Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Localităţile din imediata apropiere a Călăraşiului au din ce în ce mai multe case noi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Localităţile din imediata apropiere a Călăraşiului au din ce în ce mai multe case noi

Explozia preţurilor terenurilor din interiorul Călăraşiului a generat apariţia unor noi poli de interes la 10-20 km în afara oraşului. În aceste zone, costurile de achiziţie a loturilor sunt aproape la jumătatea celor din oraş, iar potenţialul de dezvoltare este semnificativ. Marian Fulger, reprezentantul agenţiei imobiliare "Regal", ne-a declarat: "Vor apărea noi cartiere de locuinţe bine conturate în aceste zone noi. Însă, totul va depinde de crearea infrastructurii, de existenţa utilităţilor şi a căilor de acces".

Domnia sa susţine că, pentru o persoa­nă cu venituri medii, cumpărarea unui teren sau a unei case în oraş a devenit o misiune aproape imposibilă. Evoluţia halucinantă a preţurilor proprietăţilor din oraş a făcut ca satele şi comunele aflate în imediata apropiere să fie foarte căutate în ultimul an. Pe de altă parte, extinderea interesului dincolo de "graniţele" oraşului a fost cauzat şi de faptul că terenurile disponibile din Călăraşi sunt prea mici în comparaţie cu cerinţele cumpărătorilor.

Judeţul Călăraşi cunoaşte o dezvoltare vizibilă în ultimii doi ani pe segmentul de locuinţe şi spaţii de servicii noi, apreciază Laurenţiu Samoilă, directorul "Proiect Construct", una dintre cele mai mari societăţi de proiectare şi arhitectură din Călăraşi. Domnia sa ne-a spus: "Dacă în 2007 faţă de 2006 vorbim de o dublare a numărului de proiecte noi, în comparaţie cu 2004 sau 2005 există o creştere de 4-5 ori mai mare. Se construiesc foarte multe locuinţe individuale, spaţii de producţie, de servicii, de depozitare. Dacă vorbim de Municipiul Călăraşi, cele mai multe investiţii sunt la periferie, pe Varianta Nord. Vor apărea foarte multe proiecte noi pe toată lungimea oraşului Călăraşi, de aproape 8 km. Unele investiţii sunt finalizate, altele sunt în curs". Numai în acest an s-au construit câteva showroom-uri în zona menţionată, care va cunoaşte o dezvoltare puternică în perioada următoare.

Toată lumea construieşte câte ceva

Laurenţiu Samoilă este de părere că nu există o categorie anume de populaţie care construieşte locuinţe. "Cei care nu aveau nimic îşi fac ceva, cei care deţineau o locuinţă cât de cât decentă vor una mai deosebită. Toată lumea construieşte câte ceva. Au apărut şi primele cartiere rezidenţiale", a adăugat domnia sa.

Pentru localităţile apropiate de Bucureşti, respectiv Frumuşani, Belciugatele, Vasilaţi, Gurbăneşti, există o cerere extraordinar de mare de terenuri, motiv pentru care suprafeţe importante vor fi trecute din extravilan în intravilan. Aici se vor construi cartiere rezidenţiale. "Proiect Construct" are în elaborare zece Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) în aceste localităţi. Pe suprafeţe cuprinse între 5 şi 30 de hectare vor apărea mici comunităţi. Utilităţile vor fi asigurate prin extinderea celor existente.

Nu este exclus ca unele proiecte să depăşească 40-50 de hectare, ocazie cu care se va opta pentru utilităţi separate. În această situaţie întreg proiectul se extinde cu tot ce este necesar, prin construirea de spaţii comerciale, de agrement şi spaţii pentru servicii, ne-a precizat Laurenţiu Samoilă.

Preţul apartamentelor vechi a crescut cu 10%-15%, în ultimul an

Cele patru agenţii imobiliare ce funcţionează în Călăraşi au la vânzare, în total, peste 150 de apartamente vechi. Faţă de 2006, preţul apartamentelor decomandate, a crescut între 10 şi 15%, susţin agenţii imobiliari din Călăraşi. Pentru o garsonieră se cere şi 100.000 lei, în zona centrului vechi. În alte zone ale oraşului, o garsonieră confort I costă, în medie, 70.000 de lei.

În noul centru al oraşului Călăraşi, Zona "Big", agenţia "Realconfort" afişa un preţ al apartamentelor vechi, cu două camere, situate la etajele 1-3, între 105.000 şi 115.000 lei. Suprafeţele sunt de circa 55 mp utili. Un apartament situat la ultimul etaj, spre centrul vechi, cu două camere, fără îmbunătăţiri, poate fi cumpărat cu 75.000 de lei. Acesta este şi preţul minim cu care se poate găsi la vânzare o astfel de locuinţă în Călăraşi.

Cel mai mic preţ pentru apartamentele cu trei camere, cu suprafaţa cuprinsă între 70 şi 86 mp, este de 130.000 lei, fără să aibă dotări. În rest, acest tip de apartamente costă între 150.000 şi 180.000 lei. Locuinţele vechi, cu trei camere, care au o suprafaţă de 80-90 mp, au fost construite între 1988 şi 1998 şi sunt poziţionate spre periferia oraşului.

O situaţie aparte se întâlneşte pe piaţa de apartamente cu patru camere, cu scară interioară. Deşi numărul acestora este destul de mic în Călăraşi, fiind în special situate pe strada principală, un apartament s-a vândut şi cu 300.000 de lei. În 2006, preţul acestora era de maxim 200.000 lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de agenţiile imobiliare, lunile septembrie şi octombrie au fost sărace în tranzacţii. O posibilă explicaţie este faptul că cei interesaţi de o locuinţă aşteaptă noile apartamente din proiectele anunţate pe piaţă. În Călăraşi, se mai construieşte pe fostele fundaţii de bloc, rămase nefinalizate din 1989. Pentru că Primăria Călăraşi nu mai putea dezvolta alte proiecte, a transferat nouă fundaţii de bloc, în compensaţie, către firme la care înregistra diferite debite. Pe trei dintre ele s-au ridicat deja imobile noi.

Băncile "au luat minţile" proprietarilor de spaţii comerciale

În ultimii doi ani, tot mai multe bănci au înfiinţat, în Călăraşi, sucursale sau agenţii. Cele mai multe au apărut în ultimul an şi tot de atunci piaţa chiriilor pentru spaţiile comerciale a luat-o razna. Chiriile s-au triplat. Toţi cei care au un spaţiu comercial, fie el şi sub 50 mp, visează să aibă chiriaş o bancă.

În noul centru comercial al oraşului Călăraşi, spaţiile comerciale sunt goale în aşteptarea asaltului băncilor. La finele lunii octombrie, se solicitau şi chirii de 35-40 de euro/mp/lună, ceea ce pentru Călăraşi este extrem de mult chiar şi după progresul economic pe care îl înregistrează în ultima vreme.

Sunt bănci care au închiriat cu peste 2.000 de euro/lună spaţii mai mari de 120 mp. Cine doreşte un sediu mai spaţios plăteşte între 3.000 şi 5.000 euro/lună. Potrivit agenţilor imobiliari din oraş, preţul de vânzare a unui spaţiu comercial către o bancă a ajuns la 2.400 de euro/mp, o sumă foarte mare pentru nivelul Călăraşiului.

Pentru birouri se închiriază apartamente sau spaţii vechi

În Municipiul Călăraşi, abia în ultimul an a început să se simtă o revigorare a activităţilor comerciale, inclusiv producţia nepoluantă. În anii anteriori, solicitările de spaţii de birouri au fost sporadice şi condiţionate de chirii mici, de cel mult 5 euro/mp. Singura clădire specializată în spaţii de birouri este a societăţii "Confort", unde o încăpere de 30 mp costă între 600 şi 900 de lei/lună.

În acest an, odată cu dezvoltarea economică a oraşului, au mai crescut şi cererile. Dar nu este momentul realizării unor imobile noi pentru că piaţa nu este dispusă să plătească un preţ mai mare decât cel menţionat, este de părere Gheorghe Ţârcovnicu. Domnia sa ne-a explicat că pentru imobilele noi există o anumită rată de recuperare a investiţiei, care impune practicarea unor chirii mai ridicate. Ori, în Călăraşi, multe firme închiriază apartamente cu două şi trei camere. În acest caz, chiriile ajung la circa 350 de euro/lună, dacă locuinţele preluate sunt foarte spaţioase.

Terenurile de lângă autostradă au ajuns la 50.000 de euro pe hectar

Terenurile adiacente autostrăzilor devin din ce în ce mai căutate, în special de marii operatori comerciali. S-a constatat deja, în acest an, o creştere a preţurilor terenurilor cu acces direct la autostrada Bucureşti-Constanţa. Astfel, un hectar de pământ în vecinătatea autostrăzii ajunge la cel puţin 50.000 de euro, faţă de 500 de euro, preţul la care se tranzacţionau suprafeţele din zonă înainte să existe autostrada. În funcţie de poziţionarea terenului pe coridorul rutier se poate ajunge şi la 30-40 de euro/mp, ne-a declarat Marian Fulger.

În ceea ce priveşte segmentul de autostradă al Judeţului Călăraşi, când a fost dată în folosinţă, agenţii imobiliari au crezut că preţurile terenurilor din imediata vecinătate vor exploda, iar zona se va dezvolta rapid. La mai bine de un an de la darea în folosinţă, zona arată aproximativ la fel. Domnia sa ne-a mai spus că în zonă se mai găsesc terenuri mai ieftine, cu suprafeţe mari şi un preţ mediu de 20 euro/mp. Zona ar putea să se dezvolte în viitor, doar în condiţiile în care va apărea un mare investitor, un "pionier" care să realizeze un parc industrial.

Chiriile mari ţin goale multe spaţii comerciale

Efectul practicării unor chirii exorbitante este faptul că multe spaţii bune din oraş stau goale pentru că proprietarii ţin la preţ. Jumătate din cele mai bune spaţii comerciale au fost deja închiriate sau sunt în proprietatea băncilor şi marilor retaileri. Dar, din şase spaţii la cel mai ridicat nivel de chirie (peste 35 de euro/mp) trei sunt goale de multă vreme. În centrul vechi al Călăraşiului, zonă de care nu mai este nimeni interesat, nivelul chiriei se păstrează la 15 euro/mp. Chiar dacă spaţiile sunt renovate şi spaţioase, rămân neînchiriate din cauza inflexibilităţii proprietarilor.

Gheorghe Ţârcovnic, directorul SC "Confort" SA, societate deţinătoare de spaţii comerciale, este de părere că preţurile cerute de unii proprietari sunt exagerate: "Un nivel al chiriilor de 15-20 de euro/mp este acceptabil. Dacă au fost unii care au obţinut 25-35 de euro/mp de la bănci, restul au început să ceară de la 30 de euro/mp. Eu zic că este păguboasă această atitudine. Băncile nu-şi deschid tot timpul sucursale, iar acest nivel al chiriei este prea mare şi nu va rezista prea mult".

Domnia sa consideră că această tendinţă este cauzată şi de faptul că în Călăraşi nu există decât magazine de cartier: "Călăraşiul nu are încă un complex comercial mare, aspect ce se resimte pe piaţă. Dar nici nu este nevoie de foarte multe spaţii noi pentru că toată lumea caută în centru, unde nu prea este loc de alte construcţii şi nu toţi şi le permit".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional