Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Stoc excedentar pe piata spatiilor industriale din Romania

I.D. Piaţa Imobiliară /

Stoc excedentar pe piata spatiilor industriale din Romania

Volumul tranzactiilor inregistrate pe piata spatiilor industriale la finalul anului 2011 fata de anul precedent a fost unul crescator, insa piata ramane caracterizata inca de un stoc excedentar, fara schimbari semnificative ale gradului de neocupare in trimestrul 1 din 2012, potrivit consultantului imobiliar DTZ Echinox.

In 2011 s-au finalizat aproximativ 70.000 mp de spatii industriale si logistice in Romania, din care 30.000 au fost dezvoltate speculativ - 10.000 mp in Timisoara de catre VGP si 20.000 mp in Ploiesti, de Alinso Group. Nicio dezvoltare noua sau extensie la un proiect existent nu au fost finalizate in Bucuresti, dezvoltatorii asteptand sa isi inchrieze spatiile vacante sau sa incheie contracte de pre-inchiriere.

Stocul total de spatii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de mp in Romania la finalul anului 2011, din care 882.500 mp, respectiv 63% din stocul national, sunt concentrati in capitala.

Nicio livrare nu a fost inregistrata in trimestrul 1 2012 si nu ne asteptam sa vedem proiecte majore demarand in cursul acestui an, intrucat dezvoltatorii conditioneaza initierea unei noi constructii de semnarea unui contract de tip build-to-suit sau de o pre-inchiriere semnificativa. In aceste conditii, dezvoltarile de tip build-to-suit vor ramane principalul stimulent al activitatii de constructii pe acest segment.

Nivelul inchirierilor de spatii industriale si logistice de clasa A si B a atins cea mai mare cifra din 2008, respectiv 200.000 mp, din care 110.000 au fost tranzactii incheiate in Bucuresti.

Totalul inchirierilor in Bucuresti a evoluat de la 70.000 mp in 2009 la 110.000 mp in 2011. In alti poli industrial-logistici, precum Ploiesti, Timisoara, Pitesti si Brasov, absorbtia totala a crescut de la 30.000 mp in 2009 la peste 80.000 mp tranzactionati in 2011.

Suprafata medie a spatiilor industriale si logistice inchiriate in Bucuresti a fost de 2.600-3.000 mp, cu numai trei tranzactii ce depasesc 8.000 mp. La nivel national, tendinta a fost catre mai putine tranzactii de dimensiuni mai mari - un total de 10 tranzactii, comparativ cu 30, in Bucuresti. Suprafata medie a acestora a fost de 6.000 mp.

Pentru primele trei luni din 2012, inchirierile au fost semnificativ mai mici decat in acelasi interval din 2011. Numai 3.000 mp s-au semnat in Bucuresti, reprezentand mai multe tranzactii mici. Estimam un nivel total al inchirierilor oarecum inferior in 2012, asemanator celui din 2009 si 2010.

In 2011, rata de neocupare pentru spatii logistice si industriale din Bucuresti s-a situat intre 9% si 12%, relevand o usoara imbunatatire fata de anii precedenti. Primul trimestru din 2012 nu a adus schimbari semnificative de la acest nivel.

In ciuda activitatii intense din 2011, orase precum Timisoara, Arad si Ploiesti au inca un grad de neocupare de aproximativ 15%. Avand in vedere nivelul modest estimat al tranzactiilor noi, dar si faptul ca nu s-au anuntat livrari noi pana la sfarsitul anului, ne asteptam la o usoara diminuare a ratei de neocupare pentru intreg anul 2012.

"Chiriile spatiilor logistice din Romania au inregistrat o scadere usoara, ajustandu-se la nivelul modest al cererii. Acestea s-au inscris, in primul trimestru din 2012, in intervalul 3,5 - 3,7 euro/ mp/ luna, pentru suprafete ce depasesc 5.000 mp. Chiriile de referinta pentru spatii industriale si logistice moderne sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar raman inca sub nivelul chiriilor din Varsovia." a declarat Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox.

Pentru depozite de clasa B, chiriile solicitate variaza intre 2,5 euro si 3 euro/mp/luna, proprietarii acestor spatii demonstrand o mai mare flexibilitate pentru companiile care si-au diminuat nivelul activitatii sau care si-au redus dramatic costurile operationale.

Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimeaza un nivel constant al chiriilor. O scadere s-ar putea inregistra totusi, in functie de evolutia contextului economic mai amplu al zonei Euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional