Consiliul Judeţean Ilfov implementează, în parteneriat cu Fundaţia Hope and Homes for Children Romania, proiectul"Casa de tip familial P+E în localitatea Domneşti", prin care se urmăreşte o modalitate alternativă de ocrotire a copiilor cu măsură de plasament din Centrul de la Periş şi inserţia socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie, conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Consiliului Judeţean.
Potrivit sursei citate, astăzi, a avut loc evenimentul de deschidere a lucrărilor pentru această casă de tip familial, în localitatea Domneşti, judeţul Ilfov. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, alături de administratorul public al judeţului, Mihaela Toader, reprezentanţii Fundaţiei Hope and Homes for Children Romania, sponsorii proiectului, reprezentanţii asociaţiei Association of Real Estate Investors (AREI), şi câţiva copii instituţionalizaţi în cadrul Centrului de Plasament Periş.
,,Îmi doresc să le ofer tuturor copiilor din Ilfov o şansă reală la dezvoltare. Luna aceasta începem construcţia primei case de tip familial din judeţul Ilfov. Această casă va însemna acasăpentru cei 12 copii din Centrul de Plasament de la Periş. Colegii mei se ocupă îndeaproape de aceşti copii. Le ştim dorinţele, le ştim aspiraţiile, încercăm să-i includem în activităţi diverse, menite să-i dezvolte şi să le ofere oportunităţi. Unii practică fotbal, alţii box, avem un băiat înscris la un curs de IT, avem o fetiţă care îşi doreşte să lucreze într-un cabinet veterinar. Toţi aceşti copii au dreptul să trăiască într-o atmosferă de familie, unde să găsească sprijin emoţional. O casă de tip familial poate oferi asta şi mult mai multe", a declarat Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.
Printre obiectivele proiectului se numără: întărirea capacităţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov pentru asigurarea şi creşterea calităţii vieţii copiilor instituţionalizaţi; găzduirea unui număr maximum de 12 copii instituţionalizaţi, ajunşi la vârsta majoratului; autorizarea si integrarea imobilului în sistemul de servicii sociale, astfel încât copiii să beneficieze de suport şi ajutor abilitat, pe toată perioada găzduirii lor in casa de tip familial.
,,Proiectul casei de la Domneşti reprezintă rezultatul unei colaborări oneste şi transparente între administraţia publică şi societatea civilă, colaborare ce are ca scop îmbunătăţirea vieţii copiilor. Mulţumim Hope and Homes for Children pentru implicare şi, de asemenea, primarului comunei Domneşti. Sperăm că proiectul de azi este doar un prim pas spre ceea ce ne dorim să realizăm împreună şi că va reprezenta un exemplu de bună practică pentru cei care vor să aibă o astfel de implicare în comunităţile pe care le reprezintă", a declarat Mihaela Toader, administratorul public al judeţului Ilfov.
Casa de tip familial din localitatea Domneşti are o suprafaţa desfăşurată de 250 mp, P+E, putând acomoda până la 12 copii şi educatorii lor. Casa dispune de 575 mp de spaţii verzi, parcare pentru patru maşini, 100 mp de acces carosabil şi 23 mp de alei pietonale.
,, Suntem bucuroşi să deschidem lucrările primei case familiale pe care noi o construim în judeţul Ilfov. Curând, 12 copii pentru care această casă va reprezenta ancora, siguranţa şi căldura unui cămin se vor muta Acasă. Iar împreună cu AREI şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi DGASPC Ilfov, închidem Centrul de plasament Periş. Al 63-lea orfelinat închis de Hope and Homes for Children, la nivel naţional. Mulţumim tuturor celor care fac posibil acest lucru", a declarat Robert Ion, director de fundraising şi comunicare, Hope and Homes for Children România.
Până în prezent, au fost elaborate Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic pentru Casa de tip familial din localitatea Domneşti şi a fost obţinută autorizaţia de construire, execuţia lucrărilor fiind prevăzută să înceapă în cursul lunii martie 2022. Valoarea investiţiei depăşeşte 1 milion lei.
Dat fiind faptul că Guvernul României şi-a asumat închiderea centrelor de plasament şi internarea copiilor instituţionalizaţi în centre de tip familial, până la 31 decembrie 2020, Consiliul Judeţean Ilfov, care prin DGASPC Ilfov, are în administrare Centrul de Plasament Periş, îşi propune să construiască alte două centre de acest tip, prin atragerea de fonduri nerambursabile, se arată în comunicat.