Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SUMĂ RECORD LA RETROCEDĂRIAuschnitt, despăgubit cu aproximativ 31 de milioane de euro

ALEXANDRA CRĂCIUN Piaţa Imobiliară /

Auschnitt, despăgubit cu aproximativ 31 de milioane de euro

Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor a decis, după mai bine de 12 ani, să emită titlul de despăgubire în dosarul proprietăţii Uzinelor Metalurgice Titan-Nădrag-Călan (care au aparţinut familiei Auschnitt) confiscate de regimul comunist şi revendicate, după 1990, de fiul industriaşului Max Auschnitt. Valoarea titlului de despăgubire este de 127.426.345 de lei, echivalând cu aproximativ 31 de milioane de euro.

Preşedintele ANRP, George Băeşu, ne-a declarat, recent, că dosarul despăgubirii familiei Auschnitt a fost aprobat în anul 2011 (29/24.02.2011 - dosarul 4044) în timpul conducerii Crinuţei Dumitrean. "ANRP nu a făcut altceva decât să ia act de dosarul aprobat în prealabil, în ultima şedinţă din februarie 2011, urmând să fie emis, în curând, şi titlul de despăgubire. Suma va fi restituită, în cinci tranşe, începând cu 2014 până în 2018", a menţionat George Băeşu.

Procesul de restituire a Uzinelor Metalurgice Titan-Nădrag-Călan a debutat în 2001 când, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 10/2001, Steven Auschnitt şi fratele său, Robert - ambii cetăţeni americani - au depus o cerere de restituire către autorităţile din ţara noastră. Procesul s-a încheiat în 2011, când partea română a renunţat la recurs.

Urmaşii lui Max Auschnitt au solicitat despăgubiri pentru proprietăţile SC Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa, fiecare fiind evaluată la câteva zeci de milioane de euro.

"Tatăl meu avea acţiuni în uzinele şi domeniile Reşiţa, dar cea mai mare parte din avere era în fabricile de la Titan-Nădrag-Călan, pe care el le-a creat. În urmă cu 2-3 ani, un prieten a găsit 18 dosare, şi atunci am avut dovezile necesare, în vederea dobândirii dreptului de despăgubire", a declarat, la finalul anului trecut, moştenitorul averii industriaşului Max Auschnitt.

Fiul lui Max Auschnitt a primit deja despăgubiri pentru participaţia la Uzinele de Fier Reşiţa, sub formă de acţiuni deţinute la Fondul Proprietatea, devenind astfel unul dintre cei mai mari acţionari privaţi persoane fizice ai FP.

Dosarul pentru care ANRP va emite titlu de despăgubire în valoare de circa 31 de milioane de euro vizează participaţia familiei Auschnitt deţinută la Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan.

Moştenitorul industriaşului Max Auschnitt a declarat că banii primiţi de la statul român vor fi investiţi în burse pentru studenţi români la Harvard şi crearea unei şcoli de meserii la Lugoj.

Recent, moştenitorii lui Max Auschnitt au inaugurat o nouă investiţie la Lugoj, o parcare pentru camioane, având o valoare de aproximativ două milioane de euro.

Printre proprietăţile industriaşului din Timiş se află uzinele de oţel de la Nădrag, parte a Uzinelor Metalurgice Titan-Nădrag-Călan, Uzinele şi Domeniile Reşiţei, Magazinele Unite şi casa lui Max Auschnitt din Bucureşti, dar şi o serie de mici companii metalurgice.

Potrivit estimărilor realizate de Guvern, autorităţile mai trebuie să returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Noua lege a despăgubirilor foştilor proprietari prevede un sistem de compensare pe bază de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat deţinătorului de drept. Proprietarii îşi pot valorifica punctele primite prin cumpărarea la licitaţie a unor imobile din fondul naţional. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în tranşe anuale de câte 14% (ultima tranşă fiind de 16%).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional