bucuresti, finalizarea canalului Dunare-Bucuresti, precum si realizarea podului peste Dunare intre judetele Braila si Tulcea. In domeniul sanatatii este prevazuta construirea a 6 spitale regionale de urgenta in Timisoara, Cluj-Napoca, Targu Mures, Iasi, Craiova si Bucuresti. In domeniul justitiei ar urma sa fie construit un penitenciar, tot prin PPP.

Programe guvernamentale cu succes remarcabil pentru constructii, precum Prima Casa , cu peste 51.700 de acordate pana in prezent, in valoare de 2,1 miliarde de euro, programul Casa Verde pentru persoanele fizice, cu peste 24.000 de dosare depuse in acest an, in valoare de 144 milioane lei si programul pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor de locuit, cu 29.000 de apartamente reabilitate termic in decursul ultimilor doi ani, vor continua si in 2012, a dat asigurari consilierul de stat.

"Cresterea economica prognozata intre 1,8 si 2,3% (n.r. pentru 2012) depinde in buna masura de ramurile industriale cu potential ridicat de export si de sectorul constructiilor, care poate fructifica acest decalaj de dezvoltare pornind de la infrastructura pana la locuinte", subliniaza doamna Andreea Paul Vass.

De altfel, constructiile au fost declarate sector strategic in cadrul strategiei nationale de export 2011-2015, avand ca piete tinta Polonia, Ucraina, Turcia, Serbia si Orientul Mijlociu.

Prin urmare, in anul 2011 firmele romanesti de constructii au participat pentru prima oara la doua targuri internationale, Goodman International Construction Fair de la Poznan, Polonia, unde 10 firme romanesti participante au preconizat angajamente la export de 1,2 milioane euro si targul Megabuild de la Istambul, unde 8 firme au obtinut angajamente la export de peste 3 milioane euro. "Anul viitor se pregateste participarea la SEBE in Belgrad si la Construma in Budapesta", a anuntat doamna Paul Vass.

Tot in acest an, firmele de constructii au participat la 4 misiuni economice: in SUA, Argentina-Brazilia, Columbia-Peru-Chile si Rusia. "In anul 2012 sunt propuse misiuni economice in Irak, Olanda, Albania si Rusia", a mai spus doamna Andreea Paul Vass.

In plus, schemele de ajutoare de stat si garantii pentru sustinerea marilor proiecte de investitii raman o prioritate pentru guvern. "De pilda, in proiectul de buget pentru 2012, ajutoarele de stat se ridica la un miliard de lei, iar garantiile de stat cresc la 10 miliarde de lei, pentru a facilita accesul (n.r. companiilor) la creditare", a completat consilierul primului ministru.

Anul acesta sectorul constructiilor a ajuns la stabilizare. In luna septembrie a avut o cresterea de 17%, ceea ce a facut ca in primele 9 luni ale anului contractia acestui sector sa se diminueze semnificativ, pana la -0,1% fata de anul trecut. Romania se pozitioneaza la nivel european pe al patrulea loc in trimestrul al treilea in ceea ce priveste cresterea activitatii constructiilor, cu 7,4%, respectiv la 5,8 puncte procentuale peste media eruopeana. In plus, 10,5% din totalul intreprinderilor active din Romania erau in anul 2010 din sectorul constructiilor, iar numarul angajatilor acestora se apropia de 400.000.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional