Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SPECIALIŞTII:"În Iaşi, locuinţele se vând din faza de proiect"

Piaţa Imobiliară /

"În Iaşi, locuinţele se vând din faza de proiect"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa rezidenţială din Iaşi - în plină dezvoltare

    Cererea de locuinţe a crescut, la începutul anului, pe fondul dezbaterii Legii dării în plată

    Piaţa rezidenţială din Iaşi se află într-o etapă de dezvoltare accentuată, potrivit specialiştilor care activează în domeniu. Aceştia ne-au precizat că, în ultimii ani, au fost construite multe ansambluri de locuinţe, atât în centrul oraşului, cât şi la periferie. Şi în prezent se află în lucru o serie de cartiere de case şi blocuri, locuinţele fiind vândute, în majoritate, din faza de proiect, cu bani cash.

    Unii agenţi imobiliari ne-au spus că, în zona centrală, sunt multe unităţi locative achiziţionate inclusiv pentru investiţie, o parte din cumpărători fiind străini care cumpără locuinţe pentru închiriere. În centru, preţurile imobilelor deja finalizate variază între 1.250 şi 1.400 de euro pe metrul pătrat, iar cele care sunt vândute din stadiul de construcţie costă de la 1.100 la 1.250 de euro.

    Spre periferie, costurile locuinţelor noi coboară la 700-950 de euro pe metrul pătrat, în funcţie de localizare, facilităţi, infrastructură, mijloace de transport.

    Majoritatea investitorilor sunt companii româneşti, mai mari sau mai mici.

    Sursele citate ne-au precizat că există cerere şi pentru blocurile vechi.

    Totodată, preţurile de închiriere au mai crescut şi ele şi se preconizează că vor continua să crească dacă băncile vor înăspri condiţiile de creditare.

    De altfel, efectele Legii dării în plată, aprobată recent de Parlament, s-au simţit din plin pe piaţa rezidenţială din Iaşi. Specialiştii din domeniu ne-au spus că, la începutul anului, a fost înregistrată o creştere a cererii, în special pentru achiziţionarea de unităţi locative prin Programul Prima Casă, pe fondul dezbaterii noilor reglementări. Interesul crescut s-a concretizat într-un număr mai mare de telefoane, mai multe vizite pe teren etc. După adoptarea legii, "s-au mai liniştit puţin apele, dar continuă să fie cerere pe piaţă", ne-au mai spus sursele citate, adugând că, acum, cei interesaţi aşteaptă să vadă ce fonduri vor fi alocate prin Programul Prima Casă.

    Menţionăm că debitorii cu credite contractate prin intermediul acestui program guvernamental au fost eliminaţi de sub efectul Legii dării în plată, care presupune stingerea datoriei odată cu cedarea garanţiei către bancă.

    Cătălin Năstase, Palace Real Estate: "Creşterea segmentului de locuinţe noi - bazată şi pe o slabă ofertă a pieţei blocurilor vechi"

    Piaţa rezidenţială din Iaşi a evoluat, în ultima perioadă, iar segmentul locuinţelor noi a crescut foarte mult, această evoluţie fiind bazată şi pe o slabă ofertă a pieţei blocurilor vechi, în condiţiile în care cererea a rămas destul de mare, ne-a spus Cătălin Năstase, din cadrul agenţiei Palace Real Estate.

    Referitor la preţurile din piaţa de construcţii ieşeană, Cătălin Năstase ne-a spus că unele materiale s-au scumpit, iar altele s-au ieftinit.

    Domnia sa a concluzionat că, pe piaţa blocurilor vechi, oferta este slabă, iar cererea este încă destul de mare; în domeniul blocurilor noi oferta este mare şi cererea - încă existentă; în sectorul birourilor - oferta insuficientă în punctele cheie ale oraşului şi cererea - mare; iar pe segmentul spaţiilor comerciale - ofertă mare şi cerere destul de slabă.

    Piaţa birourilor a crescut foarte mult întrucât Iaşiul este un centru universitar important, a adăugat domnul Năstase, precizând că segmentul industrial a intrat într-un con de umbră, investiţiile în acest segment fiind din ce în ce mai puţine.

    Complexul Palas a acaparat toată piaţa mall-urilor din Iaşi, nemaifiind loc pentru alt mall în următorii zece ani, consideră domnia sa.

    Spaţiile comerciale sunt închiriate la un preţ de 10-40 euro/mp/ lună, iar birourile la 5-10 euro/mp/

    lună, potrivit domnului Năstase.

    Agenţii imobiliari: "Segmentul blocurilor noi funcţionează bine încă din anul 2011"

    Şi anul trecut piaţa rezidenţială ieşeană a crescut, o parte din noile construcţii fiind realizate din surse proprii, iar altă parte - cu bani de la bancă.

    Lazăr Residence, Exclusive Residence, Concept Residence sunt doar câteva dintre cartierele noi de locuinţe din Iaşi - unele finalizate, altele în execuţie.

    Proiectul River Towers oferă două imobile cu câte 12 etaje, fiecare dintre ele fiind prevăzut cu 98 de apartamente cu una şi două camere. Primul bloc ar urma să fie finalizat în toamna acestui an, iar a doua clădire - anul viitor. Ansamblul se construieşte în apropierea zonei Tudor Vladimirescu, la parterul fiecărui bloc fiind prevăzute spaţii comerciale şi de birouri. Primul dintre acestea se află în construcţie, la etajele 4-5, urmând să fie finalizat în sezonul toamnă-iarnă, după cum ne-au spus agenţii imobiliari din Iaşi. Potrivit acestora, al doilea imobil urmează să fie dat în costrucţie.

    Preţurile locuinţelor oscilează între circa 43.000 de euro şi aproximativ 70.000 de euro.

    În zona centrală, preţurile medii de vânzare a apartamentelor noi sunt de 1.300-1.350 de euro pe mp, în Copou apartamentele din blocurile noi, de două camere, ajungând de la 60.000 de euro la 85.000 de euro, după cum ne-au precizat agenţii imobiliari din zonă.

    "Pe suprafaţa utilă a locuinţelor fără balcon din oraş preţul de vânzare ajunge la circa 1.400 de euro. La periferie sunt alte preţuri, respectiv 1.150-1.200 de euro. Se caută şi locuinţele vechi, însă pe acest segment cererea este mai mare decât oferta. În acest domeniu, preţul pe metrul pătrat este de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Oamenii se orientează către locuinţele vechi, pentru că nu se găsesc apartamente decomandate de patru camere în blocurile noi, unde se construiesc în special locuinţe open space", ne-au mai spus sursele citate.

    La închiriere, apartamentele cu două camere pornesc de la 350 de euro pe lună.

    Segmentul blocurilor noi funcţionează bine încă din anul 2011, apreciază aceştia, subliniind că foarte multe cereri sunt pentru locuinţele prin Programul Prima Casă, însă, în acest domeniu, oferta este limitată.

    600 de case verzi, în Lake District

    Aflat în apropierea lacului Ezăreni din Iaşi, Lake District este un proiect inovator de case verzi. Cartierul va fi construit cu ajutorul unei tehologii şi a unor materiale de construcţii durabile, prietenoase cu mediul înconjurător şi rezistente.

    Întregul proiect prevede construcţia unui număr de 600 de case, în următorii 5-6 ani, după cum ne-au spus reprezentanţii investitorului. Aceştia ne-au spus: "Am finalizat show-roomul şi biroul de vânzare, astfel încât clienţii să înţeleagă mai bine cum arată o casă finisată. În două luni vom livra la cheie primele opt case, iar până anul viitor în martie vom avea 74 de case la vânzare. Terenul este de 20 de hectare, iar fiecare casă are câte 100 mp de teren. Suprafaţa utilă a unei case ajunge la 113-123 de mp, iar preţul standard pe metrul pătrat este de 575 de euro, întrucât cartierul este situat într-o zonă limitrofă a oraşului, la circa 3 km de la ieşire".

    Investiţia se ridică la 38 de milioane de euro, iar investitorul este american şi a achiziţionat terenul în anul 2007.

    Lake District încorporează şi un loc de joacă pentru copii, dar şi un complex comercial.

    Având 52 de mp amprenta la sol, casele sunt prevăzute cu living, bucătărie, două dormitoare, două băi şi dressing, dar şi o grădină şi două locuri de parcare.

    Faţada clădirilor va fi realizată din caramidă aparentă de tip klinker, în combinaţie cu tencuială decorativă de nuanţă deschisă - un produs ecologic, pe bază de silicon, fără solvent, rezistent la apă, raze UV, alcalino-rezistent şi rezistent la intemperii.

    "Locuinţele vor avea atât o terasă cu acces direct din dormitorul matrimonial, din etajul 1, cât şi o terasă generoasă la parter, cu acces din living, ambele deschizându-se către curtea interioară", arată informaţiile pe care ni le-au trimis reprezentanţii investitorului. Scara interioară are structura şi treptele din lemn.

    Potrivit specialiştilor, printre avantajele caselor verzi se numără:

    - temperatura aproape constantă în orice loc din casă şi în tot timpul anului;

    - aerul proaspat din interior la temperatură constantă, indiferent de temperatura de afară;

    - eliminarea noxelor şi a umidităţii din aerul interior;

    - izolaţia termică şi fonică de excepţie faţă de mediul exterior;

    - simplitatea modului în care este controlat şi/sau programat ambientul locuinţei;

    - impact redus până la zero asupra mediului;

    -rezistenţa sporită la cutremure.

    Iaşiul oferă locuinţe elegante, exclusiviste, futuriste

    La Brazi Residence vine cu un concept nou de case cuplate, situate în zona Bucium, cu acces pe drum asfaltat.

    Fiecare casă dispune de o suprafaţă utilă de 95 mp şi o compartimentare practică pentru o familie.

    Suprafaţa utilă a unei locuinţe este de 95 mp, la care se adaugă un balcon de 2,67 mp şi o terasă acoperită de 19,36 mp, iar terenul de sub casă este de 250 mp.

    Casele au parter (cu o suprafaţă utilă de circa 50 mp) şi etaj cu trei dormitoare şi o arie utilă de aproape 45 mp. Structura de rezistenţă este din zidarie portantă.

    Central Residence este un alt ansamblu rezidenţial din Iaşi, cu trăsături exclusiviste, amplasat în zona centrală. Este un proiect imobiliar ce oferă servicii premium, special conceput pentru a crea un stil de viaţă elegant şi confortabil.

    Alcătuit din două corpuri, dispune de apartamente utilate la standarde occidentale, cu un design deosebit, cu finisaje moderne de cea mai bună calitate şi dotări ce includ tehnologii de ultimă generaţie.

    Un bloc nou de locuinţe este situat la 200 de m de Şoseaua Bucium, într-o zonă verde, liniştită. Imobilul este construit din cadre de beton armat cu zidărie şi cărămidă portantă termobloc, izolată suplimentar, tâmplărie cu trei foi de sticlă, instalaţii şi finisaje de calitate superioară în regim parter, două etaje şi mansardă şi cuprinde 14 apartamente spaţioase, conform informaţiilor disponibile.

    Rainbow Residence este un proiect rezidenţial modern care urmăreşte să ofere un stil de viaţă la standarde europene, reuşind să îmbine cu succes bunul gust cu designul futurist. Proiectul a fost conceput ca să ofere linişte, confort şi siguranţa locatarilor, după cum spun agenţii imobiliari din zonă.

    Dotările, materialele şi finisajele de înaltă calitate fac ca imobilul să corespundă celor mai exigente gusturi în materie de arhitectură şi design, apreciază aceştia.

    Complexul cuprinde 44 de apartamente cu suprafeţe ce variază între 37 mp şi 51mp, dispuse într-un imobil cu 2 scări şi cu regim de înalţime parter şi patru etaje, ce beneficiază de curte interioară cu locuri de parcare, conform specialiştilor din zonă.

    Proiectul View Residence a fost conceput într-o zonă apropiată Pădurii Breazu, în imediata apropiere a zonei rezidenţiale Copou şi la doar 5 km de centrul modern al Iaşiului.

    Ansamblul, ce cuprinde imobile cu regimul de înălţime parter, cinci etaje şi mansardă, este prevăzut, printre altele, cu centru spa, piscină pentru adulţi şi copii, locuri de joacă, spaţii verzi, parcare, staţie pentru mijloace de transport în comun şi magazin alimentar, potrivit agenţiilor imobiliare din Iaşi.

    Family Residence Villas este prevăzut cu vile înşiruite, situate în zona CUG. Unităţile locative dispun de câte patru camere şi curte proprie, fiecare vilă având un regim de înălţime parter, etaj şi pod.

    Potrivit informaţiilor obţinute, fiecare imobil are o structură pe cadre din beton armat, pereţi executaţi din cărămidă Porotherm, la exterior termoizolaţie de 10 cm, este branşat la toate utilităţile şi contorizat individual.

    Un alt proiect rezidenţial din Iaşi este Spring Village - un cartier de situat la doar şapte minute de complexul comercial Palas, alcătuit din 54 de case, înşiruite pe o suprafaţă totală de peste 22.000 mp. Potrivit informaţiilor noastre, acestea sunt prevăzute cu suprafeţe de peste 80 mp utili, locuri de parcare, terasă exterioară acoperită cu pergolă din lemn.

    La periferia oraşului se construiesc mai mult case

    Specialiştii din Iaşi ne-au precizat că nu doar în zona centrală, dar şi la periferie se dezvoltă foarte multe proiecte, majoritatea dintre ele fiind case, cu regim de înalţime parter şi etaj. Există, însă, şi ansambluri de case cu parter şi două etaje, cu câte două apartamente pe nivel, în total şase apartamente într-un bloc.

    O casă are între 80 şi 120 de metri pătraţi, în medie, preţul acesteia oscilând între 53.000 şi 120.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Casele înşiruite au câte 200 de mp de teren, iar cele individuale beneficiază de 400-500 de mp de teren, ne-au mai spus sursele citate. Toate casele dispun de utilităţi.

    Agenţii imobiliari spun că cererea este împărţită între case şi apartamente, dar că sunt mulţi care doresc să se mute de la apartament la casă.

    Unul dintre ansamblurile rezidenţiale de lux este Astoria Residence, care dispune de case premium.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional