Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tranzactii in crestere pe piata de birouri

A.D. Piaţa Imobiliară /

Tranzactii in crestere pe piata de birouri

Cererea de spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut cu aproximativ 20% in primele trei luni ale anului curent fata de primul trimestru din 2012, ajungand la circa 60.000 mp (spatii de birouri de clasa A si B), potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara The Advisers / Knight Frank.

Un interes in crestere s-a remarcat pentru zonele de centru su Centru-Vest, reprezentand 39% din suprafata totala tranzactionata. Printre cele mai importante tranzactii din aceste zone se regasesc cele incheiate in cladirea Charles de Gaulle Plaza, insumand 8.400 mp in ultimele 5 luni. Cererea in zona central-vestica s-a concentrat in special in cladirile de birouri livrate recent, precum AFI Park 1 sau aflate in constructie, precum Green Gate.

Din totalul tranzactiilor incheiate pe piata, ponderea cea mai mare a fost inregistrata de tranzactiile de relocare si de intrari noi pe piata (54%), urmate de tranzactiile de renegociere (37%).

Nivelul livrarilor de spatii de birouri in primul trimestru din 2013 s-a ridicat la aproximativ 71.000 mp suprafata inchiriabila, incluzand proiectul Sky Tower (57.000 mp) si cladirea H5 din West Gate Park (14.000 mp), in vestul capitalei.

In urmatoarele 9 luni ale anului urmeaza sa se livreze o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 60.000 mp in 5 proiecte aflate in constructie, dintre care cel mai semnificativ este Floreasca Park (37.500 mp, 70% din suprafata sa fiind deja inchiriata).

Pentru sfarsitul lui 2013 consultantii The Advisers / Knight Frank preconizeaza o absorbtie totala similara cu cea inregistrata anul trecut si estimata la 200.000 mp suprafata inchiriabila. Nivelul chiriilor s-a mentinut constant, potrivit estimarilor companiei de consultanta.

"Piata inchirierilor de birouri din capitala a inregistrat in ultimii doi ani o rata de absorbtie neta pozitiva (volumul tranzactionat a surclasat suprafata totala livrata), un indicator pentru o cerere reala, sustenabila. De fapt, piata inchirierilor spatiilor de birouri a resimtit cel mai putin criza financiara in comparatie cu celelalte segmente ale pietei", a declarat Horatiu Florescu, presedinte si CEO The Advisers / Knight Frank.

"In primul trimestru al anului am intermediat 11 tranzactii de inchiriere, cu o suprafata totala de 20.000 mp, ceea ce reprezinta mai mult de o treime din volumul de tranzactii raportat anul trecut de compania noastra", a adaugat Horatiu Florescu.

The Advisers / Knight Frank a incheiat anul 2012 cu 31 de tranzactii pe segmentul de birouri, totalizand aproximativ 55.000 mp suprafata inchiriata, din care 65% au reprezentat tranzactii de pre-inchiriere.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional