Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Valoarea mall-urilor GTC a scăzut cu 17%

C.P. Piaţa Imobiliară /

Valoarea mall-urilor GTC a scăzut cu 17%

Valoarea mall-urilor Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, deţinute de dezvoltatorul imobiliar GTC, a scăzut cu 17%, la 29 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Pe de altă parte, complexul de birouri City Gate, cel mai important activ al GTC, a pierdut 1% din valoare în ultimele trei luni, fiind evaluat la 156 milioane euro.

Reevaluarea în scădere a centrelor comerciale a avut loc ca urmare a reducerii veniturilor actuale şi viitoare din chirii, potrivit raportului financiar al companiei, în care se arată că mall-urile au pierdut 6 milioane euro din valoare.

Veniturile din chirii obţinute de GTC în România şi Bulgaria s-au redus la 11,8 milioane de euro, faţă de 12,2 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Veniturile totale au crescut însă de la 16,3 milioane de euro la 17,9 milioane de euro, iar pe fondul reducerii cheltuielilor, rezultatul net obţinut de dezvoltatorul imobiliar pe cele două pieţe a urcat de la 6,4 milioane de euro la 6,8 milioane de euro.

Suprafaţa închiriabilă a celor trei centre comerciale însumează 59.000 de metri pătraţi, din care 87% este ocupată, faţă de 89% în luna martie martie. Chiria medie generată de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/lună, iar randamentul investiţional este de 10,9%, conform sursei menţionate.

Complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 48.000 de metri pătraţi, are o rată de ocupare constantă, de 93%, în timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună. Randamentul investiţional al City Gate este de 7,9%.

GTC a anunţat că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti, după ce autorităţile au clasificat terenul ca zonă verde pentru alte scopuri, iar spaţiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. În urma acestei decizii, compania a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro, reprezentând două treimi din valoarea terenului. Raportul GTC arată că, dacă proiectul nu va fi realizat în termenul stabilit, compania va fi nevoită să ceară băncii care a finanţat achiziţia terenului să prelungească termenul de rambursare a creditului.

"Valoarea acestui teren ar putea scădea ca urmare a suspendării dezvoltării, iar abilitatea grupului de a-l vinde poate fi limitată. Incapacitatea grupului de finaliza acest proiect în timp, sau deloc, ar putea avea efecte materiale adverse asupra businessului companiei, condiţiilor financiare, rezultatelor operaţionale şi asupra preţului acţiunilor", se menţionează în comunicatul GTC.

Compania mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity, unde a vândut, în primul semestru, locuinţe în valoare de 5 milioane de euro, respectiv 2 milioane de euro.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întârziată din cauza lipsei finanţării.

"Nu putem face niciun update privind situaţia proiectului de birouri Ana Tower, însă sperăm ca până la finalul acestui an să încheiem câteva tranzacţii pe segmentul de birouri din Bucureşti. Suntem în diferite etape de negociere pentru mai multe clădiri din Bucureşti. Nu putem oferi detalii, fiind vorba de aspecte confidenţiale, însă ne dorim să creştem portofoliul de spaţii de birouri pe care îl deţinem în România", a precizat Danny Bercovich, directorul executiv GTC România, citat de Mediafax.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,1 miliarde de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional