Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Termo-fonoizolareMateriale ecologice destinate termo şi fonoizolării

F.A. Materiale /

Materiale ecologice destinate termo şi fonoizolării

Europenii îşi petrec, în medie, 90% din viaţa lor în spaţii interioare închise. Sănătatea locuitorilor poate fi afectată de concentraţia substanţelor dăunătoare din spaţiile de locuit. Acesta este motivul pentru care materialele de construcţie ecologice şi fără niciun risc asupra sănătăţii omului devin atât de importante din punct de vedere al unei dezvoltări sustenabile.

Pături şi saltele din lână naturală

Alchimea Lână este un material natural prezent pe piaţa germană a materialelor de construcţii de mai bine de 10 ani, iar începând de anul trecut este prezent şi pe piaţa românească prin intermediul societăţii "Naturalpaint" SRL din Cristuru-Secuiesc, judeţul Harghita.

Pentru fabricarea acestui material ecologic este utilizată doar lâna de oaie, o invenţie oferită de natură pentru termo- şi fonoizolaţii.

La caracteristicile termice foarte bune ale produsului, se adaugă şi amortizarea foarte bună a zgomotului. Suprafaţa fibrelor nerigidă şi încreţirea fibrelor împiedică cu succes răspândirea sunetului.

Izolaţia pe bază de lână poate fi utilizată sub duşumea, la izolarea mansardei, izolarea pereţilor in interior sau a caselor din lemn de tip "sandwich".

Specialiştii din Germania au optimizat, din punct de vedere tehnic, această bază solidă de termoizolaţie, rezultatul fiind un material de construcţie modern cu caracteristici deosebite.

- Termoizolaţie mare

Orice persoană cunoaşte caracteristicile deosebite de izolare ale îmbrăcămintei din lână iar aceste caracteristici pot fi folosite şi pentru izolarea casei dumneavoastră. Prin pieptănare rezultă straturi foarte subţiri de pătură, ce pot fi stivuite una peste cealaltă, la înălţimea dorită. Consolidate mecanic, rezultă o pătură termoizolantă cu o capacitate mare de termoizolaţie.

- Reglarea automată a climei

Produsul posedă două particularităţi de reglare a climei:

- Constanţa randamentului - chiar dacă o toamnă ploioasă măreşte umiditatea tuturor elementelor de construcţie, izolaţia pe bază de lână are mereu acelaşi randament. Prin structura specială a fibrei, suprafaţa rămâne mereu uscată, indiferent de umiditate. Astfel, conductivitatea termică de-a lungul lânii este aproape exclusă.

- Înmagazinarea căldurii latente - Produsul utilizează conţinutul de umiditate a fibrelor care poate ajunge până la 25% ca şi înmagazinare a căldurii latente. Vara, în timpul zilei, se formează răcire prin evaporare, iar noaptea căldură de condensare.

- Tratament împotriva incendiilor şi insectelor cu materiale naturale

Efectul de protecţie contra incendiilor, a insectelor şi a ciupercilor este atins prin adausuri naturale. Conform metodelor de control şi verificare, materialul rezistă împotriva dăunătorilor de origine animală şi împotriva mucegaiului.

- Protecţia sănătăţii cu ajutorul lânii

Pentru obţinerea păturii de lână este utilizată lâna de oaie curată, fără nicio fibră sintetică sau fibre reciclate. Acestea oferă alte trei beneficii determinante: fibrele de lână nu cauzează îmbolnăviri pulmonare; elasticitatea înaltă împiedică ruperea fibrelor; lâna constă din albumină, care nu este atacată de fibrele corpului.

- Îşi păstrează forma

Ondularea fibrelor de lână este fixată genetic. Acest "memory effect" natural asigură că izolaţia pe bază de lână îşi păstrează forma izolantă bufantă şi după multe mii de schimburi de umezeală.

Izolaţia din lână este fabricată în diferite lăţimi şi grosimi iar la cerere pot fi livrate şi lăţimi deosebite, pentru o utilizare rapidă şi raţională.

- Preţuri de comercializare

Preţul depinde de grosimea izolaţiei şi de cantitatea comandată.

Astfel un preţ orientativ pentru grosimea de 80 mm începe de la 11,00 euro/mp iar pentru grosimea de 100 mm preţul începe de la 13,30 euro/mp, fără TVA.

"Este un produs relativ nou pe piaţa românească. Noi am început importul lui la finele anului trecut, deocamdată suntem în faza de a-l face cunoscut pe piaţă. În principiu, clienţii din România sunt interesaţi de acest material, sunt conştienţi de capacitatea de termoizolare a lânii", ne-a declarat domnul Lukacs Lehel-Elek, director comercial în cadrul societăţii "Naturalpaint".

Thermo-Hanf - saltele/role din cânepă pentru termo şi fonoizolaţii

Un alt material pentru izolaţtii naturale îl reprezintă saltelele sau rolele din fibre de cânepă Thermo-Hanf, fabricate în Germania, de firma Hock şi comercializate în ţara noastră tot de societatea "Naturalpaint" din Cristuru-Secuiesc.

Domeniul de utilizare este vast, directorul firmei importatoare enumerând: izolaţia intermediară a căpriorilor, izolaţia sub căpriori, izolaţia planşeelor de lemn, a pereţilor interiori şi exteriori cu structură pe cadre de lemn şi din plăci de fibre lemnoase, izolaţia sistemelor de pereţi din oţel armat, izolaţia panourilor tip cofraj, fiind recomandat atât pentru clădirile noi cât şi pentru cele vechi.

Produsul asigură atât protecţie împotriva îngheţului pe timp de iarnă, cât şi o protecţie adecvată împotriva temperaturilor înalte din lunile de vară.

Capacitatea de difuzie a produsului garantează reglarea automată a umidităţii, ceea ce permite crearea unor condiţii climatice plăcute şi sănătoase în interiorul încăperii.

"Montajul se realizează uşor, deoarece păturile/saltelele din cânepă sunt livrate la dimensiunea solicitată de client, fără ca societatea să perceapă tarife suplimentare", ne-a declarat domnul Lukacs.

Preţul depinde şi variază foarte mult în funcţie de grosimea izolaţiei şi de cantitatea comandată. Astfel, un preţ orientativ pentru saltelele din cânepă cu grosimea de 80 mm porneşte de la 8,50 euro/mp iar pentru cele cu grosimea de 100 mm preţul porneşte de la 10,50-11,50 euro/mp, fără TVA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional