Asocierea formată din Grupul Alpla (Austria), Ecohelp SRL (România) şi United Polymer Trading (Elveţia) a inaugurat, joi, 4 mai 2023, la Târgu Mureş, cea mai modernă fabrică de procesare a fulgilor de PET reciclat din Uniunea Europeană.
Printr-un proces tehnologic inovativ, dezvoltat în urma unor cercetări care au durat peste un deceniu, fulgii de PET reciclat sunt procesaţi în noua fabrică de la Târgu Mureş în granule PET de puritate alimentară - o materie primă foarte solicitată de industrie, în perspectiva obiectivului european "rPET 2025".
Prima linie de extrudare pentru producţia de granule rPET de înaltă calitate din fulgi PET a PET Recycling Team Târgu Mureş a fost pusă deja în funcţiune, iar granulele rPET de calitate alimentară obţinute prin acest proces servesc ca materie primă pentru noi preforme şi sticle. PET Recycling Team, construită în urma unei investiţii de 7,5 milioane de euro, va livra 18.000 de tone de plastic reciclat pe an pentru îmbuteliatorii de băuturi răcoritoare, produse lactate, apă minerală, bere şi ulei din România şi din regiune.
Peste 10 de ani de cercetări ale specialiştilor români
"De peste un deceniu, eu şi echipa mea dezvoltăm un proiect de cercetare continuă în domeniul reciclării PET-urilor. Astfel, în 2020 am finalizat proiectul primei linii tehnologice care produce în acest moment fulgii PET a căror calitate a fost apreciată a fi printre cele mai bune la nivelul Uniunii Europene. A fost un proiect pornit de la zero", a declarat Mihai Moloiu, Directorul General al PET Recycling Team şi unul dintre cei trei asociaţi ai noii fabrici.
Un joint - venture de succes în inima României
Joint-venture-ul PRT Târgu Mureş a luat fiinţă în toamna anului 2021 şi combină seturile de competenţe ale celor trei companii implicate: ALPLA - deţine o experienţă ca specialist global în reciclare şi producător de ambalaje, United Polymer Trading (UPT) - are o reţea extinsă de distribuţie a materialelor plastice şi a materialelor reciclate, iar compania locală Ecohelp SRL furnizează fulgi de PET reciclaţi din PET-uri colectate din deşeurile menajere, în urmă unei inovaţii proprii. "Atât România, cât şi macro-regiunea aveau nevoie de un astfel de producător, întrucât este firesc să procesezi acasă ceea ce colectezi şi reciclezi acasă. Nu întâmplător locaţia noastră este chiar în centrul României - la distanţe egale de toţi clienţii noştri existenţi şi potenţiali", a declarat Mihai Moloiu.
Participarea numeroasă a principalilor actori implicaţi în "lanţul PET-ului"
La inaugurarea PET Recycling Team Târgu Mureş au participat peste 150 de persoane - demnitari ai statului român, conducători ai autorităţilor publice centrale şi locale, acţionari, preşedinţi de consilii de administraţie, directori generali şi executivi ai celor mai importante companii şi asociaţii profesionale şi patronale din domeniul industriei băuturilor răcoritoare, al berii şi al apelor minerale, alături de reprezentanţii furnizorilor globali de materie primă şi de soluţii tehnologice, ai organizaţiilor de transfer de responsabilitate extinsă a producătorilor şi ai Sistemului de Garanţie - Returnare.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului Gunther Lehner, preşedintele ALPLA Group, care a prezentat experienţa globală pe care grupul o deţine, având afaceri pe aproape toate continentele, cu excepţia celui australian, şi a lui Georg Lasser, directorul de dezvoltare a afacerilor, achiziţii şi vânzări al diviziei de reciclare din cadrul ALPLA. Potrivit oficialilor ALPLA, grupul produce anual aproximativ 203.000 tone de rPET şi 74.000 de tone de rHDPE, iar până în anul 2025, grupul va investi 50 de milioane de euro pe an în extinderea continuă a activităţilor de reciclare.
Prezent la evenimentul de la Târgu Mureş, Consilerul de Stat la Cancelaria Primului Ministru, Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului Româniai, domnul Laszlo Borbely, a declarat că "...o astfel de investiţie este extrem de utilă, mai ales că România este codaşa Europei la reciclarea deşeurilor municipale, cu doar 11,3%, comparativ cu media Uniunii Europene care este peste 40%. [...] Eu îi felicit pe investitori pentru că avem nevoie de asemenea fabrici, asemenea investiţii", a declarat Laszlo Borbely.
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Adrian Bidu, prezent la inaugurarea fabricii PET Recycling Team Târgu Mureş, a declarat că îşi doreşte cât mai multe fabrici de reciclare a PET-urilor în România, "...aşa cum există la Târgu Mureş [...], dar că, deocamdată, nu au fost alte solicitări [pentru obţinerea de autorizaţii de mediu, în vederea realizării unor investiţii similare, n.n.). 18.000 de tone de reciclare de PET-uri înseamnă foarte mult şi îmi doresc din suflet cât mai multe fabrici de reciclare în România. Ne dorim cu toţii să nu mai vedem PET-uri aruncate sau depozitate şi aruncate pe toate terenurile care sunt abandonate [...]", a subliniat Adrian Bidu.