Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Unii agenţi imobiliari doresc menţinerea programului Prima Casă pentru locuinţe vechi

A.T. Piaţa Imobiliară /

Intenţia Guvernului de a orienta restrictiv programul Prima Casă către locuinţe noi va adânci blocajul pieţei imobiliare, consideră conducerea Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR). Agenţii din asociaţie arată, într-un comunicat remis redacţiei, că cea mai bună soluţie pentru piaţă este menţinerea actualei forme a programului Prima Casă şi realizarea unei mai bune informări a vânzătorilor şi cumpărătorilor de case, în vederea dinamizării programului.

Contrar percepţiei generale, în actuala formă a programului nu exis-tă nicio restricţie privind imobilele tranzacţionate. Prin Prima Casă pot fi achiziţionate atât locuinţe vechi cât şi locuinţe noi şi poate fi garantată finanţarea construirii de locuinţe de la zero. Dealtfel, acest lucru a fost confirmat şi în practică, susţine APAIR, care aminteşte că 29-30% din creditele garantate până în prezent sunt pentru locuinţe noi sau construite de la zero.

Asociaţia mai arată că, în general, cumpărătorul de prima casă este o familie tânără cu venituri mici sau medii, care vrea să se mute de la părinţi sau din chirie în propria locuinţă, cât mai repede şi fără a plăti o sumă mare de bani. Ori locuinţele noi în zone accesibile depăşesc posibilităţile de eligibilitate financiară ale familiilor tinere. Din acest motiv, interzicerea achiziţiei de locuinţe vechi va duce la blocarea întregului şir de tranzacţii stimulat prin Prima Casă, pentru că preţurile locuinţelor noi sau în proiect situate în zona urbană depăşesc bugetul cumpărătorilor tineri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional