Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

EUROCONSTRUCT ESTIMEAZĂ Sectorul construcţiilor din Europa va creşte cu 2,1% în 2017

Internaţional /

Sectorul construcţiilor din Europa va creşte cu 2,1% în 2017
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul trecut, expansiunea a fost de 2%

    Cea mai mare creştere a activităţii în construcţii a fost înregistrată în Germania

    Factori negativi care pun presiune pe piaţa construcţiilor în 2017: Brexit-ul, alegerile din Franţa, Germania şi Olanda

    Sectorul european al construcţiilor a crescut cu 2% în 2016, conform estimărilor lansate în luna noiembrie a anului trecut de compania regională de cercetare Euroconstruct, care menţionează că, anul acesta, avansul va fi de 2,1%.

    Într-o analiză, Euroconstruct aduce în atenţie faptul că, anul acesta, sectorul construcţiilor din Europa va fi influenţat în mod negativ de anumite evenimente politice printre care decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (Brexit), alegerile din Franţa, Germania şi Olanda.

    Euroconstruct preconizează: "Brexit-ul nu a cauzat, deocamdată, un dezastru direct asupra economiei europene, dar, alături de alţi factori, a redus semnificativ aşteptările pe termen mediu. Aceşti factori sunt încetinirea economiei Chinei, a Germaniei, incertitudinile privind politicile SUA, nerezolvarea problemei creditelor neperformante din băncile europene şi, nu în ultimul rând, dobânzile, care sunt aşteptate să crească". Analiza menţionează: "Există, totuşi, o oportunitate interesantă, creată de combinarea creditelor ieftine şi de o percepţie mai favorabilă a construcţiilor ca investiţie refugiu. Dar, această oportunitate ar putea fi vremelnică şi nu un stimul pe termen lung".

    Mai importantă pentru perspectivele pe termen lung va fi creşterea cererii, în special pentru locuinţe, potrivit Euroconstruct, care anticipează că această tendinţă va continua.

    Conform Euroconstruct, sectorul construcţiilor va spori cu 2,1-2,2% atât în 2018, cât şi în 2019.

    Deşi ritmul de creştere este încet, acesta este aşteptat să fie consecvent, notează analiza, arătând că, în situaţia în care estimările vor fi confirmate, sectorul construcţiilor din Europa va consemna, în 2019, al şaselea an cu avans neîntrerupt. Astfel, producţia din domeniu va fi cu numai 3% sub media anilor 1995-2015, potrivit analizei.

    Conform Euroconstruct, sectorul construcţiilor rezidenţiale a sporit cu 3,9% în 2016 - în principal datorită îmbunătăţirii situaţiei în Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar şi în unele ţări mai mici din Europa. Un alt factor care a influenţat creşterea au fost dobânzile mici.

    Analiza avertizează că sectorul creditării pare că nu va mai fi atât de favorabil, Euroconstruct aşteptând ca ritmul de creştere a construcţiilor rezidenţiale să fie de circa 2% în 2018 şi 2019.

    Euroconstruct anticipează că redresarea sectorului construcţiilor nerezidenţiale încă este într-o fază incipientă, în Europa. Euroconstruct nu aşteaptă modificări rapide în acest domeniu, estimând o creştere de numai 1,5% în 2017, la fel ca în 2016, respectiv de 1,8% în 2018-2019.

    Evoluţia sectorului construcţiilor de birouri este preconizată să fie peste medie, în condiţiile în care domeniul se redresează după o perioadă importantă de scădere, susţine analiza.

    Analiza arată că există diferenţe mari între ţările de pe continent: cea mai mare creştere a activităţii în construcţii a provenit, în 2016, din Germania. În această ţară, sectorul construcţiilor a sporit cu 2,5% anul trecut, la 297 miliarde de euro. În anul curent, producţia în construcţiile din Germania este aşteptată să crească cu 1,5%, respectiv cu 0,2% în 2018, după care va scădea cu 0,6% în 2019.

    A doua piaţă europeană pe segmentul construcţiilor a fost, anul trecut, Marea Britanie, cu o producţie estimată la 223 miliarde de euro. Euroconstruct anticipează, însă, că aceasta va scădea cu 0,2% în 2017 şi 2018, nu doar ca urmare a deciziei de Brexit, ci şi a încetinirii consemnată în domeniu. Producţia din sectorul construcţiilor din Marea Britanie s-a diminuat cu 1,1% în trimestrul al treilea din 2016, faţă de cele trei luni precedente.

    Încetinirea sectorului construcţiilor în Germania şi Regatul Unit îi vor permite Franţei, în prezent a treia mare piaţă a construcţiilor din Europa, cu o valoare de 204,33 miliarde de euro în 2016, să fie principalul generator de creştere în regiune, în următorii trei ani. După trei ani de declin, între 2013 şi 2015, producţia din sectorul construcţiilor din Franţa este estimată că va creşte cu 3,6% în 2017, după un avans de 2,4% în 2016. În 2018 şi 2019, creşterea va fi de circa 3%, potrivit analizei.

    Euroconstruct aşteaptă ca redresarea pieţei construcţiilor să continue şi în Spania, după o expansiune de 2,1% în 2016. Pentru anul curent, este anticipată o creştere de peste 3%, nivel preconizat şi pentru 2018-2019.

    În Italia, sectorul construcţiilor a sporit cu circa 1,9% în 2016, iar pentru anul în curs este aşteptat un ritm de creştere de aproximativ 2%, la fel şi pentru 2018-2019, concluzionează analiza Euroconstruct.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional