Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Siturile industriale abandonate pot genera mari oportunitati

A.D. Piaţa Imobiliară /

Siturile industriale abandonate pot genera mari oportunitati

Romania dispune de un stoc foarte mare de terenuri ocupate de instalatii industriale abandonate. Acestea prezinta un important potential pentru a fi reintegrate in circuitul imobiliar si redezvoltate (investitii "brownfield"). "Credem ca sunt oportunitati pentru a stimula sectorul privat sa redezvolte proprietati industriale acolo unde acestea nu mai au valoare", a precizat Keith Kirkham, consilier comercial in cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, in cadrul seminarului "Brownfield redevelopment. US infrastructure solutions".

Redezvoltarea siturilor industriale prezinta o serie de avantaje pentru investitor. In general aceste parcele au suprafete destul de mari, sunt conectate la utilitati si au o amplasare buna fata de retelele de transport. De asemenea, contin adesea cladiri si structuri care pot fi renovate si reintegrate in noul proiect. De exemplu, punerea in valoare a unor cladiri protejate poate asigura un element de diferentiere in fata proiectelor concurente, argumenteaza Kevin Turpin, seful departamentului de cercetare pentru Europa Centrala din cadrul Jones Lang LaSalle.

Pe de alta parte, exista si dezavantaje. In primul rand se impune efectuarea unor studii aprofundate asupra terenului, dar si a vecinatatilor (mai ales in cazul zonelor urbane). De asemenea, reintegrarea cladirilor vechi este o operatiune costisitoare, iar in Europa centrala stimulentele acordate in acest sens de stat sunt putine, adauga reprezentantul Jonnes Lang LaSalle.

"In urmatorii 3-5 ani va creste ponderea dezvoltarilor in Romania", crede domnul Turpin.

In Bucuresti, redezvoltarea fostelor spatii industriale nu reprezinta o noutate. Un exemplu in acest sens este IRIDE Businee Park, care a fost redezvoltat in intervalul 2000-2004, vechile structuri industriale fiind transformate in 60-80.000 mp de spatii de birouri si pentru noile industrii.

"Incercam sa aducem pe piata proprietatile abandonate, dar este dificil intrucat investitorii au nevoie de o certitudine privind venitul generat si de chiriasi. In cele mai multe cazuri

nu statul este proprietarul, ci antreprenori privati, care insa nu au experienta necesara dezvoltarilor imobiliare. Statul trebuie sa fie un catalizator pentru a reduce riscurile", apreciaza Radu Boitan, seful departamentului piete de capital din cadrul Jonnes Lang LaSalle.

In SUA autoritatile locale acorda o serie de inlesniri pentru investitorii dispusi sa preia si sa repuna in circuitul economic situri abandonate si eventual contaminate. De exemplu, astfel de terenuri detinute de autoritati, au fost vandute, in anumite conditii, si cu un dolar investitorilor care s-au angajat sa le redezvolte. De asemenea, se aplica reduceri de impozit pe proprietate si de 50% pentru intervale medii de timp. "Autoritatea prefera sa obtina 50% din ceva decat 100% din nimic", explica Randy Tharp, managing director pentru Romania in cadrul Epstein Architecture and Engineering.

Redezvoltare unui sit industrial implica investitii in analiza sitului, deoarece adesea lipsesc informatii privind utilizarile anterioare, constructiile subterane si retelele subterane existente, capacitatea portanta a solului, existenta unor zona contaminate, adauga domnul Tharp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional