Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

DIN CAUZA CALITĂŢII CARE LASĂ DE DORIT,Locuitorii oraşului Râmnicu Vâlcea nu au încredere în blocurile noi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Locuitorii oraşului Râmnicu Vâlcea nu au încredere în blocurile noi

În Râmnicu Vâlcea, în ultimul an, a continuat construcţia de blocuri noi, cu un regim de înălţime care variază între parter şi patru etaje şi parter şi opt etaje. Dan Şerb, administratorul agenţiei imobiliare "Imobil Klass", ne-a declarat că sunt câteva firme private locale dar şi din alte oraşe care dezvoltă acest tip de afacere în Râmnicu Vâlcea. Sunt şi persoane fizice care cumpără terenuri potrivite pentru o astfel de investiţie şi construiesc blocuri noi, angajând constructori locali.

Directorul "Imobil Klass" susţine că locuitorii Municipiului Râmnicu Vâlcea nu au încredere în noile construcţii din cauza calităţii scăzute. Domnia sa ne-a explicat: "S-au mai dat în folosinţă blocuri noi până acum şi toţi au constatat calitatea îndoielnică a execuţiei. Aşa că majoritatea cumpărătorilor caută blocuri vechi din cărămidă şi cu structură solidă, care au rezistat cutremurelor de până acum. Este şi motivul pentru care nu se intensifică realizarea de apartamente noi în oraş. În prezent, nu sunt 100 de apartamente noi în execuţie".

Alte motive pentru care apartamentele noi se vând ceva mai greu sunt problemele apărute cu unele dotări şi racordarea la utilităţi, aspect uitat de mulţi constructori. La acestea se adaugă şi profitul mare pe care investitorii vor să îl obţină din astfel de proiecte.

Preţurile de vânzare încep de la 900 de euro/mp

Preţurile de vânzare a noilor unităţi locative variau, la finele lunii octombrie, între 900 şi chiar 1.300 de euro/mp suprafaţă construită, în funcţie de zonă şi finisaje. Noile imobile au apărut aproape peste tot în oraş, acolo unde s-au găsit terenuri libere pentru asemenea dezvoltări.

Domnul Şerb ne-a precizat că apartamentele noi nu le depăşesc cu mult în suprafaţă pe cele vechi şi se află în blocuri pe structură din beton armat şi zidărie din BCA. "Se merge pe materiale uşoare şi moderne, iar locuinţele noi au una până la trei camere", a adăugat domnia sa. Noile apartamente se vând fie la cheie, fie semi-finisate.

Preţul terenurilor s-a dublat în acest an

Pentru că Râmnicu Vâlcea este un oraş mic, dens construit, terenurile libere pentru construcţia de blocuri au rămas foarte puţine şi au ajuns extrem de scumpe. "Preţurile loturilor din oraş şi din imediata apropiere aproape că s-au dublat în acest an", ne-a spus Dan Şerb.

Astfel, un metru pătrat de teren din zona Nord şi din Centru, unde există cerere ridicată, a ajuns, la finele lunii octombrie, între 200 şi 500 de euro. Variaţia de preţ se justifică prin locaţie, indicatori urbanistici, acces şi prezenţa utilităţilor.

Acolo unde sunt parcele libere, procentul de ocupare a terenului (POT) este de maxim 35-40%, ceea ce face dificilă construcţia de imobile. În plus, suprafeţele rămase libere sunt mici.

Mulţi cumpărători construiesc vile noi pentru că este mai rentabil

Apartamentele s-au scumpit în ultimul an din cauza cererii ridicate din Râmnicu Vâlcea şi a ofertei din ce în ce mai scăzute. Aşa că mulţi s-au reorientat, constatând că este mai rentabil să cumpere teren şi să-şi construiască locuinţe noi.

Cum la periferia oraşului s-au construit multe locuinţe unifamiliale în ultimii ani şi nu prea mai sunt terenuri libere, mulţi cumpărători s-au orientat către zone precum Goranu, Bujoreni, Copăcelu, care sunt acum în plină dezvoltare rezidenţială. Astfel că există şi preţuri de 100 de euro/mp pentru loturi bine plasate dar situate la 7-8 km de oraş.

Localităţile limitrofe sunt în plină ascensiune

Avântul cunoscut de ridicarea de locuinţe noi a scumpit şi terenurile. Astfel, potrivit lui Dan Şerb, în Goranu preţurile ajung şi la 100-120 de euro/mp, iar în Bujoreni (ieşirea către Călimăneşti-Căciulata) şi Copăcelu - la maxim 80 de euro/mp. Bujoreniul se află la ieşirea spre Olăneşti aşa că a atras o sumedenie de investiţii noi în case de vacanţă şi pensiuni.

În zona Traian, spre Târgu Jiu, terenurile rezidenţiale sunt ceva mai ieftine, ajungând la maxim 80-90 de euro/mp. O altă zonă interesantă este Căzăneşti, unde loturile de la stradă sunt cele mai scumpe (50 de euro/mp la finele lunii octombrie). Zona Govora este mult mai ieftină, fiind şi mai departe de oraş. Directorul "Imobil Klass" susţine că preţul suprafeţelor scoase la vânzare în această localitate variază între 7 şi 15 euro/mp.

Zona Drăgăşani, înspre combinatul "Oltchim", este cunoscută pentru dezvoltări cu caracter industrial. Aici se construiesc multe spaţii de servicii, producţie şi depozitare. Preţul terenurilor a ajuns la 25-30 de euro/mp. În cartierele Râureni şi Stolniceni, care sunt înspre platforma "Oltchim", terenurile industriale libere sunt rare şi se vând şi cu 100 de euro/mp, ne-a declarat Dan Şerb.

Apartamentele vechi s-au scumpit cu circa o treime în ultimul an

Cele mai căutate zone din Râmnicu Vâlcea pentru achiziţia de apartamente vechi sunt Nord, Ostroveni şi centru. Cererea ridicată a urcat preţurile acestor proprietăţi cu circa o treime numai în ultimul an. Astfel, la finele lunii octombrie, o garsonieră costa între 30.000 şi 45.000 de euro, în funcţie de locaţie, confort şi suprafaţă. Un apartament cu două camere varia, în perioada menţionată, între 40.000 şi chiar 80.000 de euro (centru). Apartamentele cu trei şi patru camere aveau preţuri de la 65-70.000 de euro în sus, tot în funcţie de dotări şi îmbunătăţiri.

În Râmnicu Vâlcea şi împre­jurimi au înflorit, în ultimii ani, afacerile cu construcţia de mini-ansambluri cu vile noi. Casele sunt scoase la vânzare atât la roşu, cât şi la cheie.

La finele lunii octombrie, o locuinţă individuală modestă ca suprafaţă costa, cel mai puţin 90.000 de euro la roşu. Vilele finisate, cu suprafeţe şi gră­dini generoase, ajungeau şi la 300-500.000 de euro.

Dan Şerb, directorul agenţiei imobiliare "Imobil Klass", ne-a spus că, la finele lui octombrie, existau câteva cartiere cu câte 20-30 de unităţi locative în curs de execuţie în Bujoreni (un ansamblu) şi Vlădeşti (trei ansambluri). Constructorii nu demarea­ză construcţia mai multor unităţi locative odată pentru că piaţa nu este încă aşezată, iar puterea de cumpărare nu este mare. Astfel că noile cartiere au un termen final de execuţie ceva mai mare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional