Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SPECIALIŞTII AVERTIZEAZĂ:Urmează scumpiri pe piaţa rezidenţială

E.O. Piaţa Imobiliară /

Urmează scumpiri pe piaţa rezidenţială

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au crescut cu o medie de 5%, în ultimul an, conform calculelor realizate de imobiliare.net. Trendul ascendent început în 2014 a continuat şi anul trecut, într-un ritm moderat. În decembrie 2018, preţul mediu solicitat pentru garsoniere a ajuns la aproximativ 44.000 de euro, pentru apartamentele cu două şi trei camere la 64.000, respectiv 91.000 euro, iar preţul mediu solicitat pentru apartamentele de patru camere a ajuns la aproximativ 122.000 euro.

Pentru garsoniere, preţul mediu solicitat a crescut cu 25%, în ultimii cinci ani, şi cu 4%, în ultimele 12 luni. Preţul mediu al garsonierelor în decembrie 2018 variază între 38.000 euro, în sectorul 6, şi 54.000 euro, în sectorul 1, diferenţa de preţ în funcţie de zonă fiind extrem de accentuată.

Apartamentele de două camere erau cotate la 53.755 euro, în decembrie 2013, la 61.260 euro, în decembrie 2017 şi la aproximativ 64.000 euro, în decembrie 2018. Creşterea apartamentelor de două camere este de 19% în ultimii 5 ani şi de 5% în ultimul an. Cele mai scumpe oferte sunt în sectorul 1, preţul mediu solicitat fiind de 82.000 euro, iar cele mai ieftine oferte se găsesc în sectorul 6, la preţul de 56.900 euro.

La apartamentele de trei camere, creşterea este de 20% în ultimii cinci ani şi de 5,4% în ultimele 12 luni. În sectorul 1, preţul mediu solicitat pentru trei camere este de aproximativ 130.000 euro şi de aproximativ 70.000 euro în sectorul 6.

Conform imobiliare.net, preţul mediu solicitat pentru apartamentele de patru camere a crescut, în ultimii cinci ani, cu 15% şi cu 7% în ultimul an. Preţul mediu al apartamentelor de patru camere solicitat în decembrie 2018 variază între 79.000 euro în sectorul 6 şi 200.000 euro în sectorul 1.

Pentru vânzarile de case-vile, situaţia este similară cu cea de la apartamente, preţul acestora fiind pe creştere moderată.

Preţul mediu pe metru pătrat construit solicitat pentru case/vile în Bucureşti şi Ilfov este de 700 de euro/mp în decembrie 2018, în creştere cu 5% faţă de 2017. În ultimii cinci ani, preţul mediu solicitat pentru case/vile a crescut cu 14%.

Specialiştii imobiliare.net consideră că 2019 va fi un an destul de complicat pentru piaţa imobiliară, cu o cerere redusă din cauza condiţiilor dure de creditare ipotecară, dar şi cu oferta în scădere accentuată, din cauza scumpirilor în avalanşă din piaţa materialelor de construcţii şi din cauza crizei forţei de muncă. Totuşi, nevoia de a locui în condiţii civilizate este mult mai mare decât puterea de construire a clădirilor rezidenţiale noi şi de viteza de înlocuire a clădirilor vechi şi de aceea presiunea cumpărătorilor pentru locuinţe noi, moderne, bine amplasate, va fi determinantă. Locuinţele noi se vor scumpi accentuat, locuinţele vechi bine amplasate vor avea scumpiri moderate, iar locuinţele vechi din zone mai puţin solicitate este posibil să aibă mici ajustări de preţ.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional