Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANUL TRECUT, ÎN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST, CBRE a închiriat 1 milion mp de spaţii de birouri

R.R. Piaţa Imobiliară /

CBRE a închiriat, în total, 1 milion de metri pătraţi de spaţii de birouri, pe parcursul anului trecut, în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), în ciuda faptului că 2019 a fost caracterizat de o uşoară scădere a cererii totale de astfel de spaţii, arată compania într-un comunicat.

Conform surselor citate, pentru piaţa din România, 2019 a fost un an prolific, stocul modern de spaţii de birouri depăşind 3 milioane de metri pătraţi şi, modificând compoziţia claselor de clădiri de birouri: clasa A devine în premieră reponderentă, cu 53% din total.

Ca piaţă principală a ţării, Capitala a înregistrat o cerere puternică, aproximativ 386.000 mp fiind închiriaţi anul trecut - o creştere impresionantă cu 19% faţă de 2018, mai arată compania.

Comunicatul citat mai notează: "CBRE a reuşit să închirieze şi mai multe spaţii de birouri în 2019 faţă de performanţa anului precedent, în ciuda imaginii de ansamblu relativ contrastantă a pieţelor de leasing de birouri ale ECE. În timp ce take-up net (volumul de închiriere net) la Viena a revenit la 15% şi la aproape 30% la Bratislava, Bucureştiul şi Moscova au înregistrat o creştere remarcabilă a acestui indicator în comparaţie cu anul 2018 (27% şi respectiv 23%). Reînnoirile contractelor de leasing au fost în creştere în toată regiunea. În 2019, agenţii imobiliari au procesat tranzacţii de închiriere totalizând peste 4 milioane mp în regiunea ECE (inclusiv Austria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, România şi oraşul Moscova)".

În acest context, Kate McMurtrie, Director Executiv, A&T Occupier (Offices), Europa Centrală şi de Est, este de părre că anul curent va fi va fi unul plin pentru regiune.

Domnia sa a comentat: "Pieţele de birouri din Europa Centrală şi de Est au avut, în mare parte, o performanţă excepţională, în ciuda turbulenţelor externe globale. În ansamblu, anul 2019 a fost un an record pentru echipele noastre de birouri, cu peste 1.000.000 mp tranzacţionaţi. Perspectivele noastre pentru anul 2020 sunt pozitive, va fi un încă un an plin pentru regiune, cu o tendinţă din ce în ce mai mare de pre-închirieriere a proiectelor imobiliare viitoare de către clienţii noştri ocupanţi".

Potrivit surselor citate, creşterea economică dinamică şi-a demonstrat efectul pe piaţa imobiliară din România din 2019, volumul total de închiriere apropiindu-se de 390.000 mp. - CBRE a închiriat peste 20% din spaţiile de birouri procesate anul trecut, mai arată compania. Suprafaţa contractată medie în contractele de închiriere a fost de 4.500 mp, în timp ce suprafaţa medie în contractele de reînnoire şi renegociere a reprezentat 2.500 mp, au mai precizat sursele citate.

Tudor Ionescu, Head of A&T Services, Offices în cadrul CBRE România, a declarat: "Cererea de spaţii de birouri este mare, iar piaţa este pregătită să absoarbă livrarile din 2020: 12 clădiri noi se preconizează a fi adăugate stocului modern, suprafaţa închiriabilă brută a acestora fiind de aproximativ 214.000 mp. Rata de neocupare din Bucureşti este de 9,8%, mai mare cu 2,4 puncte de bază faţă de 2018, dar merită menţionat că 70% din totalul spaţiilor neocupate se regăsesc în clădiri de birouri de clasa B. De asemenea, datorită ratei crescute de pre-închiriere, doar 60% din spaţiile de birouri mai sunt disponibile în cadrul proprietăţilor aflate în construcţie. Revenind la clasele clădirilor de birouri, un studiu realizat de CBRE anul trecut a dezvăluit că 70% dintre ocupanţi intenţionează să-şi crească nivelul de investiţii în tehnologie imobiliară în anii următori, într-un mod concentrat mai mult pe confortul angajaţilor, în timp ce proprietarii de birouri au început să îşi îndrepte atenţia asupra eficienţei energetice şi sustenabilităţii". CBRE are peste 90.000 de angajaţi (fără a include afiliaţii), şi peste 480 de birouri (excluzând filialele) în întreaga lume. În România, compania oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare şi coordonare de tranzacţii şi management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietăţii, administrarea investiţiilor, evaluare, închiriere de proprietăţi, consultanţă strategică, vânzări de proprietăţi, servicii ipotecare şi servicii de dezvoltare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional