Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Relaxarea sectorului bancar impulsionează mersul pieţei imobiliare dinTârgu Jiu

F.A. Piaţa Imobiliară /

Relaxarea sectorului bancar impulsionează mersul pieţei imobiliare dinTârgu Jiu

Cerere şi ofertă consistente - aceasta ar fi caracterizarea pe care o face Claudia Gavrilescu, de la firma "Tehno Proiect", pieţei imobiliare din Târgu Jiu. Domnia sa ne-a spus că, în ciuda faptului că nu există investitori interesaţi să construiască în zonă, oamenii vând şi cumpără terenuri şi locuinţe vechi şi îşi construiesc case în regie proprie. Potrivit doamnei Gavrilescu, un factor important care impulsionează mersul pieţei imobiliare este sistemul bancar, ce oferă produse şi servicii tot mai diversificate.

Două vile noi - singurele investiţii pe rezidenţial, în Târgu Jiu

Excluzând blocurile construite prin ANL, în ultimii ani nu a fost realizat niciun apartament nou în Târgu Jiu, ne-au informat agenţii imobiliari din piaţă. Într-o singură zonă - Vădeni - se lucrează la edificarea a două vile duplex, potrivit Claudiei Gavrilescu. Domnia sa ne-a precizat că primul dintre duplexuri a fost finalizat, în prezent aflându-se în construcţie cel de-al doilea. Terenul aferent fiecăreia dintre vile este destul de mic, de 3-4 metri de jur-împrejurul locuinţei. Cele două imobile, care totalizează patru apartamente, au suprafeţe de aproximativ 100 de metri pătraţi la sol şi regimul de înălţime parter şi etaj. Preţul de vânzare se ridică la 120.000-130.000 de euro. Investitorul, de origine italian, intenţionează să se extindă, cum­părând, în acest sens, mai multe suprafeţe de teren în oraş.

Nici segmentul comercial nu atrage investitori

Nici marile lanţuri de hipermarketuri nu s-au înghesuit să investească în Târgu Jiu, spun specialiştii citaţi. Ultimul astfel de complex construit în oraş este "Kaufland". De asemenea, potrivit doamnei Gavrilescu, au mai fost ridicate unele centre pentru en-grosiştii de legume-fructe, precum şi magazine de firmă, în zona Pieţei Mari. Preţul de închiriere al unui spaţiu comercial din centru ajunge la 50-120 de euro/ mp/lună, ne-a precizat reprezentantul "Tehno Proiect".

Referitor la spaţiile de birouri, cele de 3-5 mp din locaţiile centrale sunt închiriate cu circa 100-150 de euro lunar. Există şi birouri care costă mai mult - de la 10 la 20 de euro/mp. Reprezentanţii companiei "City 4 you" ne-au menţionat că un apartament cu două camere poate fi închiriat la un preţ lunar de 300 de euro. Cele mai mari imobile de afaceri sunt închiriate de bănci.

Orăşenii se mută la sate

Locuitorii din zonă achiziţionează parcele de 400-500 de mp, în vederea construirii de locuinţe în regie proprie. Claudia Gavrilescu ne-a precizat că, pentru edificarea unei case la roşu, este nevoie de circa 800-1.000 de lei/ mp, în timp metrul pătrat finisat ajunge la 1.100- 1.250 de lei. Casele sunt dispuse pe parter şi mansardă sau parter şi unul sau două etaje şi au suprafeţe desfăşurate de până la 250 de metri pătraţi, ariile construite fiind de minim 120 de metri pătraţi. Astfel de unităţi locative sunt construite aproape în toate locaţiile, mai puţin în zona de ieşire din oraş către Petroşani, unde sunt dezvoltate spaţii industriale şi unde sunt strămutate fabricile, depozitele, reprezentanţele auto din oraş.

În Târgu Jiu există foarte mulţi locuitori care şi-au vândut apartamentele pentru a se muta la sat, din cauza preţurilor mult mai mari din oraş şi a cos­turilor cu utilităţile.

Locuitorii din Târgu Jiu cumpără terenuri mari pe care le parcelează şi le vând

Preţul unui metru pătrat de teren în localitate este de 50-60 de euro, cu circa 20% mai mult faţă de anul trecut. Specialiştii din cadrul "City 4 you" ne-au spus că sunt persoane care cumpără loturi mari de teren, pe care le parcelează şi le revând.

Terenurile din zona industrială costă 30-35 de euro/mp. Cele din afara oraşului au valori variate, în funcţie de locaţie. Astfel, cele de pe strada Mehedinţi, la ieşirea către Motru, ajung la 30-40 de euro/mp, în timp parcelele din partea care duce către Petroşani costă între 40 şi 60 de euro/mp. În acelaşi timp, loturile amplasate în zona de ieşire către Rovinari au un preţ de 4 până la 12 euro/mp.

Un apartament cu patru camere poate costa până la 100.000 de euro

Şi preţurile apartamentelor vechi au crescut în ultimul an, cu circa 20-30% şi vor continua să se majoreze, sunt de părere sursele citate. Astfel, o garsonieră costă între 80.000 şi 130.000 de lei, în funcţie de locaţie şi confort, un apartament cu două camere porneşte de 130.000 şi ajunge la 160.000 de lei, în timp ce o locuinţă cu trei camere este comercializată la preţul de 170.000-200.000 de lei. Unităţile locative cu patru camere pot ajunge la şi 100.000 de euro. Segmentul analizat se bucură şi el de ofertă şi cerere importante, chiar dacă garsonierele şi apar­tamentele cu două camere scoase la vânzare sunt ceva mai puţine.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional