Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Târgu-Jiu - Se construiesc constant locuinţe prin trei programe desfăşurate în paralel

F.A. Locuinţe /

Primăria Târgu Jiu are peste 2.000 de cereri pentru locuinţe ANL şi "se depun în continuare, în fiecare zi", ne-a relatat doamna Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Pentru a onora cât mai multe cereri, 600 de locuinţe au fost aprobate spre finanţare de către ANL şi vor fi ridicate în intervalul 2009-2011. Lucrările au început deja la o primă tranşă de câteva blocuri din zona Narciselor.

Blocurile ANL au fost împărţite pe tronsoane a câte 4 blocuri. Anul acesta, se derulează lucrări de construcţie la opt blocuri cu câte 20 de apartamente, respectiv 160 de apartamente.

Primăria suportă costurile racordării la utilităţi, respectiv apă, gaze, energie electrică, precum şi amenajarea spaţiilor verzi şi a parcărilor. Lucrările acestea sunt executate în paralel cu cele de construcţie a blocurilor. Astfel, pentru racordarea blocurilor ANL Primăria a avut anul acesta alocată suma de 1 milion de lei, care reprezintă însă doar o parte din costurile totale ale lucrărilor care vor fi finalizate anul viitor, când va fi completată şi această sumă, explică domnul Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

În cazul locuinţelor sociale, Primăria are în lucru două blocuri, totalizând 64 de unităţi locative, iar anul viitor, în etapa a doua, vor mai fi adăugate la acestea încă 96 de unităţi locative. De asemenea, spre sfârşitul acestui an urmează să fie finalizate 24 de unităţi locative în zona Iezer, destinate chiriaşiilor din locuinţele evacuate. Alte 48 de unităţi locative sunt realizate în procent de peste 80% şi urmează ca la începutul anului viitor să fie finalizate, mai spune domnul Chiriac.

Vânzarea apartamentelor din blocurile ANL se face numai integral şi mulţi dintre chiriaşii, care ar vrea să achiziţioneze, nu ar putea nici măcar prin rate să asigure sumele necesare. "Astfel, majoritatea preferă să mai rămână în chirie, deoarece este permisă această variantă", explică doamna Evulescu.

Pentru chiriaşii din locuinţele evacuate, au mai fost finalizate 24 unităţi locative în 2008, a completat domnul Chiriac.

O problemă socială deosebită a fost cauzată de un ansamblu de 80-90 de locuinţe construite înainte de 1989, care au aparţinut unei societăţi şi în care locuiau în jur de 130 de persoane. Ulterior, terenul pe care erau amplasate aceste locuinţe a fost revendicat şi câştigat de fostul proprietar, clădirile urmând să fie demolate. Amplasamentul este unul bun, lângă linia de centură, iar preţul pe metrul pătrat este mare. Unii dintre locatari nu posibilităţi să se mute în altă parte şi ar putea necesita repartizarea în locuinţe sociale. "Avem deja înregistrate în jur de 30 de cereri pentru locuinţe sociale din partea persoanelor evacuate din casele naţionalizate, fără a pune la socoteală pe cele care ar putea rezulta din acest caz", relatează doamna Ramona Evulescu.

Pe de altă parte, domnia sa atrage atenţia că au existat probleme cu locuinţele sociale mai vechi, deoarece unii chiriaşi nu au plătit nici măcar utilităţile şi cu atât mai puţin chiria.

Primăria intenţiona să realizeze şi un spaţiu pentru copiii orfani dacă ar fi primit nişte spaţii aparţinând unei unităţi militare, demers ce nu s-a concretizat. În ansamblul respectiv ar fi fost mutate şi o parte din organismele din subordinea primăriei, mai spune purtătorul de cuvânt al Primăriei.

În Târgu-Jiu mai este în construcţie şi un campus şcolar, care urmează să includă garsoniere pentru profesori, săli de cursuri, bază sportivă. Acesta urma să fie realizat cu finanţare de la Ministerul Educaţiei. Valoarea totală este de 18 milioane de lei, din care s-a primit doar un milion de lei, situaţie care a dus la blocarea lucrărilor la nivel de fundaţie şi o parte din zidărie, atrage atenţia doamna Evulescu.

"În parteneriat public-privat nu am iniţiat construirea de locuinţe deoarece nu a fost necesar, având oricum trei programe de stat în desfăşurare cu acest scop şi prin care am construit blocuri an de an. De exemplu, în cazul locuinţelor sociale destinate persoanelor evacuate din casele naţionalizate, prin imobilele pe care le-am dat deja în folosinţă sau urmează să le dăm în folosinţă, deja acoperim solicitările existente", conchide domnul Raul Chiriac.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional