Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Segmentul de birouri a atras cel mai mare volum de investitii in 2012

I.D. Piaţa Imobiliară /

Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Volumul investitiilor din Romania pentru primul trimestru al anului s-a distribuit intre segmentul de birouri, cu 93%, si cel hotelier si cel industrial, cu 7%. In total investitiile s-au ridicat la suma de 9 mil euro, reprezentand o crestere de 189% fata de ultimul trimestru din 2011 si o scadere de 50% fata de intervalul corespunzator al anului trecut, arata un studiu realizat de consultantul imobiliar DTZ Echinox.

In primele trei luni ale anului 2012, activitatea a fost marcata de tranzactia City Business Center, un centru de birouri de 43,000 mp din Timisoara si de achizitia hotelului de trei stele Duke, alaturi de parcul Duke Logistics, localizat in Popesti-Leordeni.

Proiectele mixte au avut cea mai mare cautare in 2011

In 2011, volumul total al investitiilor a atins 348 mil euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent. Pe parcursul anului trecut, segmentul proiectelor mixte a avut cea mai mare pondere in fondurile investite, 52%. Sectorul de retail, care a fost principala tinta a investitiilor imobiliare in intervalul 2006-2010, a atras in 2011 numai un sfert din investitii, scazand de la 57%, respectiv 172 mil euro in 2010. Tranzactiile pe segmentul rezidential au reprezentat 16% din volumul investitiilor, in timp ce hotelurile si birourile s-au ridicat la numai 3%.

Ponderea celor mai mari investitori prezenti pe piata in 2011 este semnificativ inclinata catre Austria (67%), urmata de Marea Britanie, cu 12% din volumul investitiilor, Romania, cu 9% si Africa de Sud, cu 3%, diferenta fiind reprezentata de investitori din tarile europene. in primul trimestru al 2012, activitatea a fost marcata de NEPI, implicat in cea mai importanta tranzactie inregistrata pe piata de birouri din afara Bucurestiului.

Yield-urile cladirilor de birouri de categorie prime se situeaza in jur de 8%, centrele de retail prime au yield-uri de 8.5%, in timp ce pentru centre logistice prime, yield-ul este in jur de 10.5%.

Tulburarile de pe scena politica au dus la cresterea circumspectiei investitorilor

Se anticipeaza o crestere moderata a volumului tranzactiilor pentru 2012, intr-un scenariu optimist, acestea ar putea atinge 400-450 mil euro. Estimarea noastra se bazeaza pe prezumtia ca bancile vor scoate pe piata garantiile imobiliare ale creditelor neperformante, in efortul de a se recapitaliza. Volumul creditelor neperformante a continuat sa creasca in 2011.

"In lumina tulburarilor recente de pe scena politica, sesizam o crestere a circumspectiei marilor investitori fata de planurile de achizitii din Romania. Am observat o incetinire a discutiilor in curs, ca rezultat al dorintei investitorilor de a obtine confirmarea ca alegerile de anul acesta vor aduce stabilitate si potential de crestere economica.", a declarat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional