Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ANTREPRENORI DIN CONSTRUCŢII PLEDEAZĂ PENTRU AUTOMATIZARE: "Criza forţei de muncă se va adânci"

Piaţa Imobiliară /

Doru Ţugui, Victor Gorea

Doru Ţugui, Victor Gorea

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Sectorul construcţiilor din România duce lipsă de profesionişti, de la simpli meseriaşi la ingineri care să manifeste un real interes faţă de proiectele pe care trebuie să le execute, astfel încât la final acestea să nu aibă nicio lacună, sunt de părere Victor Gorea şi Doru Ţugui, fondatori ai companiei Vido Projects.

    Cei doi arhitecţi au pus bazele firmei în vara anului curent şi îşi propun ca prin intermediul acesteia să aducă inovare în domeniu şi o cultură a responsabilităţii în raport cu lucrul bine făcut.

    Potrivit celor doi antreprenori, care ne-au împărtăşit, recent, viziunea lor în legătură cu aria în care îşi desfăşoară activitatea.

    În primul rând este nevoie ca oamenii, investitorii (pornind de la cei care vor să îşi ridice o locuinţă, până la cei implicaţi în proiecte mai mari), să conştientizeze faptul că au nevoie de specialişti şi că un proiect trebuie să conţină până la cele mai mici detalii pentru a nu implica, ulterior, costuri şi timp suplimentar, sunt de părere reprezentanţii Vido Projects.

    Nu în ultimul rând, cei doi arhitecţi sunt de părere că actuala criză de forţă de muncă din construcţii se va adânci, motiv pentru care ar trebui să ne îndreptăm atenţia spre automatizare.

    (Interviu cu arhitecţii Victor Gorea şi Doru Ţugui, fondatori ai companiei Vido Projects)

    Sectorul construcţiilor din România duce lipsă de profesionişti, care să manifeste un real interes faţă de proiectele pe care trebuie să le execute

    Reporter: Firma pe care o reprezentaţi este nouă pe piaţă, fiind înfiinţată anul acesta. Care este obiectul său de activitate şi ce vă propuneţi să realizaţi?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Vido Projects se ocupă de proiectarea în ansamblu, a imobilelor. În primul rând, arhitectura şi proiectarea sunt două lucruri separate, din punctul nostru de vedere. Arhitectura este ştiinţa care implementează arta în construcţii şi se ocupă de esteticul a tot ceea ce este construit de om, iar proiectarea este limbajul de comunicare între arhitecţi, ingineri şi constructori. Noi ne-am propus să oferim servicii de arhitectură şi proiectare care să cuprindă toate aspectele de execuţie începând de la concept, planuri generale, structuri, instalaţii până la cele mai mici detalii. Nu le facem noi pe toate, avem o echipă în spate, dar văzând ce se întâmplă în domeniu ne dăm seama că sunt foarte multe lucruri care nu sunt luate în calcul de la bun început, iar atunci când aceste erori ajung în teren este prea târziu pentru a mai fi reparate fără costuri în plus, timp suplimentar de execuţie şi alte inconvenienţe. Aşadar, în ceea ce priveşte proiectele noastre, ţinem foarte mult să venim cu un pachet de servicii complete care chiar să includă tot, deoarece din păcate, chiar şi investitorii individuali, cei care vor să îşi facă o casă, îşi calculează doar betonul, zidăria şi încă alte câteva lucruri, dar ele reprezintă doar începutul investiţiei, deoarece pe lângă structură mai sunt de făcut şi instalaţiile, mai trebuie să avem în vedere şi costurile cu amenajarea etc. Cu alte cuvinte, este mult mai ieftin să faci o modificare pe hârtie decât pe şantier. Noi vrem ca Vido Projects să devină un brand şi un etalon în ceea ce priveşte arhitectura.

    Reporter: Unde vedeţi Vido Projects într-un orizont de timp de cinci ani?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Noi am înfiinţat firma în iunie 2019 şi până acum am avut cinci lucrări dintre care două sunt finalizate, trei în curs de execuţie şi mai multe pe care urmează să le începem. În cinci ani, vedem Vido Projects în primele cinci firme de profil din România şi în primele 50 de companii din Europa, ca portofoliu de lucrări, iar pentru asta vrem să venim cu inovaţii care să ajute la dezvoltarea pieţei. Ştim că scopul aces­ta este realizabil deoarece totul depinde doar de noi şi de munca pe care o depunem şi cu cât ne străduim mai mult, cu atât avem mai multe şanse de reuşită.

    Reporter: Cât de greu v-a fost să pătrundeţi pe piaţa de profil de la noi din ţară?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Nu este greu să pătrunzi pe piaţă, este mai greu să te menţii acolo. Noi lucrăm de ceva vreme în domeniu, doar compania este nou înfiinţată. Dacă ai nişte principii şi valori de la care nu te abaţi, dacă nu deviezi de la scopul setat, atunci poţi rămâne în acest sector. Cu siguranţă, însă, mai sunt echipe, companii mai mari, care asigură aceleaşi servicii ca şi noi şi care au ani buni de experienţă în spate, aşa că suntem determinaţi să ne axăm pe punctele noastre forte ca să fim tot mai buni.

    Reporter: Ce îi trebuie unui (tânăr) antreprenor român ca să îşi deschidă o afacere în domeniul în care activaţi dumneavoastră?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Cei care vor să îşi deschidă o afacere în acest domeniu au nevoie de dedicaţie şi încredere în sine, în primul rând. Noi, oficial, suntem antreprenori, dar mai întâi de toate, suntem buni specialişti din domeniu. Într-adevăr, nu este usor, ne lovim de birocraţie, dar dacă îţi doreşti, eşti perseverent şi îţi faci de la bun început temele foarte bine, vei obţine ceea ce îţi doreşti. Este nevoie de devotament şi de încredere în sine.

    Reporter: Cum caracterizaţi piaţa construcţiilor din România? Dar pe cea imobiliară? Cum anticipaţi că vor evolua acestea?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Noi vedem piaţa de construcţii de la noi din ţară (şi pe cea imobiliară) ca pe un copil care are multe de învăţat. Noi le privim (n.r. piaţa de construcţii şi pe cea imobiliară) ca pe un pachet, ca pe un întreg pentru că sunt puternic interconectate, una nu se dezvoltă din cauza celeilalte. Constructorii nu îşi permit să facă unele lucruri din cauza beneficiarilor, beneficiarii se tem să investească din cauza constructorilor. Ne aşteptăm, totuşi, ca acestea să evolueze spre bine pentru că tot mai multă lume a început să conştientizeze faptul că au nevoie de un proiect bun cu detalii exacte pentru fiecare etapă a construcţiei.

    Reporter: Care sunt segmentele pieţei pentru care, în prezent, se construieşte cel mai mult în ţara noastră?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Rezidenţialul este segmentul unde vedem cea mai mare activitate din sector. Din punctul nostru de vedere, spaţiile de retail sunt suficiente, iar acum trebuie ca, din punct de vedere urbanistic, să fie totul puţin mai bine organizat. De clădiri de birouri va fi nevoie în permanenţă, de hoteluri la fel, dar de unele proiectate cu seriozitate şi bine puse la punct. În oraşe, avem nevoie, mai degrabă, de foarte multe parcări, parcuri, zone verzi.

    Reporter: De unde provin cei mai numeroşi clienţi ai Vido Projects, din sectorul public sau din cel privat?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Unii clienţi ai noştri provin din mediul public, dar cei mai mulţi sunt din aria privată.

    Reporter: Vedeţi posibilă o eventuală extindere a companiei şi la nivel regional sau chiar internaţional?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Noi avem lucrări şi în ţară, nu doar în Bucureşti, şi poate că în viitor vom avea şi câte un reprezentant în fiecare judeţ al ţării, spre exemplu, dar vrem ca nucleul să rămână aici pentru că totul, începând de la concept, trebuie să plece dintr-un singur loc.

    Reporter: În condiţiile în care numărul românilor care muncesc peste hotare a tot crescut, forţa de muncă a ajuns să reprezinte astăzi o problemă a întregului sector de profil şi o resursă intens dis­putată la nivelul acestuia. Vă confruntaţi şi dumneavoastră, la nivelul Vido Projects, cu acest inconvenient?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Da, ne afectează criza forţei de muncă din construcţii, cumva, în mod indirect, în sensul în care noi venim cu idei, cu soluţii şi ajungem să avem "surpriza" că nu are cine să o realizeze, să o pună în practică pentru că nu sunt oameni calificaţi.

    Reporter: Cum plănuiţi să rezolvaţi această problemă sau cum aţi procedat? Ce măsuri consideraţi că ar trebui luate?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Credem, în primul rând, că statul ar trebui să facă o adevărată radiografie la nivelul celor care nu au un loc de muncă şi să îi integreze în câmpul muncii pe cei care nu merg la serviciu deşi sunt apţi să o facă. Trebuie să fie impusă o disciplină din acest punct de vedere. Dacă ne referim la cei care au emigrat şi, în prezent, muncesc în străinătate, ne gândim imediat la condiţiile de pe şantierele din străinătate, care nu se regăsesc şi la noi în ţară, apoi vorbim, despre disciplina şi seriozitatea pe şantier - fiecare om trebuie să ştie de la bun început ce are de făcut, apoi ajungem şi la salariu - în străinătate, un muncitor calificat poate câştiga dublu faţă de cât câştigă aici. În concluzie, noi credem că, oricum, oamenii vor emigra în continuare şi nu doar din România, ci în general, atât timp cât în alte părţi vor exista locuri de muncă disponibile pentru ei. Este vorba despre mentalitate aici, iar noi trebuie să înţelegem că o casă nu se construieşte doar din beton, fier şi cărămidă. Mai mult, credem că noile tehnologii (care necesită mai puţină implicare din partea factorului uman) reprezintă soluţia pe termen lung - cei care vor ră­mâne în ţară nu se vor angaja pe şantier, ci din contră, acest necesar de forţă de muncă se va adânci astfel că este posibil ca în zece ani "să căutăm cu lumânarea" un zugrav. Este foarte important să tindem tot mai mult spre automatizare, ca să reducem dependenţa sectorului de factorul uman.

    Reporter: Aveţi în vedere parteneriate cu universităţile de profil din Bucureşti şi din ţară pentru a atrage studenţi şi a-i integra în sis­tem?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Cu siguranţă pe viitor avem în plan să atragem tineri talentaţi care vor dori să se implice în procesul de proiectare de la A la Z.

    Reporter: Ce îmi puteţi spune despre cadrul legislativ din domeniu şi care sunt nevoile sectorului de construcţii din România? Care sunt legile de care are acesta nevoie?

    Doru Ţugui, Victor Gorea: Noi considerăm că orice lege este perfectibilă. Este nevoie, însă, de o mai bună organizare, de o structurare a personalului din aparatul public, care ar trebui să fie format doar din oameni capabili, cu pregătire în domeniu, specialişti, care să ajute şi să faciliteze bunul mers al proiectelor prin intermediul cunoştinţelor şi expertizei.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional