Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OPINIILocuinţele din România sunt mai scumpe decât cele din Portugalia

Cristian Dogaru Piaţa Imobiliară /

Locuinţele din România sunt mai scumpe decât cele din Portugalia

Locuinţele din România sunt mai scumpe decât cele din Portugalia. Iar dacă Portugalia vi se pare prea îndepărtată, atunci puteţi încerca să cumpăraţi la vecinii bulgari, care construiesc de două ori mai ieftin.

Cifrele vin de la Deloitte Property Index 2021, un raport ce monitorizează 24 de ţări europene şi Israel. Astfel, locuinţele noi vândute în România au ajuns la o medie de 1.322 euro anul trecut, valoare cu care se depăşesc sumele percepute în Portugalia pentru casele noi - 1.260 euro/mp (explicaţia vine şi din consistenţa stocurilor de acolo). Surpriza este când privim la vecinii bulgari, care au putut cumpăra anul trecut cu numai 578 euro/mp. Deloc surprinzător având în vedere costurile, locuinţele bulgăreşti s-au scumpit anul trecut cu 5%, în vreme ce în România avansul preţurilor a fost de numai 3,1%.

Cererea a explodat după ce pandemia a intrat într-un con de umbră, în pas cu creşterea preţurilor la materialele de construcţii, astfel încât rămâne de văzut care vor fi datele pe 2021. În Polonia şi Ungaria, ţări cu care ne comparăm deseori, costul de tranzacţionare pe metrul pătrat construit este destul de apropiat de noi, de 1.581, respectiv 1.657 euro/mp (în Ungaria locuinţele s-au scumpit, însă, anul trecut, cu 12%).

Cea mai mare relevanţă o are însă comparaţia între numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru achiziţionarea unei locuinţe de 70 mp. Iar aici, cu o valoare de 7, România stă mult peste Bulgaria, care are o valoare de 4,8 (deci după ce casele din Bulgaria sunt de peste două ori mai ieftine decât ale noastre, bulgarii trebuie să se îndatoreze şi mai puţin pentru a le cumpăra pe ale lor) sau Portugalia (4,4). Recordul este în Irlanda, cu numai 3,1 salarii anuale brute, în vreme ce în Polonia şi Ungaria avem valori de 7,6 şi 8,4. O surpriză este Cehia, foarte aproape de top, cu 12,2. Deşi percepţia era că în Marea Britanie sau în Italia locuinţele sunt foarte scumpe, iată că cetăţenii lor trebuie să muncească mai puţin decât românii pentru ele - valorile sunt de 6,6 respectiv 6, potrivit raportului Deloitte.

Pentru a avea complexe şi mai mari faţă de bulgari, să mai spunem că dobânda medie pentru a achiziţiona o locuinţă prin credit este acolo de 2,6%, în vreme ce România se află printre codaşe, cu o dobândă medie de 5,3% (suntem pe primul loc în topul Aşa nu!). Urmează, după noi, Ungaria, cu 4,1% şi Bosnia, cu 3,9%. În Portugalia, este de asemenea avantajos să te împrumuţi, cu o dobândă medie de 1%, dar asta nu mai e neapărat o surpriză. Franţa are 1,2%, Italia 1,4%, Germania 1,3%, iar Polonia 2,5% (de două ori mai ieftin ca aici). Nu mai surprinde pe nimeni că în Bulgaria se găsesc şi cele mai ieftine locuinţe de închiriat, de la 3-4 euro/mp pe lună.

Concluzia? Avem cele mai scumpe finanţări, suntem pe la mijlocul topului în ceea ce priveşte acoperirea preţurilor locuinţelor din salariul mediu brut şi pe partea de preţuri competive nu ne domină numai bulgarii, ci şi portughezii şi bosniacii. Să vedem cum se aşează lucurile în bilanţurile băncilor la prima ajustare mai dură a dobânzilor în sus...

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional