Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tranzactii record pe piata spatiilor logistice

I.D. Piaţa Imobiliară /

ProLogis Park Bucuresti A1

ProLogis Park Bucuresti A1

Suprafata totala de spatii industriale tranzactionate anul trecut, de 268.000 mp, reprezinta o valoare record fata de anii anteriori. In anul 2011, doar in Bucuresti s-au inchiriat peste 154.000 mp de spatii industriale.

Stocul de spatii logistice din Capitala este de 1 milion mp

La nivel national, in anul 2011, au fost finalizate 5 proiecte insumand aproximativ 120.000 mp de spatii industriale. Cele mai mari spatii industriale au fost finalizate in Ploiesti West Park (2 unitati cu o suprafata inchiriabila de 31.000 mp), in proiectul Olympian Park Timisoara, Timisoara Airport Park precum si platforma logistica FM Logistic in Petresti (dezvoltata si ocupata de catre operatorul FM Logistic). In urma contractelor de pre-inchiriere semnate la inceputul anului 2011, au fost finalizate si primele unitati in parcul logistic WDP in Oarja, de-a lungul autostrazii A1. Fara niciun nou proiect finalizat in aglomerarile logistice ale Bucurestiului, stocul modern de spatii industriale este in continuare estimat la 1 milion mp.

Sectorul bunurilor de larg consum, sectorul auto si cel al productiei au atras 63% din suprafata totala inchiriata

Activitatea anuala de inchiriere a spatiilor industriale la nivel national a fost de 268.000 mp (10,7% din totalul spatiilor industriale inchiriate fac parte din stocul vechi, dezvoltat la standarde locale). In anul 2011, Bucurestiul a atras 56% din activitatea totala de inchiriere a spatiilor industriale, urmat de Timisoara (16%) si Ploiesti (12.8%). Lista cu cele mai importante tranzactii cu spatii industriale include contractul Emag in Europolis Logistic Park/Bucuresti, contractul Schenker-Romtrans in Phoenix Logitics Park/Bucuresti precum si contractele OTZ, TORO si BAT in Ploiesti West Park.

In functie de tipul tranzactiilor, 26,7% din suprafata totala inregistrata, respectiv 74.000 mp, a facut subiectul contractelor de renegociere/re-inchiriere.

In functie de sectoarele de activitate, companiile logistice, FMCG, sectorul auto si cel al productiei au atras 63% din suprafata totala inchiriata in anul 2011 (incluzand contracte noi de inchiriere, renegociere si/sau re-inchiriere).

Chiriile au fost stabile in decursul anului

Chiriile pentru unitatile industriale de tip prime se situeaza in jurul valorii de 3,7-4,15 Euro/mp/luna. Chiriile industriale prime in pricipalele orase regionale variaza intre 3,5-4,0 Euro/mp/luna. N-au fost inregistrate schimbari de la un trimestru la altul nici in cazul chiriilor prime din Bucuresti, nici in cazul celor din orasele regionale. In plus, la chiria de baza se adauga costuri asociate serviciilor de intretinere (in general estimate la 15-20% din valoarea chiriei) precum si costurile asociate serviciilor de manevrare a marfurilor in spatiile de depozitare.

Anul acesta va aduce pe piata patru noi proiecte importante

Oferta anului 2012 este alcatuita in principal din urmatoarele 4 proiecte: Millennium Logistic Park amplasat pe centura de sud a Bucurestiului, VGP in Timisoara, noi unitati atat in Ploiesti West Park cat si in proiectul Graells&Llonch in Turda, de langa Cluj Napoca. De altfel, activitatea de constructie in mare parte, va ramane pe baza de pre-contractare.

Desi in Romania, piata spatiilor industriale este inca in faza initiala de dezvoltare, e dificil de crezut ca in 2012 vom asista la un nivel similar al contractarilor de spatii industriale precum cel inregistrat in 2011. Cu toate acestea, se evidentiaza inca interes crescut pentru spatii de productie, dar si un interes mai scazut pentru spatiile logistice, avand in vedere ca marii jucatori din domeniul 3PL sunt in proces de consolidare al operatiunilor locale.

Cererea de spatii industriale in anul 2012 va veni din partea retailerilor de produse alimentare, din cadrul industriei auto si electronice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional