Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tranzactiile cu spatii industriale, mai infloritoare ca in 2010

I.D. Piaţa Imobiliară /

Tranzactiile cu spatii industriale, mai infloritoare ca in 2010

Piata imobiliara industriala din Romania a crescut cu 100% in 2011, ca suprafata totala tranzactionata in comparatie cu anul precendent. Astfel, daca la sfarsitul trimestrului patru 2011 fusese tranzactionata o suprafata de 150.000 mp, la finele aceleiasi perioade din 2010 fusese tranzactionata o suprafata de doar 75.000 mp, potrivit Cushman & Wakefield, companie de consultanta imobiliara.

Totodata, in 2011 s-a remarcat o crestere a cererilor din domeniul productiei, insa nu au fost de neglijat nici noii operatori intrati pe piata.

Pretul pe metru patrat la inchirieri in domeniul industrial s-a mentinut la o medie de 3.8 Euro (fara TVA)/mp la suprafete intre 4.000 - 5.000 de metri patrati si contracte pe o durata de minimum cinci ani. In anul care tocmai a inceput se preconizeaza ca preturile chiriilor pe mp vor ramane relativ constante fata de nivelul atins in trimestrul patru al lui 2011.

In ceea ce priveste perspectiva atragerii de noi investitii in 2012, Gabriel Sfetcu, Directorul Departamentului Industrial, Cushman & Wakefield Romania, este de parere ca Romania este in avantaj fata de celelalte tari din regiune datorita fortei de munca specializate, a posibilitatii de accesare a fondurilor nerambursabile provenite de la Uniunea Europeana dar si datorita existentei unor spatii industriale de calitate. La aceste avantaje se adauga,

maleabilitatea proprietarilor care sunt dispusi sa ofere diverse stimulente potentialilor chiriasi.

"Estimam ca in anul 2012 vor avea loc schimbari interesante in ceea ce priveste profilul ocupantilor", spune Gabriel Sfetcu. " Pana acum ne bazam mai mult pe necesarul de spatii de logistica generat de sectorul de retail, fie el food sau non-food. Anul 2012 va continua trend-ul inceput in anul 2011 si vom vedea relocari ale unor producatori importanti care nu vor externaliza catre fabricile din Romania doar asamblarea, ci vor face apel la forta de munca specializata in vederea externalizarii diviziilor de cercetare si dezvoltare", incheie Directorul Departamentului Industrial, Cushman & Wakefield.

In masura in care tara noastra va reusi sa atraga companii din segmentul celor mentionate mai sus, in 2012 nivelul tranzactiilor pe segmentul industrial va inregistra o crestere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2011.

Cushman & Wakefield a atins in anul 2011 o cota de piata de 15%, din segmentul de piata industriala, ceea ce reprezinta 25.000 mp inchiriati din totalul tranzactionat, respectiv, 150.000 mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional