România Eficientă, cel mai mare proiect privat de anvergură naţională dedicat eficienţei energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanţarea sponsorului oficial OMV Petrom, a finalizat lucrările de renovare la standard nZEB (clădire cu consum de energie aproape zero) realizate la Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploieşti, conform unui comunicat remis redacţiei. Aceasta reprezintă o premieră la nivel naţional, fiind prima investiţie privată de acest tip şi cel mai amplu proiect de renovare la standard nZEB a unei şcoli publice din ţară, cu soluţii tehnologice inovatoare. Datorită acestei investiţii, clădirea şcolară va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%. În plus, datorită echipării cu panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, clădirea şi-ar putea asigura aproape integral consumul energetic din surse proprii, în sezoanele calde.
Potrivit sursei citate, investiţia pentru reabilitarea energetică a Corpului C10 de la Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploieşti a fost de circa un milion de euro şi a fost susţinută de OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului România Eficientă. Pe parcursul lucrărilor de la Ploieşti s-au alăturat ca sponsori compania Signify, care a oferit sistemul de iluminat ultramodern, şi Grupul Electrica, ce a contribuit cu sistemul de panouri fotovoltaice.
Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: "Clădirile consumă circa 45% din necesarul de energie din România, în condiţiile în care multe dintre cele construite înainte de 1990 au un consum de 2-3 ori mai mare decât cele moderne. Avem un potenţial foarte mare pentru eficienţă energetică şi proiectul de reabilitare a liceului «Elie Radu» de la Ploieşti este un exemplu în acest sens. Putem contribui cu toţii la un mediu mai curat, printr-un consum mai responsabil de energie".
Radu Dudău, director Energy Policy Group şi coordonator al proiectului România Eficientă: "Când am lansat proiectul România Eficientă, în iunie 2019, ne-am angajat să realizăm câteva renovări aprofundate ale unor şcoli din ţară, care să aibă un rol de referinţă din punctul de vedere al standardelor de renovare. Ne bucurăm de acest prim succes, prin care am reuşit să transformăm această clădire şcolară de la Ploieşti într-una foarte performantă energetic, la standard nZEB, un nivel extrem de ambiţios şi destul de puţin atins, în general, în Europa. Dincolo de reducerile substanţiale în consumul de energie ce vor fi realizate, elevii vor dispune de acum de un mediu interior mult mai sănătos şi adecvat performanţei şcolare, sălile de clasă fiind dotate inclusiv cu echipamente de dezinfectare a aerului".
Corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploieşti găzduieşte atât săli de curs, la parter, cât şi un cămin-internat, la etajele superioare, având o suprafaţă desfăşurată pe cele trei niveluri de circa 1.500 metri pătraţi. În această clădire şcolară învaţă în jur de 250 de elevi şi îşi desfăşoară activitatea circa 60 de cadre didactice. În cămin sunt cazaţi aproximativ 80 elevi, subliniază sursa citată.
Lucrările de renovare au demarat în vara anului trecut, iar pentru a fi adusă la standardul nZEB, clădirea a fost dotată cu echipamente extrem de performante şi materiale de cea mai bună calitate. Iată principalele lucrări de reabilitare energetică realizate la exteriorul şi la interiorul clădirii, prin programul România Eficientă: