Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SHIMON GALON, REAL-SOL:"Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"

Piaţa Imobiliară /

Shimon Galon, fondatorul Real-Sol

Shimon Galon, fondatorul Real-Sol

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul 2019 a început cu o tendinţă pozitivă pe piaţa imobiliară, clienţii companiei de consultanţă şi management imobiliar Real-Sol achiziţionând în primele două luni apartamente la preţurile din 2018 sau chiar uşor mai mari, după cum ne-a declarat, într-un interviu, domnul Shimon Galon, fondatorul Real-Sol.

    Domnia sa a adăugat, însă, că în ceea ce priveşte terenurile, vânzarea directă este încă problematică, în special în cazul terenurilor mari.

    "Mai mult decât atât, proiectele se desfăşoară în regim de parteneriate, una dintre părţi venind cu terenul şi cealaltă cu investiţia financiară, iar la sfârşit, profitul aferent se împarte", a afirmat Shimon Galon.

    Conform spuselor sale, segmentul cel mai fragil rămâne cel al băncilor, dată fiind taxa de 1,2% pe activele bancare (n.r. introdusă prin OUG 114/2018) care are o influenţă foarte mare asupra profitului acestora. "Părerea mea este că într-o perioadă scurtă vor rostogoli această scumpire către cumpărători", a menţionat fondatorul Real-Sol.

    Potrivit domnului Galon, cantitatea de spaţii de birouri pe piaţă în 2018 şi 2019 aduce Bucureştiul la un nivel foarte ridicat de spaţii dis­ponibile, ceea ce atrage după sine şi o scădere a preţurilor de închiriere cu scopul ocupării acestora. "Rezultatul este, desigur, micşorarea profitului pentru dezvoltatorii din acest segment", a subliniat reprezentantul Real-Sol, adăugând: "Pe de altă parte, segmentul rezidenţial manifestă în continuare o creştere ridicată, însă obstacolul principal rămâne majorarea preţului de construcţie, care se va reflecta într-o formă sau alta în preţul apartamentului".

    "Majorarea salariului minim în construcţii la 3.000 de lei nu are o mare influenţă asupra pieţei"

    Intruducerea salariului de bază minim brut garantat de 3.000 de lei în sectorul construicţiilor, de la 1 ianuarie 2019, nu are o mare influenţă asupra pieţei, conform domnului Galon, care explică: "Preţurile plătite astăzi pentru lucrări de construcţie sunt mai ridicate decât această sumă şi tendinţa oamenilor de a cauta lucrări în afara României se va menţine în continuare. Pentru că, din nefericire, oamenii nu părăresc România doar din această cauză".

    Proiectele Amethyst Residence şi North Oasis aşteaptă autorizaţiile de construire

    Real-Sol a anunţat, în octombrie anul trecut, că are patru proiecte pe care urmează să le lanseze în ţară, şi anume: Amethyst Residence în zona Pipera; North Oasis în zona Siseşti; Romanescu Park Residence în oraşul Craiova; Dunărea Boutique Rezidential - o clădire de apartamente tip boutique în zona Piaţa Gara de Nord din Capitală.

    "Pentru proiectele Amethyst Residence şi North Oasis se aşteaptă încă autorizaţiile de construire, urmând ca lucrările să înceapă în perioada imediat următoare obţinerii autorizaţiei", ne-a declarat domnul Galon, amintind că la proiectul din Craiova - Romanescu Park Residence, lucrările au început în 15 februarie.

    Complexul North Oasis din Siseşti, localizat în nordul Capitalei, reprezintă un ansamblu de apartamente spaţioase care presupun investiţii de aproximativ şase milioane de euro. Amethyst Residence, localizat în zona Pipera, va oferi locuinţe parţiale într-o clădire comună, fiecare apartament având intrare individuală. Costul proiectului este de circa trei milioane de euro, potrivit Real-Sol.

    Romanescu Park Residence din Craiova, ansamblu aflat în imediata vecinătate a Parcului Nicolae Romanescu, va conţine 14 clădiri de apartamente care vor fi livrate începând cu toamna anului 2019. Investiţia în acest proiect se apropie de 20 de milioane de euro.

    Oficialul Real-Sol ne-a mai spus că Hotelul Park Inn din oraşul polonez Poznan (aflat în managementul reţelei Radisson), finalizat anul trecut, funcţionează deja cu rezultate foarte bune.

    "În paralel, avem noi proiecte în desfăşurare, unul în zona Militari, cu 400 apartamente în şase clădiri, a cărui execuţie este prevăzută să înceapă în aproximativ trei luni", a declarat Shimon Galon, adăugând: "Mai avem un alt proiect în Cernica şi unul de vile în Jilava - acestea din urmă se află în stadiul de pregătire pentru obţinerea autorizaţiei de construire".

    Hotelul Dunărea şi-ar putea păstra destinaţia de unitate de cazare

    În toamna lui 2018, Shimon Galon anunţa că hotelul Dunărea va fi reamenajat şi transformat într-un proiect rezidenţial, cu circa 40 de apartamente. Atunci, domnia sa spunea: "Ne zbatem pentru reamenajarea hotelului Dunărea de trei ani de zile. Proiectarea s-a finalizat în urmă cu trei ani, însă autorizaţia de construcţie a fost obţinută abia în 25 august 2018. Trei ani a durat procedura de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru un loc care este în centrul oraşului, un loc care reprezintă un pericol. Vom intra în faza execuţiei, care va dura 12 luni. Hotelul va fi transformat într-un proiect rezidenţial".

    În prezent, oficialul Real-Sol ne-a informat că, deşi autorizaţia de constuire este obţinută pentru 37 de apartamente încă din toamna anului trecut, iar interesul pentru acestea este foarte ridicat, nu a fost lansat procesul de vânzare întrucât proprietarul intenţionează să păstreze destinaţia de hotel a clădirii, datorită trendului pozitiv al pieţei hoteliere din România.

    "Proprietarul ia în calcul acest lucru, dar nu este încă nimic cert", a subliniat domnia sa.

    Pe segmentul reamenajărilor, în portofoliul Real-Sol există în proces de renovare o clădire de pe strada Matei Milo din Bucureşti, evaluarea acesteia fiind făcută pentru un proiect rezidenţial sau hotel. "Decizia privind destinaţia clădirii (n.r. hotel sau proiect rezidenţial) va fi luată în decursul lunii martie, iar proiectul va fi continuat conform acestei hotărâri", a pre­cizat domnul Galon.

    Real-Sol a a administrat investiţii de aproximativ 70 de milioane de euro anul trecut, iar pentru anul 2019 estimează să ajungă la o valoa­re totală de peste 160 de milioane de euro, care include proiectele noi, inclusiv pe cele din străinătate, care reprezintă o investiţie majoră.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional