Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cererea pentru apartamentelor vechi a scăzut dramatic în Buzău

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cererea pentru apartamentelor vechi a scăzut dramatic în Buzău

Piaţa imobiliară din Municipiul Buzău a cunoscut, în acest an, o stagnare a preţurilor apartamentelor vechi, construite în anii "60-"70. Mioara Manta, directorul agenţiei "Connect Imobiliare", ne-a declarat că şi cererea pentru acest tip de locuinţe a scăzut dramatic, după ce, pe aceste blocuri, a apărut bulina roşie ce indică riscul seismic ridicat.

Domnia sa ne-a explicat: "Astfel, preţurile au rămas îngheţate la nivelul din iarnă. Imobilele vechi la care fac referire se găsesc în zonele centrale şi ultracentrale ale Buzăului, dar şi în zona bulevardului Bălcescu - Parcul Crâng. Aici, apartamentele vechi se află în blocuri mai trainice şi bine construite. Din acest motiv, încă mai există cerere şi au crescut preţurile, în acest an, cu circa 10%".

În rest, toţi buzoienii caută apartamente în imobile construite după 1980. Cum oferta este limitată şi nu s-au construit apartamente noi în oraş, presiunea cererii a urcat preţurile acestor locuinţe cu circa 25% numai în acest an.

Un apartament cu trei camere costă şi 240.000 de lei

Potrivit datelor furnizate de "Connect Imobiliare", cel mai mare preţ solicitat de proprietari pentru o garsonieră confort I este de 130.000 de lei. Cel mai mult, pentru un apartament cu două camere, se cere suma de 200.000 de lei, iar pentru unul cu trei camere, tot confort I - circa 240.000 de lei. Cele mai scumpe apartamente cu patru camere costau, la finele lunii octombrie, între 250.000 şi 300.000 de lei. Este vorba despre locuinţe moderne amenajate, cu îmbunătăţiri, în cele mai noi blocuri din zonele bune ale Buzăului.

Cele mai ieftine oferte de vânzare existente, la finele lui octombrie, pe piaţa buzoiană erau de 100.000 de lei pentru o garsonieră, 140.000 pentru un apartament cu două camere şi 180.000 pentru unul cu trei camere. Mioara Manta ne-a precizat că cea mai ieftină ofertă de apartament cu patru camere era, în perioada menţionată, de 160.000 de lei. Preţurile sunt valabile tot pentru locuinţe confort I, cele mai căutate pe piaţă.

Cumpărătorii caută spaţii mai mari şi mai moderne

Doamna Manta susţine că vânzările curente se fac la preţuri de 120.000 de lei pentru garsoniere, 160.000 de lei pentru apartamente cu două camere şi 190.000 de lei pentru apartamente cu trei camere. Tranzacţiile cu apartamentele de patru camere (puţine la număr) s-au încheiat la suma de circa 220.000 de lei.

Majoritatea cumpărătorilor achiziţionează locuinţele prin credit ipotecar. Sunt şi buzoieni care vând case vechi pentru a se muta la bloc, unde au condiţii mai bune. În general oamenii schimbă apartamentele mici cu unele mai mari, nu prea vând de nevoie locuinţele.

Oferta de apartamente pentru închiriere este foarte mică

Cererea de apartamente cu chirie este ridicată în Buzău. Mioara Manta apreciază că nivelul chiriilor a crescut considerabil în ultimul an din cauza faptului că oferta este foarte mică şi sunt puţine apartamente care oferă condiţii decente.

Astfel, la finele lunii octombrie, un apartament cu două camere se închiria cu 250 - 300 de euro/lună, iar garsonierele costau între 150 şi 200 de euro/lună. Cererea vine din partea angajaţilor unor firme, dar şi din partea celor care nu îşi permit să achiziţioneze o locuinţă.

Lipsă acută de terenuri în oraş

Buzăul este un oraş dens construit, cu puţine posibilităţi de extindere. Astfel că, la finele lunii octombrie, puţinele loturi scoase la vânzare măsurau, în medie, circa 350 mp. Astfel, preţurile terenurilor din cartierele bune ale Buzăului ajunseseră la circa 250 de euro/mp. Pentru anumite loturi bine plasate, proprietarii cereau, în perioada analizată, circa 400 de euro/mp. "Am avut şi terenuri centrale şi ultracentrale cu 1.000 de euro/mp, dar a căror suprafaţă nu depăşea 1.000 mp", ne-a menţionat directorul "Co­nnect Imobiliare".

Pentru că Buzăul trece de mult timp printr-o criză acută de terenuri, nu au fost dezvoltate proiecte de apartamente noi, deşi cererea de astfel de unităţi locative este foarte mare. Un singur astfel de imobil era în execuţie la finele lui octombrie, dar investitorul încă nu anunţase preţurile de vânzare. Astfel oamenii au cumpărat, în anii trecuţi, teren la periferia oraşului sau în localităţile din imediata apropiere, unde au început să ridice case noi.

Mărăcineniul şi Verneştiul se dezvoltă încet, dar sigur

Buzoienii care au avut suficienţi bani să construiască locuinţe individuale, au preferat să achiziţioneze terenuri în Mărăcineni şi Verneşti, localităţi aproape lipite de oraş. Terenurile costau, la finele lunii octombrie, circa 30-50 de euro/mp în Mărăcineni şi circa 20-30 de euro/mp în Verneşti.

Pentru că îl desparte doar un pod de Buzău, Mărăcineniul nu prea mai dispune de terenuri libere pentru construcţia de case noi, localitatea are gaze, apă curentă şi electricitate, dar nu dispune de canalizare. În schimb, în Verneşti, mai sunt terenuri libere, dar care au doar electricitate şi apă curentă.

Singurul cartier rezidenţial din Buzău este dezvoltat de "Concas"

Firma buzoiană de construcţii "Concas" are în execuţie singurul cartier rezidenţial din oraş. Acesta este situat la periferie şi va cuprinde 100 de vile. Circa 80 de unităţi locative erau în diverse stadii de execuţie la finele lunii octombrie, apreciază Mioara Manta. Preţul de vânzare al unei astfel de locuinţe era de circa 150.000 de euro în perioada menţionată.

Doamna Manta ne-a spus că mai sunt astfel de iniţiative, dar se izbesc de problema terenurilor disponibile. Din fericire, în acest an, intravilanul oraşului s-a mai extins. "Noile zone sunt potrivite pentru construcţia de unităţi locative noi", ne-a declarat directorul "Connect Imobiliare".

"Carrefour" vine în Buzău

Lanţul de hipermarketuri "Carrefour" are în execuţie, în Buzău, un centru comercial mai mic, situat la ieşirea înspre Mărăcineni. Tot în zonă va apărea şi un mall Galleria. Mioara Manta a subliniat că în zona ieşirii din oraş către Mărăcineni se concentrează toate centrele comerciale moderne din oraş: în afară de proiectele menţionate, mai funcţionează un XXL şi un Penny Market. Domnia sa este de părere că mai este loc în oraş pentru astfel de investiţii, întrucât buzoienii nu se deplasează pe distanţe lungi pentru a îşi face cumpărăturile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional