Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tranzactiile pe piata industriala ar putea creste in 2013

A.D. Piaţa Imobiliară /

Daca anul 2012 a fost caracterizat de un volum redus de investitii si tranzactii pe piata de spatii industriale din Bucuresti, 2013 ar putea aduce o imbunatatire a situatiei. "Desi contextul acestui an a fost unul deosebit de provocator, am remarcat recent interesul a numeroase companii din diferite sectoare - logistica, retail, telecom si farmaceutic - de a se extinde sau de a patrunde pe piata din Romania. Suntem optimisti ca anul 2013 va aduce o dinamizare in ceea ce priveste cererea de spatii logistice si industriale", a declarat Rodica Tarcavu, director al departamentului Industrial din cadrul DTZ Echinox.

In Bucuresti, singurele spatii industriale livrate in 2012 au reprezentat extensia de 15.000 mp a depozitului companiei de logistica DSV in cadrul parcului logistic West Park.

Pana la finele anului 2012 nu se asteapta demararea unui nou proiect industrial in Bucuresti si nici pentru 2013 nu este estimata o crestere semiificativa a stocului de spatii industriale si logistice,

Din totalul de 1,4 milioane de mp de spatii industriale moderne din Romania, Capitala concentreaza in prezent circa 890.000 mp.

In primele trei trimestre ale anului curent, volumul inchirierilor de spatii industriale in Bucuresti a atins un nivel de aproximativ 45.000 mp. Printre tranzactiile semnificative se numara inchirierea a 15.000 mp in cadrul parcului logistic detinut de Portland Trust si 5.000 mp în Phoenix Logistics Park (Aviva), potrivit datelor DTZ.

Daca in 2011 volumul inchirierilor a atins cel mai inalt prag dupa 2008, in primele noua luni din anul acesta, tranzactiile au scazut la nivelul inregistrat în 2009 si comparabil cu anul 2004.

Rata de neocupare pentru depozite industriale si logistice de clasa A situate in Bucuresti a ramas constanta in primele noua luni ale anului 2012, in trimestrul al treilea fiind cuprinsa intre 10 si 13%. In tara, in orase precum Timisoara, Arad si Ploiesti, rata de neocupare a ramas ridicata, situandu-se la valori intre 13 si 15%.

Pentru depozitele de clasa B chiriile solicitate variază intre 2,5 si 3 euro pe mp pe luna, iar tendinta este de stagnare, mai spune doamna Tarcavu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional