Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Usoara crestere a chiriilor pe piata spatiilor de birouri

I.D. Piaţa Imobiliară /

Usoara crestere a chiriilor pe piata spatiilor de birouri

Costurile medii de ocupare a spatiilor de birouri, per post de lucru, au crescut cu doar 1% in Europa, in cursul anului 2011, potrivit unui raport al consultantului DTZ Echinox.

De altfel costurile ocupantilor au scazut pe majoritatea pietelor. Mai mult, majoritatea ocupantilor s-au axat pe controlul costurilor si utilizarea eficienta a spatiului, mai degraba decat pe expansiune. Ca atare, standardele de utilizare a spatiului au scazut, in medie, cu 2%.

"In prezent, preocuparile crescande cu privire la criza europeana a datoriilor suverane au condus la o diminuare a activitatii ocupantilor si la o concentrare sporita asupra consolidarii si eficientizarii spatiilor deja inchiriate. Totusi, pe masura ce pietele din Europa cunosc o revenire treptata, preconizam o crestere anuala a costurilor totale de ocupare per post de lucru de 1.7%, sub nivelul mediu al inflatiei, estimat la 1.8% pentru acelasi interval, oferind perspectiva unor economii reale pentru ocupantii spatiilor de birouri.", a declarat Karine Woodford, Head of Occupier Research at DTZ.

De-a lungul anului 2011, chiriasii din Lisabona, Bruxelles si Roma au beneficiat de economii semnificative (cu scareri de -18%, -9% respectiv -9%). In timp ce in cazul Romei si al Bruxelles-ului scaderile au fost generate de reducerea chiriilor, declinul abrupt din Lisabona a avut la origine o diminuare semnificativa a standardelor de utilizare a spatiului per post de lucru.

Cele mai pronuntate cresteri anuale a fost inregistrate in Moscova (16%) si Oslo (14%), ca rezultat al unei cresteri importante a valorii chiriilor. Se preconizeaza ca la Moscova se va inregistra cea mai mare crestere anuala a costurilor totale de ocupare a spatiilor de birouri pe parcursul urmatorilor cinci ani, ca rezultat al livrarilor limitate de spatii noi de birouri, ce imping nivelul chiriilor la valori superioare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional