Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TERENURILE DE LÂNGĂ BUCUREŞTITot mai multe oferte cu plata în rate, direct la vânzător

F.A. Piaţa Imobiliară /

Tot mai multe oferte cu plata în rate, direct la vânzător

Unele terenuri din estul judeţului Ilfov costă cu 85% mai puţin faţă de anul trecut

Agenţii imobiliari care activează în zonele din jurul Bucureştiului se plâng de lipsa cererii şi speră ca telefoanele să înceapă, cât mai curând, să sune din nou. Fie că se află în nordul ori în sudul, estul sau vestul judeţului Ilfov, terenurile, cel mai bine tranzacţionate proprietăţi imobiliare până în toamna anului trecut, nu mai prezintă aproape niciun interes, chiar dacă preţurile au scăzut, mai mult sau mai puţin, în funcţie de zonă.

Specialiştii din domeniu dau vina, în primul rând, pe blocarea creditelor: "Puţinii oameni care mai întreabă de câte un imobil nu au bani să cumpere, pentru că nu mai pot lua credite de la bănci". De asemenea, majoritatea aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în continuare. Astfel, cei care doresc să cumpere speră într-o scădere şi mai mare a preţurilor, iar ofertanţii aşteaptă o majorare a acestora.

Pentru moment, preţurile terenurilor din Ilfov au mai scăzut, dar nu toate cu un procent foarte mare. Acest lucru s-a întâmplat şi pe piaţa imobiliară din Bucureşti, astfel că, în nordul Capitalei există terenuri la preţuri cuprinse între 200 şi 2.000 de euro/mp. Potrivit agenţilor imobiliari, nu se mai cer preţuri de 5000 de euro/mp.

În prezent, toţi aşteaptă "ceva, un semn, nu se ştie de la cine", potrivit domnului Paul Sarcane, din cadrul agenţiei "Corbeanca Imobiliare". Domnia sa ne-a spus că şi pe segmentul terenurilor au început să apară oferte de genul "credit la furnizor", situaţie în care cumpărătorul achită bunul achiziţionat în rate, direct la vânzător.

Ion Radu, agenţia "Prezident": "În sud, cuvântul de bază este "

Situaţia actuală de pe piaţa imobiliară din sudul judeţului Ilfov ne-a fost descrisă de Ion Radu, reprezentantul agenţiei "Prezident", din localitatea Jilava, printr-un singur cuvânt: "jale". Domnia sa ne-a precizat că în localităţile cum ar fi Jilava, 1 Decembrie, Videle sau Măgurele, nici terenurile destinate construcţiei, nici celelalte tipuri de terenuri nu se vând. În aceste zone, preţurile de ofertare nu au scăzut decât cu circa 20%, dar tranzacţiile au stagnat încă de acum cinci - şase luni. Sunt şi unii proprietari care au nevoie să vândă imediat şi au scăzut mai mult preţurile, însă nici acele terenuri nu se vând, ne-a precizat domnul Ion Radu.

Unele parcele costă 35 de euro/mp, comparativ cu anul trecut, când erau vândute la 100 de euro/mp. În localităţile menţionate există şi terenuri care sunt ofertate la 15 euro/mp, care de asemenea, nu prezintă niciun interes. "Loturile de casă care, în urmă cu un an, costau 50 - 100 de euro/mp, acum sunt scoase la vânzare cu 50 - 80 de euro/mp, dar nu avem cereri, nu primim niciun telefon", a conchis reprezentantul agenţiei imobiliare "Prezident".

Şi la Popeşti - Leordeni au mai scăzut preţurile pe acest segment, însă nu foarte mult, ne-a precizat Victor Bolozan, din cadrul agenţiei "Lands For You", subliniind că ofertanţii speră într-o revenire a pieţei imobiliare. Domnul Bolozan a adăugat, de asemenea, că cei care doresc să cumpere oferă doar jumătate din preţul pe care l-ar fi plătit anul trecut, iar cererile sunt foarte reduse, fapt care blochează tranzacţiile. Singurele contracte care mai sunt încheiate, potrivit domniei sale, vizează închirierile în sectoarele comercial şi logistică.

Unele terenuri din estul Ilfovului costă cu 85% mai puţin faţă de anul trecut

Nici estul judeţului Ilfov nu a fost ocolit de criza imobiliară, dimpotrivă, există terenuri în zonă care costă cu 85% mai puţin faţă de anul trecut. Potrivit Denisei Răducu, reprezentantul agenţiei "Ascent Consultanţă", din Brăneşti, "în medie, se înregistrează o scădere de 30% la ofertare".

Domnia sa ne-a precizat că nici în aceste condiţii terenurile rezidenţiale nu mai sunt atât de căutate cum erau în urmă cu un an, loturile industriale înregistrând mai mult interes, comparativ cu cele menţionate mai sus.

Astfel, terenurile agricole din Brăneşti sunt scoase la vânzare la 2 -4 euro/mp, terenurile industriale intravilane sunt ofertate cu 40 - 55 de euro/mp, în timp ce terenurile industriale extravilane ajung la 12-18 euro/mp, la vânzător. Terenurile rezidenţiale costă 45 - 100 de euro/mp. Preţurile de ofertare scad, în timpul negocierilor, în medie cu 24%, potrivit doamnei Răducu.

La preţurile mari (care vizează terenurile rezidenţiale din zona Pasărea, ce ajungeau şi la 200 de euro/mp) sunt variaţii şi de 40 - 50%. Preţurile mici (care se situau în 2008 la valori de 50 - 70 de euro/mp) au scăzut cu 25 -28%. Loturile care nu se vindeau anul trecut la preţuri mai mari de 25 de euro/mp costau, în martie, cu maxim 20% mai puţin.

În vestul judeţului, tranzacţiile imobiliare sunt blocate total

Jucătorii din piaţa imobiliară sunt foarte dezorientaţi în ceea ce priveşte viitorul acestui domeniu, susţine Stelian Vistrea, de la agenţia "Emi Real Estate" - Dragomireşti Vale (vestul judeţului Ilfov). Domnia sa ne-a spus că, din toamna anului trecut, nu a mai fost încheiată nicio tranzacţie în zona în care activează: "Oferte avem, preţurile au scăzut cu 20 - 50%, dar există o foarte mare reţinere, pentru că nu sunt bani, nici interes nu mai există". Domnul Vistrea consideră că "vor veni momente şi mai grele", subliniind că situaţia este aproximativ aceeaşi în tot judeţul Ilfov, dar şi în Bucureşti.

Terenurile din nord se vând strict pentru necesităţi

În localităţile situate în nordul judeţului Ilfov, cum ar fi Buftea, Corbeanca, Mogoşoaia, Crevedia, Tărtăşeşti sau Otopeni, tranzacţiile cu terenuri au scăzut cu circa 30 - 50% faţă de anul trecut, ne-a spus Marian Gavrilescu, de la agenţia imobiliară "Luca". Potrivit domniei sale, nu mai sunt investitori, singurele loturi care se mai vând fiind strict pentru necesităţi. Ofertanţii nu au scăzut foarte mult preţurile, întrucât peste 60% din terenurile tranzacţionate în anii trecuţi au fost cumpărate pentru revânzare. Astfel, proprietarii mai aşteaptă, sperând într-o nouă creştere a preţurilor. Scăderile de preţ la ofertare variază între 10 - 20%. Paul Sarcane ne-a spus că există şi ofertanţi care doresc să vândă imediat şi scad preţurile cu până la 40%, dar acest segment ocupă circa 5% din piaţă, şi, oricum, nu îi atrage pe clienţi.

Terenurile din nordul judeţului Ilfov costă minim 30 şi maxim 250 de euro/mp. Cele mai bune terenuri din Corbeanca, utilate şi situate la strada principală ori la pădure, costă între 160 şi 220 de euro/mp, iar cele mai puţin bune ajung la 80 - 120 de euro/mp, în timp ce loturile extravilane din Corbeanca sunt ofertate la 30 - 70 de euro/mp. Terenurile extravilane care sunt vândute strict pentru agricultură costă între 2.500 şi 5.000 de euro/ha.

În Mogoşoaia, preţul terenurilor oscilează între 75 şi 200 de euro/mp, iar la Baloteşti un teren cu utilităţi costă între 15 şi 50 de euro/mp, dar există şi oferte de 100 de euro/mp, potrivit lui Dan Saulescu, administrator în cadrul agenţiei "Real Investments".

Specialiştii din zonă consideră că, în Voluntari, există multe loturi de teren ofertate sub nivelul pieţei, preţurile terenurilor de construcţie scăzând, în această localitate, cu circa 40 - 50% (există şi cazuri în care vânzătorii nu au scăzut deloc preţul): "Terenurile dinspre Pipera costă între 150 şi 450 de euro/mp, iar cele de la Şoseaua Afumaţi, care, anul trecut se vindeau cu 1000 de euro/mp, acum sunt scoase la vânzare la 750 de euro/mp".

Sunt localităţi în care, pentru terenurile destinate agriculturii, au fost încheiate, de la începutul anului, cele mai multe contracte de vânzare-cumpărare, ne-a precizat domnul Gavrilescu. Pentru terenurile indus-triale nu există niciun fel de interes, întrucât nu se construiesc hale, motivul investitorilor fiind tot lipsa banilor. În ultimele luni, negocierea pentru o tranzacţie durează mai mult decât anul trecut, susţin agenţii din piaţă, "cei interesaţi să cumpere aşteptând doar ocazii bune".

Potrivit domnului Gavrilescu, vânzările pe segmentul terenurilor rezidenţiale vor începe cam din martie, urmând să se intensifice în iunie - iulie. În toamna care urmează, se vor cumpăra case, iar înainte de finalul anului, terenurile vor fi tranzacţionate la preţuri foarte mici, mai este de părere reprezentantul agenţiei "Luca": "Un teren care costa 100 de euro/mp, acum este ofertat la 50 de euro/mp".

Adrian Vasile, administratorul agenţiei "Rezid Grup", din Buftea, ne-a spus că, în nordul judeţului Ilfov, sunt şi preţuri la jumătate faţă de anul trecut, dar şi terenuri ofertate la acelaşi preţ ca în urmă cu un an. Domnia sa este de părere că, pe măsură ce preţurile vor stagna undeva la 40 - 50% faţă de 2008, tranzacţiile vor fi reluate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional