Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Timişoara - Primăria are în plan sute de locuinţe pentru tineri şi persoane evacuate

F.A. Locuinţe /

Solicitările de locuinţe în Municipiul Timişoara depăşesc numărul de 5.000. Cu toate acestea, "aproape 5% din totalul locuinţelor permanente îl reprezintă locuinţele neocupate, ceea ce ar reprezenta segmentul celor care deţin două sau mai multe locuinţe. Nu avem încă datele pe acest an, dar segmentul locuinţelor neocupate este în creştere pe baza noilor blocuri construite în regim particular şi ale căror locuinţe noi nu au fost încă vândute. Din păcate, suprapopularea se înregistrează la cei cu venituri mici, care nu sunt eligibili pentru creditare prin sistem bancar şi care nu au altă şansă decât sistemul public al construcţiei de locuinţe", explică doamna Lăcrămioara Condea, consilier în cadrul Direcţiei Comunicare a Primăriei Municipiului Timişoara.

Primăria a întocmit liste pe categorii de persoane îndreptăţite care au solicitat atribuirea unei locuinţe din fondul locativ de stat. Astfel, lista de tineri căsătoriţi cuprinde 1.834 de cereri, lista de persoane crescute la casa copilului numără 327 de cazuri, lista de pensionari încă 321, lista celor evacuaţi numără încă 717 cereri, iar celelalte cazuri sociale se ridică la 2.438. La ANL sunt aprobate 684 de dosare din partea tinerilor pentru închirierea de locuinţe. Beneficiarii au reconfirmat că îndeplinesc criteriile, dar nu au primit încă locuinţă, subliniază doamna Condea.

Anul acesta au fost finalizate 5 blocuri ANL pentru închiriere către tineri, cu un total de 80 de apartamente, cu una şi două camere. Tot în acest an, s-a întocmit documentaţia tehnică pentru 495 de apartamente pentru evacuaţi şi pentru tineri, pe un teren preluat de la regia locală de transport în zona Ion Ionescu de la Brad. Consiliul local a aprobat construirea de locuinţe sociale şi a găsit şi o sursă de finanţare de 40 milioane de lei. Valoarea proiectului tehnic pentru execuţia acestor locuinţe este de 114,71 milioane lei. A fost eliberat certificatul de urbanism, iar în luna octombrie se desfăşura procedura de obţinere a autorizaţiei de construire. Noul ansamblu de locuinţe va fi desfăşurat pe 18.966 mp şi va fi compus din 6 blocuri de locuinţe cu 195 de apartamente. De asemenea, a mai fost predat către ANL un amplasament pentru realizarea de locuinţe cu credit ipotecar, Primăria urmând să realizeze şi utilităţile, precizează sursa citată.

Deoarece au fost realizate locuinţe în baza programelor naţionale din domeniu, Primăria nu a apelat la parteneriatul public-privat, argumentează aceeaşi sursă.

În ceea ce priveşte vechimea fondului locativ, Timişoara are ca particularitate existenţa unui număr mare de clădiri vechi, în trei cartiere istorice. Astfel, din cele 22.000 de clădiri de locuit, 14.500 sunt imobile istorice. Cât priveşte tipurile de clădiri de locuit, 15.000 sunt individuale, 3.000 au două sau mai multe locuinţe, iar 4.000 sunt clădiri colective cu regim de înălţime de la parter şi patru etaje la parter şi zece etaje, relatează doamna Lăcrămioara Condea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional