Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTUI AN CBRE: Volumul spaţiilor industriale a depăşit 4 milioane mp

M.A. Piaţa Imobiliară /

CBRE: Volumul spaţiilor industriale a depăşit 4 milioane mp

Odată cu livrarea a 240.000 mp, stocul industrial modern de spaţii indus-triale din ţara noastră a depăşit 4 milioane de mp, în primul semestru din 2019, arată datele "Romania MarketView H1", cel mai recent raport de research al companiei CBRE România.

Din cele 4 milioane de mp de spaţii industriale, o suprafaţă totală de 55% se află în oraşele regionale. Bucureştiul deţine restul de 45%, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din totalul stocului.

Andrei Jerca, Account Director Industrial Advisory & Transaction Services, CBRE România, a declarat: "Până la sfârşitul anului estimăm că vor fi livraţi aproximativ 380.000 mp de spaţii industriale, cele mai multe fiind situate în zona periferică a Bucureştiului. Proiectele în dezvoltare sunt deja în mare parte pre-închiriate, ceea ce arată încă o dată înclinaţia dezvoltatorilor către proiecte built-to-suit, cu o uşoară tentă speculativă, pe o piaţă aflată în expansiune".

Până la sfârşitul anului 2020, urmea-ză să fie finalizată o suprafaţă totală de aproximativ 580.000 mp de spaţii industriale, care include atât proiecte în construcţie, cât şi proiecte planificate, Bucureştiul deţinând 77% din tranzacţiile de pre-închiriere.

"Cea mai dorită zonă din punct de vedere al tranzacţiilor de închiriere este nord-vestul Bucureştiului, care acoperă 40% din totalul tranzacţiilor, urmată îndeaproape de partea de vest a oraşului, cu 37%'', a adăugat Andrei Jerca.

În ceea ce priveşte chiria cerută pentru parcurile logistice, aceasta s-a menţinut, până la sfârşitul celui de-al doilea semestru al anului 2019, la un nivel constant de 4 euro/mp/lună.

"Estimăm că nivelul chiriilor va rămâne constant până la sfârşitul anului şi ne aşteptăm ca investitorii să se concentreze în continuare pe proiecte built-to-suit, întrucât şi-au asigurat deja terenurile propice investiţiilor şi aşteaptă o cerere fermă de închiriere pentru a demara construcţia', a încheiat Andrei Jerca.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional