Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tranzacţiile imobiliare au coborât la nivelul din 2003

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Scăderea preţului proprietăţilor, coroboratăcu previziunile economice pesimiste au fost principalele provocări pentru proprietari.

Scăderea preţului proprietăţilor, coroboratăcu previziunile economice pesimiste au fost principalele provocări pentru proprietari.

Activitatea pe piaţa tranzacţiilor imobiliare a îngheţat în prima jumătate a anului 2009, atingând un volum de 26 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 97% faţă de anul trecut. Volumul s-a diminuat cu o treime în trimestrul III, când tranzacţiile instituţionale au cumulat 13,3 milioane de euro, arată un raport al DTZ Echinox. Valoarea medie a tranzacţiilor s-a micşorat cu 36% în trimestrul III, în comparaţie cu trimestrul II şi cu 87% faţă de trimestrul III din 2008.

Specialiştii DTZ Echinox afirmă că piaţa este săracă în tranzacţii, nivelul de activitate fiind similar celui din 2003. Instabilitatea economică şi accesul limitat la finanţare au generat primele tranzacţii care au implicat vânzători cu dificultăţi (distressed sellers), cu exemple în segmentul rezidenţial şi de retail.

Pe primele nouă luni ale anului curent, capitala a atras 62% din totalul volumului de investiţii, fiind, în acelaşi timp, şi locul unde s-a încheiat cea mai mare tranzacţie. Este vorba despre achiziţionarea Hotelului Hello de două stele, în valoare de 9 milioane euro.

Al patrulea trimestru al anului în curs a adus cea mai importantă tranzacţie încheiată din august 2008 şi până în prezent. Fondul de investiţii sud-african, New Europe Property Invest-ments (NEPI) a achiziţionat de la Belrom, European Retail Park din Brăila, investiţie în valoare de 63 de milioane euro.Tranzacţia are o componentă lichidă şi una bazată pe acţiuni noi, emise de NEPI, şi permite achiziţia altor două parcuri de retail ale Belrom din Bacău şi Focşani.

Scăderea preţului proprietăţilor, coroborată cu previziunile economice pesimiste au fost principalele provocări pentru proprietari, iar procesul de achiziţie s-a îngreunat pe fondul creşterii riscului pe piaţa investiţiilor. În consecinţă, potenţialii cumpărători au devenit mult mai selectivi.

Primele semne de revigorare, în a doua jumătate a lui 2010

Valorile actuale ale randamentului de profit sunt comparabile cu cele de la nivelul anului 2005. Semne de revigorare sunt vizibile în Europa, unde investiţiile au crescut cu 30% în trimestrul III, mai arată studiul DTZ Echinox. Marea Britanie (Londra şi oraşele principale) a înregistrat rezultate pozitive, urmată de Germania, Franţa, Spania şi Suedia. Se estimează că revenirea se va produce şi în România începând cu a doua jumătate a anului 2010. "Dacă evoluţia PIB-ului urmează traseul anticipat de stabilizare din trimestrul IV 2009, vom avea uşoare creşteri pentru anul următor, ceea ce va consolida încrederea investitorilor şi a instituţiilor financiare", mai susţin specialiştii DTZ Echinox.

Ei anticipează că revenirea pieţei, strâns legată de activitatea de creditare, va avea loc odată cu diminuarea costurilor de finanţare, ce va genera efecte după decizia BNR de a micşora dobânda de referinţă la 8%. În ceea ce priveşte tranzacţiile, DTZ este de părere că activitatea din prima jumătate a anului viitor va fi similară celei din anul 2009.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional