Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Unii proprietari au ridicat preţul apartamentelor pentru "Prima Casă"

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Unii proprietari au ridicat preţul apartamentelor pentru "Prima Casă"

Inutil, spun analiştii, pentru că solicitanţii vor căuta cele mai ieftine oferte de pe piaţă

Aprobarea programului "Prima Casă" i-a exaltat pe unii proprietari de apartamente vechi din Bucureşti, care şi-au majorat preţurile de vânzare la suma de 60.000 de euro, plafonul maxim garantat de stat. Asemenea fenomene s-au înregistrat pentru apartamentele cu două camere din zona Titan - stadion Naţional, unde ofertele de vânzare erau, până în iunie, de 50-55.000 de euro, în funcţie de suprafaţă, dotări, etaj sau ve­chimea imobilului.

Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu ne-a declarat: "Într-adevăr unii proprietari de apartamente vechi din cartiere periferice ale Capitalei au majorat preţurile cu 5-10.000 de euro, entuziasmaţi fiind de programul . Dar nu sunt decât fenomene sporadice, nu s-au generalizat şi nici nu cred că fenomenul va lua amploare".

Domnia sa susţine că îşi menţine opinia, potrivit căreia circa 16.000 de tranzacţii la nivel naţional în cadrul "Prima Casă" nu vor modifica preţurile locuinţelor vechi. Unii proprietari de garsoniere şi apartamente cu două camere care vând, în prezent, cu preţuri sub 60.000 de euro au tendinţa să le majoreze, dar cei care cer peste această sumă vor avea tendinţa să le mai micşoreze, în speranţa că vor exista şi cumpărători cu avans mai mare de 3.000 de euro, minimul solicitat în "Prima Casă".

Domnul Zilişteanu ne-a mai spus: "Plaja de preţuri cerute de proprietarii de apartamente cu două camere variază extrem de mult în Capitală, de la circa 40.000 de euro la periferie, până la mult peste 100.000 de euro în zona centrală. Oricum, suntem într-o etapă a pieţei în care cumpărătorii sunt avantajaţi de abundenţa ofertelor de vânzare. Ei sunt foarte prudenţi în contractarea creditelor, ştiu exact ce rate pot plăti şi vor căuta cele mai ieftine oferte.

Cei care majorează preţul pentru vor greşi pentru că există multe persoane care au nevoie neapărată să-şi vândă proprietăţile şi care sunt dispuse la negocieri pentru încheierea tranzacţiilor".

Analistul Zilişteanu afirmă că nu-şi schimbă opinia despre programul "Prima Casă", chiar dacă a fost extins şi la imobile noi. Domnia sa crede că acest program serveşte clientelei politice - unii investitori care au în curs de finalizare apartamente noi, dar şi ANL, care nu poate, altfel, să le vândă chiriaşilor locuinţele sociale. Ion Radu Zilişteanu ne-a declarat că Guvernul trebuie să ajute economia, să menţină locurile de muncă şi să investească direct în construcţii şi infrastructură pentru a genera veniturile necesare dezvoltării. Garantarea unor credite este doar o măsură temporară, fără efecte notabile pe termen lung.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional