Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Oferta de apartamente vechi din Piteşti este pe cale de dispariţie

F.A. Piaţa Imobiliară /

Bloc nou în Piteşti

Bloc nou în Piteşti

Apartamentele vechi de vânzare din Municipiul Piteşti - judeţul Argeş sunt tot mai puţine, "aproape că nu se mai găsesc", potrivit lui George Stan, din cadrul agenţiei "Imob Gold". Din oferta existentă pe piaţă, 93% reprezintă apartamentele amplasate la ultimele etaje, o proporţie de 5-6% este constituită de locuinţele de la parter, restul de 2% însemnând unităţile locative de la etajele intermediare.

Domnul Stan ne-a spus că preţurile acestor apartamente, la mâna a doua, au crescut cu peste 25% în ultima vreme, iar locuinţele noi au preţuri mai mari cu aproximativ 15% faţă de anul trecut. Sursa citată ne-a precizat că un apartament cu două camere care, în primăvara acestui an, costa 55.000 de euro, în octombrie era comercializat cu 72.000 de euro. O locuinţă cu trei camere ajungea la minim 75.000-80.000 de euro, în timp ce o garsonieră costa cel puţin 40.000-52.000 de euro, în perioada analizată.

La rândul său, Răzvan Marinescu, consultant imobiliar în cadrul agenţiei "CDC Imobiliare", ne-a spus că o garsonieră confort redus din Războieni costă 60.000 de lei, iar una situată în centrul oraşului ajunge până la 150.000 de lei. Potrivit domniei sale, preţul unui apartament de două camere confort redus este de 80.000-90.000 de lei, o unitate cu acelaşi număr de camere confort 2 sau 3 este ofertată la 100.000-120.000 de lei, în timp ce o locuinţă cu două camere confort 1 are un preţ de 150.000-200.000 de lei. Locuinţele cu trei camere costă peste 140.000 de lei, ajungând până la 120.000 de euro.

Casele vechi din centrul oraşului sunt foarte sumpe, în special din cauza preţului terenului din zonă. O astfel de casă ajunge şi la 500.000-600.000 de euro, terenul aferent fiind de 500-600 metri pătraţi. În cele mai multe cazuri, persoa­nele care achiziţionează un imobil de acest gen renovează sau, mai degrabă, demolea­ză vechea locuinţă, în vederea edificării unei noi construcţii.

Apartamentele noi au preţuri comparabile cu cele ale locuinţelor vechi

Persoanele interesate de achiziţionarea unui apartament din Piteşti preferă să recurgă la imobilele noi, care au preţuri similare cu cele ale apartamentelor de mâna a doua, potrivit agenţilor imobiliari din zonă. În acelaşi timp, solicitanţii au devenit tot mai pretenţioşi, astfel încât nu-şi mai cumpără o locuinţă până când nu verifică toată piaţa şi toate aspectele legate de imobilul pe care intenţionează să-l achiziţioneze, potrivit domnului Stan.

Referitor la blocurile noi de locuinţe, acestea se construiesc în mai toate locaţiile din oraş - atât în cartiere, cât şi în centru. Zona în care sunt edificate cele mai multe astfel de imobile este Găvana III, unde au fost edificate aproximativ şase blocuri înalte, cu regimul de înălţime parter şi şase, şapte sau opt etaje. Sunt şi clădiri de locuinţe cu patru etaje, prevăzute cu spaţii comerc­i­ale la parter.

Alte zone unde se construiesc locuinţe noi sunt Trivale, Prundu, Nord. În centru nu prea se mai găsesc terenuri pentru construcţii. Noile imobile se află în diverse faze de execuţie, unele fiind chiar finalizate. Preţurile aferente acestor unităţi locative pornesc de la 85.000 de euro (cele cu două camere, fără finisaje) şi ajung la 130.000 de euro - apartamentele cu trei camere, ne-a spus George Stan. Vândute în stadiul de proiect, locuinţele sunt mai ieftine. Astfel, potrivit lui Răzvan Marinescu, o garsonieră de circa 40 de metri pătraţi costă în jur de 40.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camere de 60 mp ajunge la 54.000 de euro, iar o locuinţă cu trei camere are un preţ de minim 65.000 de euro. Astfel, aceste imobile noi se dovedesc a fi chiar mai ieftine decât cele vechi.

Oraşele din jurul Piteştiului se dezvoltă şi se modernizează pe zi ce trece

Şi localităţile din jurul municipiului se bucură de interesul investitorilor, care, potrivit domnului Stan, "construiesc case spaţioase, frumoase, cu pretenţii, oraşele limitrofe cum ar fi Ştefăneşti, Mărăcineni, Albota, Bascov devenind, astfel, din ce în ce mai curate şi colorate". Diferenţa de preţ dintre casele nou construite în aceste locaţii şi cele edificate în Piteşti este de circa 10%, casele din jurul municipiului fiind puţin mai ieftine. Suprafeţele acestor vile oscilează între 150 şi 250 de metri pătraţi, cu terenuri aferente de 350 până la 700 de metri pătraţi. Multe dintre construcţii sunt tip duplex. Domnul Marines­cu ne-a precizat că o casă la roşu amplasată pe un teren de 450 de metri pătraţi din Bradu şi care are un regim de înălţime parter şi etaj şi o suprafaţă totală de 170-180 de metri pătraţi costă 45.000 de euro.

Cartiere întregi de case, construite atât de investitori, cât şi în regie proprie, au prins viaţă şi în cartierele din oraş.

Având regimuri de înălţime parter şi etaj, parter, etaj şi mansardă sau parter şi mansardă şi suprafeţe totale cuprinse între 150 şi 280 de metri pătraţi, noile vile costă, la roşu, 110.000-120.000 de euro şi la cheie între 180.000 şi 200.000 de euro (terenul aferent, de 400-800 de metri pătraţi este inclus în preţ). Potrivit domnului Marinescu, sunt şi case noi mai ieftine, de circa 70.000-80.000 de euro - la roşu - şi circa 120.000 euro la cheie, în funcţie de finisaje (imobilul respectiv are o suprafaţă totală de 200 mp, un regim de înălţime parter şi etaj şi beneficiază de un teren de circa 500 mp). Valoarea terenului în aceste zone rezidenţiale ajunge la 120-150 de euro/mp. Cei mai mulţi dintre investitori sunt din zonă, dar sunt şi companii cu capital italian care dezvoltă cartiere în Piteşti (numai în Găvana au fost ridicate trei cartiere rezidenţiale).

O serie de noi hipermarketuri vor fi construite în Piteşti

Nici zona comercială nu este ocolită de investitorii interesaţi să-şi desfăşoare afacerile în zona Argeşului, lanţuri mari de hipermarketuri pătrunzând pe piaţa piteştea­nă. Astfel, complexuri comerciale de genul "Kauf­land", "Bricostore", "Carre­fou­re", "Auchan", "Dekor" vor fi deschise în perimetrele unde funcţionează "Pic" şi "Metro". "Kaufland" - al doilea centru comerial de acest gen - va funcţiona în Găvana III. Toate se află în construcţie, unele fiind chiar în faza finală. În acest an a fost deschis şi un "Mall". În funcţie de locaţie şi suprafaţă, preţul unui metru pătrat de spaţiu comercial poate fi închiriat cu 18 până la 100 de euro/lună.

Pe segmentul birourilor, tendinţa este de 8-18 euro/ mp/lună, pentru închiriat. În centrul oraşului, preţul lunar de închiriere ajunge la 40 de euro/mp. Reprezentantul companiei "Imob Gold" ne-a precizat că în mai toate zonele oraşului se află în construcţie clădiri destinate spaţiilor de afaceri. Numai în centru se află în stadiul de finalizare circa cinci imobile înalte - parter şi şase, şapte sau zece etaje. Majoritatea birourilor sunt închiriate din stadiul la roşu.

Terenurile din centrul Piteştiului costă 1.000 de euro/mp

Preţul terenurilor din municipiul Piteşti variază foarte mult, în funcţie de zonă, utilităţi, acces, destinaţie. Astfel, înregistrând o creştere de circa 15% în ultima perioadă, terenurile extravilane, amplasate la o dis­tanţă de 25 de km de oraş, sunt tranzacţionate la preţul de 8 euro/mp. În zonele industriale din Mărăcineni, Colibaşi, Ştefăneşti, loturile de teren erau comercializate la 8-10 euro/mp, la finele lunii octombrie, cele care nu sunt utilate putând fi tranzacţionate şi la 2-3 euro/mp. Spaţiile industriale sunt închiriate cu 2 până la 10 euro/mp/lună. La 2-3 km de oraş, terenurile pentru construcţie pornesc de la 20 de euro/mp şi ajung până la 100 de euro/mp. Specialiştii din zonă ne-au specificat că se fac foarte multe speculaţii şi, din cauza preţurilor mari cu care sunt ofertate terenurile, ajung să nu fie vândute timp de câţiva ani.

În cartiere, preţul unui metru pătrat de teren se ridică la 200 de euro. În centru, ofertele de terenuri ajung până la 1.000 de euro/mp. Aceste preţuri vor mai creşte încă, potrivit agenţilor din piaţă, care spun, totodată, că sectorul apartamentelor vechi va suferi o stagnare.

"Trebuie să urmeze o echilibrare a întregului domeniu", este de părere domnul Stan, care subliniază faptul că nu mai există bani pe piaţă şi că deja au fost contractate foarte multe credite, pentru cumpărarea de imobile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional