Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

În Târgovişte, este mai ieftin să construieşti o casă decât să cumperi un apartament bine plasat

F.A. Piaţa Imobiliară /

În Târgovişte, este mai ieftin să construieşti o casă decât să cumperi un apartament bine plasat

Au apărut şi micii investitori în cartiere rezidenţiale

Cererea ridicată de case noi a făcut ca, în ultimii ani, să apară şi mici investitori români şi străini, care construiesc cartiere rezidenţiale în apropierea municipiului. Izabela Popescu ne-a exemplificat: "Investitorii construiesc tot în Priseaca şi Valea Voievozilor. Francezii execută circa zece vile. Cartierul spaniolilor, , este ceva mai mare, iar în acest an a fost anunţat şi Clasic Park. Acesta din urmă va avea câteva zeci de unităţi locative, situate în blocuri. Preţurile noilor apartamente variază între 60.000 şi 90.000 de euro. Aceste locuinţe cu una şi două camere au suprafeţe mari şi sunt cam scumpe pentru piaţa locală".

Există şi mici întreprinzători care construiesc una-două case, la preţuri convenabile, şi le vând pentru a avea capital să construiască şi alte locuinţe. Noile vile scoase la vânzare au preţuri bune, apreciază managerul "Imobil Kass". O casă nouă în localităţile menţionate costă între 70.000 şi 80.000 de euro, cu tot cu teren.

Oraşul nu mai dispune de terenuri libere

Târgovişte este un oraş dens construit, lucru ce face dificilă construcţia de blocuri şi case noi, apreciază agenţii imobiliari de pe piaţa locală. Deja s-au vândut şi terenurile care formează extremităţile oraşului, unde s-au construit multe vile în anii trecuţi. Izabela Popescu sus­ţine că, din acest motiv, şi preţurile loturilor din localităţile adiacente municipiului au ajuns destul de ridicate, dublându-şi preţul în ultimul an.

Astfel, un teren în Priseaca, bine poziţionat şi cu utilităţi, costa, la finele lunii octombrie, cel mult 40-50 de euro/mp. În Valea Voievozilor, loturile similare ajung la 30-40 de euro/mp, iar în Valea Sasului, lângă Mănăstirea Dealu, parcelele scoase la vânzare costau, în medie, în perioada menţionată, circa 35 de euro/mp. Aici, există utilităţi doar parţial. Reţeaua de gaze urmează să fie extinsă, iar electricitatea şi apa curentă sunt prezente în zonă, unde au fost deja ridicate multe locuinţe noi.

Directorul agenţiei "Tial", Mirela Radu, ne-a spus că există suficient teren pentru construcţia de case în Priseaca şi zona Mănăstirii Dealu, unde parcelele bune nu se mai găsesc sub preţul de 35-40 de euro/mp. Aici, preţurile terenurilor au crescut cu circa o treime în acest an, afirmă domnia sa. Locuinţele noi sunt construite, în marea lor majoritate, de persoane fizice, în regie proprie, sau cu firme mici de construcţii.

O altă zonă, unde construcţia de locuinţe poate lua amploare şi unde se găsesc terenuri ieftine, este ieşirea spre Bucureşti, de-a lungul DN71. Aici există o zonă industrială, dar şi una rezidenţială. Terenurile agricole, cu suprafeţe mari şi posibilitatea introducerii în intravilanul construibil, costă circa 5 euro/mp. Reţeaua de gaze nu este prezentă peste tot, dar există curent electric.

Majoritatea cererilor este îndreptată către achiziţia şi construirea de case noi

Mulţi târgovişteni îşi vând apartamentele vechi cu speranţa de a cumpăra sau construi o casă la ţară, în imediata apropiere a oraşului. Potrivit "Imobil Kass", circa 90% din cerere este îndreptată către achiziţia de locuinţe individuale. "Oamenii consideră că nu au de ce să cumpere un apartament nou sau unul vechi din centrul oraşului cu circa 100.000 de euro, când cu aceiaşi bani pot construi sau achiziţiona o vilă cu suprafaţă şi teren generos", ne-a declarat Izabela Popescu. Cei care lucrează în străinătate au preferat să cumpere apartamente vechi, în zone bine cotate pentru a le închiria. Această variantă este mai convenabilă pentru ei decât achiziţia de terenuri pentru că aduce venituri lunare constante. "Cu aceşti bani, pot fi achitate creditele sau pot constitui venituri sigure pentru cei rămaşi în ţară", a adăugat domnia sa.

Chiriilor au explodat în urma deschiderii marilor supermarketuri

Piaţa de chirii din Târgovişte este una foarte bună, consideră agenţii imobiliari din oraş. Mirela Radu, directorul agenţiei imobiliare "Tial" ne-a declarat că lucrările de construire şi deschiderea supermarketurilor "Kaufland", "Praktiker", "XXL" şi "Interex" au sporit cererea de apartamente cu chirie. Domnia sa ne-a explicat: "A fost nevoie de găzduire pentru echipele de muncitori şi managerii care au lucrat la ridicarea centrelor comerciale. Acum este nevoie de locuinţe cu chirie pentru cei care au trebuit să vină în oraş pentru derularea activităţilor specifice acestor magazine. Aşa se face că, numai în ultimul an, chiriile au crescut cu circa 50%".

Conform datelor "Imobil Kass", garsonierele confort I, din zonele bune ale oraşului, se închiriau, la finele lunii octombrie, cu circa 80 - 100 de euro/lună. Cele mai ieftine chirii se găseau la camerele de cămin din cartierele periferice ale municipiului şi ajungeau la 50 de euro/lună. Cele mai căutate rămân apartamentele cu două camere, a căror chirie varia, în perioada menţionată între 175 şi 250 de euro/lună.

Un apartament cu trei camere confort II costa, la închiriere, în luna octombrie, circa 200 de euro/lună, iar unul confort I ajungea şi la 300 de euro/lună, în funcţie de locaţie şi dotări. Un apartament de lux cu patru camere din centrul Târgoviştei s-a închiriat şi cu 450 de euro/lună.

În Târgovişte, în ultimul an, nu au fost realizate proiecte pentru construirea de apartamente noi. Agenţii imobiliari din zonă susţin că, pe acest segment de piaţă, cererea nu este mare pentru că târgoviştenii preferă să se mute de la bloc în casele noi din localităţile situate în imediata apropiere a oraşului. "Numai ANL a mai construit blocuri pentru tineri în ultimii ani, iar prin oraş au mai fost mansardate blocurile vechi. Apartamentele rezultate au fost comercializate, la preţuri convenabile, pe piaţa liberă", ne-a declarat Izabela Popescu, directorul agenţiei imobiliare "Imobil Kass".

Domnia sa ne-a precizat că cele mai în vogă zone pentru realizarea de vile noi sunt Priseaca, Valea Voievozilor (ambele situate la circa cinci km de oraş) şi zona de lângă mănăstirea Dealu (situată foarte aproape de oraş, la 2-3 km). Preţul apartamentelor şi caselor vechi din oraş a ajuns foarte ridicat, astfel încât majoritatea cumpărătorilor preferă să construiască sau să achiziţioneze vile în afara Târgoviştei.

Preţurile apartamentelor vechi au crescut cu circa o cincime

Menţinerea cererii de apartamente vechi din Târgovişte a mai urcat preţurile, în ultimul an, cu circa 15-20%. Izabela Popescu apreciază că proprietarii cer preţuri nejustificat de ridicate pe apartamentele vechi, chiar dacă există cerere pe piaţă, pentru că noile case au preţuri comparabile.

Astfel, la finele lunii octombrie, cele mai dese tranzacţii cu apartamente vechi se încheiau pentru preţuri între 30.000 şi 40.000 de euro. "Târgoviştenii nu pot obţine credite pentru sume mai mari deoarece nu au venituri ridicate", a subliniat doamna Popescu.

Cu aceşti bani, pot fi achiziţionate garsoniere confort I, în zonele Calea Bucureşti şi cartier CFR, sau apartamente cu două camere confort I şi II tot în cartierele periferice, dar în zone considerate bune. Se mai caută şi apartamentele cu trei camere, susţine domnia sa. Cele mai ieftine sunt confort II în zonele Micro 4 şi Micro 5, dar şi în Aurora, cu preţuri care variază între 35.000 şi 50.000 de euro. Apartamente cu trei camere confort I se găsesc în Micro 11 şi Micro 12. Cele mai scumpe astfel de proprietăţi se află în centru şi depăşesc suma de 70.000 de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional