Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Victor Ponta: investitii de peste 10 miliarde de euro preconizate pentru acest an

I.D. Investiţii /

premierul Victor Ponta

premierul Victor Ponta

Tintele Guvernului pentru acest an se bazeaza pe investitii de minim zece miliarde de euro in cinci domenii cheie. De asemenea potrivit premierului Victor Ponta pana la finele anului se vor crea 50.000 de noi locuri de munca.

Domeniile stabilite ca prioritare pentru Romania sunt: energia, resursele minerale, agricultura, industria si infrastructura de transport.

Printre investitiile aflate in desfasurare se numara crearea unui nou grup energetic de 500 de MW la Rovinari, investitie de circa un miliard de dolari implementata impreuna cu o companie chineza, China Huadian Engineering Co. Ltd.

Hidroelectrica va inaugura in curand Hidrocentrala de la Racovita-Sibiu, realizata in urma unei investitii de 160 milioane de euro.

Luna trecuta ELCEN (Electrocentrale Bucuresti) si compania japoneza Marubeni au semnat un memorandum pentru constructia Centralei de la Fantanele-Mures. Valoarea proiectului este estimata la 150 milioane de euro.

Pana la finele anului urmeaza sa fie stabilita si societatea de proiect pentru Centrala de la Tarnita, investitia va fi de peste un miliard de euro.

Guvernul nu renunta nici la proiectul de constructie a gruprurilor 3 si 4 la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda.

"Eu refuz sa le abandonam, cum probabil ne sugereaza altii - povestea aia ca nu pot chinezii sper ca s-a lamurit; chinezii au tehnologie, au parteneriat cu Candu si vin saptamana viitoare.", a declarat premierul Victor Ponta.

La resurse naturale, in mod sigur, cea mai importanta si sigura investitie din acest an este continuarea explorarilor si pregatirea pentru exploatarea resurselor off-shore din Marea Neagra, Exxon Mobil, OMV si Romgaz.

Aceste investitii ne vor asigura probabil din 2018, totala independenta energetica, inclusiv putem sa ne pregatim pentru o productie care poate fi exportata in tarile din regiune, apreciaza Victor Ponta.

Seful Guvernului a declarat ca va sustine in continuare investitiile companiei Chevron pentru explorarea de noi resurse neconventionale, urmand ca la momentul 2017-2018, cand se va confirma sau nu existenta acestor resurse, sa fie luata decizia privind partea de exploatare, cu respectarea tuturor si celor mai inalte standarde de mediu, la nivel european.

In schimb OMV Petrom, isi va continua investitiile de aproape un miliard de euro in dezvoltarea de noi zacaminte. Companie doreste sa investeasca 200 milioane de 200 milioane de euro pentru exploatarea zacamantului de titei de la Suplacu de Barcau.

Guvernul isi propune de asemenea sa avanseze in deblocarea proiectelor Deva Gold si Rosia Montana cu respectarea tuturor normelor de mediu.

Romania este de asemenea in procedura de parteneriat pentru exploatarea resurselor de la CupruMin, investitii de mediu, investitii in exploatare si utilizarea resurselor din aceasta zona.

In agricultura, 2013, prin plati directe si complementare, Romania va introduce efectiv in piata 2,8 miliarde de euro din fonduri europene. 100 de milioane de euro au fost alocate pentru Programul national pentru refacerea sistemului de irigatii.

In parcurile industriale se vor realiza in acest an investitii de circa 1,3 miliarde de euro la care se adauga 166 de milioane de euro, reprezentand ajutor de stat.

Odata cu deblocarea Programul Operational Sectorial Transport investitiile in infrastructura de transport pot sa revina la cursul normal.

"Suntem in procedura pentru Sebes-Campia Turzii, in asa fel incat bucata din Autostrada Bechtel, care e deja construita, sa se lege pe aceasta Autostrada Arad-Sibiu. Avem in procedura, se finalizeaza in aceasta toamna cele trei concesiuni, Comarnic-Brasov, Pitesti-Craiova si Centura sud a Capitalei, iar, odata cu deblocarea Programului Operational Sectorial de Transport, urmeaza licitatii de 1,2 miliarde de euro pentru infrastructura feroviara.", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional