Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Stocul de spaţii comerciale în Bucureşti va creşte cu circa 200.000 mp

N.I. Piaţa Imobiliară /

Stocul de spaţii comerciale în Bucureşti va creşte cu circa 200.000 mp

Stocul de spaţii comerciale existente în Bucureşti va creşte, până la finalul semestrului I din 2010, cu aproximativ 200.000 mp, ca rezultat al finalizărilor centrelor comerciale AFI Cotroceni Park şi Sun Plaza, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate, citat de NewsIn. Suprafaţa propusă spre finalizare este semnificativă raportat la anii anteriori, însă este efectul unei concentrări temporare a finalizării unor proiecte comerciale care au înregistrat amânări succesive ale datei de finalizare.

Astfel, în condiţiile actuale ale pieţei, finalizarea centrelor comerciale programate în perioada 2011-2012 este incertă, creându-se un dezechilibru temporar între cerere şi ofertă, în condiţiile unei posibile relansări a sectorului de retail. Conform sursei citate, perpetuarea actualelor condiţii de piaţă va impune revizuirea politicilor de ocupare având în vedere că unele proiecte comerciale au fost stopate, scăderea puterii de cumpărare a afectat puternic valoarea tranzacţiilor comerciale, iar valoarea chiriilor rămâne ridicată raportat la valoarea încasărilor. Prudenţa mărită pliată pe restrângerea spaţiilor deţinute de actualii chiriaşi va menţine ridicată disponibilitatea spaţiilor comerciale stradale, cât şi a celor din centrele comerciale care înregistrează un nivel scăzut al traficului.

Chiriile s-au redus cu până la 35%

Începutul anului a adus o scădere semnificativă a chiriilor medii pentru spaţiile comerciale stradale, cu valori cuprinse între 15-35%, în funcţie de localizarea proprietăţilor, din cauza cererii foarte scăzute cauzate de dificultăţile economice. De asemenea, dacă în anii anteriori cei mai activi jucători pe piaţă au fost băncile, farmaciile, retailerii de produse electrocasnice şi operatorii de jocuri electronice, în 2009 cererea activă a provenit de la cafenele, restaurante tip fast food şi operatorii de magazine cu produse de larg consum care mizează pe apropierea de client şi minimizarea costurilor ocazionate de cumpărăturile zilnice.

Astfel, chiriile au atins un nivel maxim de 90 euro/mp/lună pentru spaţiile stradale centrale de până la 75 mp, în timp ce pentru spaţiile mai mari de 75 mp chiriile au fost de aproximativ 70 euro/mp/lună. În zonele secundare, chiriile au variat între 30-60 euro/mp/lună, în timp ce în zonele periferice acestea au variat între 15-25 euro/mp/lună.

Potrivit BNP Paribas Real Estate, în centrele comerciale chiriile au înregistrat un trend descendent, mai ales în cazul proiectelor cu disponibilitate mare a spaţiilor comerciale. Pentru suprafeţele mai mari de 100 mp, chiriile s-au situat între 20-40 euro/mp/lună, iar pentru spaţiile mai mici de 100 mp între 60-80 euro/mp/lună.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional