Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

2022 - comparabil cu cei mai buni ani de dinaintea pandemiei, pe piaţa terenurilor

Piaţa Imobiliară /

2022 - comparabil cu cei mai buni ani de dinaintea pandemiei, pe piaţa terenurilor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa terenurilor a rămas foarte activă anul trecut, păstrând tendinţele din 2021, când au fost marcate cele mai bune niveluri din 2007 şi până acum, dar a scăzut cu aproximativ 45% în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor încheiate, până la aproximativ 450 de milioane de euro, potrivit raportului anual publicat de Colliers. Multe contracte sunt în aşteptare, finalizarea lor fiind influenţată mai ales de anumite condiţionări legate de procedurile de obţinere a documentaţiilor de urbanism, care se acordă într-un ritm foarte lent, în special la nivelul Bucureştiului, şi, în unele cazuri, de evoluţia economică, anumiţi cumpărători aşteptând să vadă cum face faţă piaţa rezidenţială la o economie mai slabă şi la dobânzi mai mari. Consultanţii Colliers subliniază, de asemenea, că, în comparaţie cu anii precedenţi, un aspect interesant este că în 2022 a fost înregistrată o creştere a numărului de terenuri scoase la licitaţie, inclusiv a celor de dimensiuni mari.

    În cea mai mare tranzacţie a anului, One United a securizat un teren de 3,7 hectare în partea de nord a Bucureştiului (Bulevardul Poligrafiei) pentru aproximativ 60 de milioane de euro (valoare estimată raportată la o structură de tranzacţie complexă). A urmat fosta fabrică de tutun din zona de centru-vest a Bucureştiului, vândută la licitaţie cu mai bine de 30 de milioane de euro către SIF Banat-Crişana. Alte tranzacţii importante au fost încheiate de mari jucători în oraşe precum Galaţi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

    "Primele 8-9 luni din 2022, cu o scurtă perioadă de pauză atunci când a început războiul, au fost foarte active şi au continuat mai degrabă evoluţia puternică a pieţei din 2021. De la începutul toamnei, lucrurile s-au schimbat şi mulţi cumpărători, în special cei care se concentrează pe proiecte rezidenţiale şi de tip mixed-use, au schimbat destul de mult direcţia de acţiune la nivel strategic. Acest lucru s-a tradus printr-o scădere a interesului pentru noile tranzacţii, deşi cele aflate în stadii destul de avansate au mers mai departe. În ceea ce priveşte piaţa de birouri, investitorii n-ar fi pierdut nicio oportunitate, dacă ar fi apărut vreuna. Dar astfel de terenuri sunt, de cele mai multe ori fără PUZ şi niciun dezvoltator nu vrea să rămână blocat pe termen lung. În plus, unii dintre ei au deja în portofoliu terenuri care ar permite dezvoltări viitoare, dacă piaţa de închiriere de birouri aduce o oportunitate", explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

    Aproximativ două treimi din volumul total tranzacţionat s-au realizat în Bucureşti, iar cea mai mare parte a tranzacţiilor din Capitală (trei sferturi) a fost finalizată de către dezvoltatori rezidenţiali. Consultanţii Colliers consideră că aceasta nu reprezintă o surpriză, având în vedere vânzările solide pe care sectorul le-a înregistrat în ultimii ani, numărul de apartamente pe cap de locuitor evidenţiind în continuare faptul că Bucureştiul rămâne cu o ofertă insuficientă în comparaţie cu alte capitale din regiune, mai ales cu cele vest-europene.

    În ceea ce priveşte preţurile, acestea au rămas oarecum constante, anul trecut, conform surselor citate. După declanşarea războiului, cumpărătorii au devenit mai prudenţi pe fondul incertitudinilor continue. Apoi, începând din vară şi continuând în toamnă, ratele mai mari ale dobânzilor au început să aibă efecte, acţionând ca un argument şi mai puternic pentru a încuraja cumpărătorii să rămână prudenţi, arată specialiştii de la Colliers.

    În afara Bucureştiului, cea mai mare parte a tranzacţiilor încheiate provine de la dezvoltatorii de retail, cei mai activi fiind operatorii din domeniul alimentaţiei, inclusiv discounterii, retailerii de bricolaj şi de mobilă. Au fost vizate atât oraşele mari, cât şi oraşele mici/medii, cele din urmă fiind preferate în special de dezvoltatorii de parcuri de retail, deoarece multe dintre acestea sunt deficitare din perspectiva schemelor moderne de retail.

    Anul trecut, investitorii au fost mai interesaţi de restul ţării decât de Bucureşti, ceea ce înseamnă că, în viitor, este probabil ca oraşele regionale să aibă o pondere mult mai mare în volumul total al tranzacţiilor încheiate, estimează consultanţii Colliers, opinând că acest lucru se datorează faptului că Bucureştiul se confruntă cu incertitudini majore pe termen mediu în ceea ce priveşte procesele de avizare a proiectelor imobiliare, astfel că unii dezvoltatori mai degrabă vor căuta alternative decât să rămână blocaţi pentru mai mulţi ani într-un precontract.

    Colliers: "Unii investitori caută să achiziţioneze terenuri strategice"

    Oferta rămâne la un nivel bun, în cea mai mare parte a ţării, atât în ceea ce priveşte platformele/terenurile industriale de mari dimensiuni, cât şi terenurile de dimensiuni medii care pot acomoda diferite tipuri de proiecte imobiliare. Între timp, unii investitori caută să achiziţioneze terenuri strategice, care îşi păstrează valoarea pe termen lung, indiferent de ceea ce se întâmplă cu economia pe termen scurt şi care acţionează, de asemenea, ca o garanţie eficientă de protecţie împotriva inflaţiei.

    O tendinţă interesantă, potrivit reprezentanţilor Colliers, este negocierea tot mai frecventă a diferitelor tipuri de asocieri, structuri de Joint Venture sau contracte care permit plata terenului în rate. Cu toate aces­tea, având în vedere dificultăţile de pe piaţa rezidenţială, există unele îngrijorări pentru cei care caută astfel de scheme de tranzacţii. În ceea ce priveşte Bucureştiul, există încă o ofertă de terenuri cu autorizaţii de construire în vigoare (într-o locaţie bună, acestea ar putea ajunge la un preţ cu 30-40% mai mare decât un teren similar fără autorizaţie), dar cererea investitorilor s-a diminuat uşor pe fondul încetinirii vânzărilor rezidenţiale.

    Sînziana Oprea a menţionat: "Perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulţi investitori de pe piaţă au devenit din ce în ce mai prudenţi, dar nu ne aşteptăm la scăderi semnificative ale preţurilor. De asemenea, mulţi vânzători par să aibă o situaţie financiară bună, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie presaţi să vândă, dar dacă situaţia economică rămâne problematică, aceştia vor trebui să îşi ajusteze aşteptările de preţ pentru a încheia o eventuală tranzacţie. Altfel, în 2022 au fost demarate mai puţine proiecte imobiliare decât în trecut, pe fondul creşterii costurilor de construcţie. Împreună cu faptul că mulţi dezvoltatori au deja un stoc de terenuri la dispoziţie, acest lucru va duce la o cerere mai mică pentru terenuri în perioada următoare, iar mulţi potenţiali cumpărători ar putea deveni destul de oportunişti. În general, considerăm că acestea sunt semnele unei pieţe mature, care oferă o doză de optimism prudent la începutul unui an 2023 care se anunta destul de interesant".

    Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale s-a ridicat la aproximativ 450 milioane euro, în 2022

    Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale (exclusiv industriale şi de depozite tradiţionale) s-a ridicat la aproximativ 450 milioane euro în 2022, în scădere faţă de 800 milioane în 2021, potrivit estimărilor Colliers. Bucureştiul şi împrejurimile Capitalei continuă să fie cele mai interesante pentru investitori, atrăgând două treimi din volumul total, în timp ce sectorul rezidenţial a generat spre trei sferturi din tranzacţiile la nivelul Capitalei.

    Sînziana Oprea apreciază că, în pofida scăderii mari a volumului, 2022 a fost unul din cei mai buni ani din istoria pieţei de terenuri din România: "Pe de o parte, volumul din 2021 a fost cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani, venind după un 2020 oarecum ciudat, în timp ce rezultatul anului trecut este comparabil cu anii buni din perioada pre-pandemie. Mai mult, cand ne raportăm la toată activitatea şi numărul de ante-contracte semnate, 2022 este la nivelul lui 2021, chiar dacă nu s-au finalizat la fel de multe tranzacţii, în principal din cauza blocajelor din zona urbanistică".

    La scăderea volumului tranzacţionat a contribuit şi reducerea interesului din partea dezvoltatorilor începând cu lunile de toamnă. Mai exact, investitorii au început să-şi pună întrebări mai serioase cu privire la strategia lor imediată, în contextul unor discuţii tot mai dese despre o recesiune globală şi creşterea costului de risc odată cu majorarea randamentelor titlurilor de stat. În acelaşi timp, dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale au observat o temperare a activităţii, pe măsură ce dobânda mai mare, inflaţia şi incertitudinile au început să reducă din interesul cumpărătorilor pentru apartamente noi. Chiar şi aşa, până să existe aceste temeri, dezvoltatorii au realizat o serie de tranzacţii mari, de referinţă în piaţă, subliniază reprezentantii Colliers.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional