Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Trend crescător pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor

GEORGE MARINESCU Piaţa Imobiliară /

Trend crescător pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România şi-a reluat creşterea în 2019, comparativ cu anul anterior, înregistrând un avans de 4% şi o valoare de 5,2 miliarde de euro, arată un studiu realizat de echipa integrată de tranzacţii a PwC România şi D&B David şi Baias, prezentat în cadrul conferinţei "Piaţa de M&A în România: Evoluţiile din ultimii ani şi tendinţe în 2020". În 2018, valoarea tranzacţiilor a consemnat un recul faţă de anul anterior, de 9,6%, atingând valoarea de 5 miliarde euro.

Anul trecut au fost încheiate în total 215 tranzacţii, cu 26% mai multe decât în 2018 şi cu o valoare medie de 24 milioane euro. Din total, 14 operaţiuni au avut fiecare o valoare de peste 100 milioane euro, iar 16 au avut valori cuprinse între 40 şi 100 milioane euro.

Dinu Bumbăcea, Partener şi Lider Consultanţn în afaceri PwC România, a declarat: "Piaţa de M&A rămâne în continuare interesantă şi la un nivel ridicat atât valoric, cât şi din perspectiva numărului de tranzacţii. Deşi mai are de recuperat pentru a ajunge la recordul înregistrat în anul 2007, de 5,8 miliarde euro, suntem optimişti în privinţa perspectivelor de dezvoltare pentru că multe sectoare evoluează în direcţia consolidării, precum sectorul serviciilor medicale, cel financiar şi IT&C".

Potrivit raportului, cele mai dinamice sectoare în 2019 au fost IT&C, imobiliare şi farmaceutic/servicii medicale.

Dragoş Atanasiu, director PwC România a spus: "Încercăm să înţelegem cum se transformă piaţa şi să anticipăm tendinţele în viitor. Începând cu anul 2011, piaţa a crescut, iar din anul 2017 am observat o polarizare a acesteia, în numărul mare al tranzacţiilor cu valori mici şi al celor cu valori mari, în detrimentul segmentului situat între 40 milioane şi 100 milioane euro. În acest moment piaţa s-a stabilizat. Dacă ne uităm la evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii, valorile sunt relativ stabile în segmentul mediu (40 milioane-100 milioane euro) şi al tranzacţiilor de peste 100 milioane euro. Totodată, constatăm că, în segmentul tranzacţiilor sub 40 milioane euro, numărul acestora s-a dublat, deoarece business-urile antreprenorilor din domeniul inovării-cercetării şi creativităţii absorb capitalurile investiţionale".

Statistica pe ultimii ani, arată că o treime din tranzacţiii depăşesc pragurile şi trebuie autorizate de Consiliul Concurenţei. Din fericire pentru investitorii din piaţa de fuziuni şi achiziţii, timpul de avizare din partea Consiliului Concurenţei s-a micşorat considerabil, iar autorizarea efectuării unor astfel de tranzacţii se face în maximum două luni, dacă nu sunt probleme concurenţiale.

Pentru anul 2020, este de aşteptat ca energia să fie unul dintre sectoarele dinamice, fiind preconizate două tranzacţii mari: vânzarea activelor grupului ceh CEZ şi ale companiei italiene Enel. De asemenea, sectorul farmaceutic şi al serviciilor medicale îşi vor continua consolidarea, marii jucătorii fiind în continuă căutare de achiziţii de jucători mai mici şi specializaţi. Totodată nu este de neglijat nici sectorul comunicaţiilor, prin prisma faptului că gigantul Telekom şi-a anunţat intenţia de a renunţa la operaţiunile şi activităţile desfăşurate în România.

"Pentru 2020 estimăm că sectorul tehnologiei va deveni din ce în ce mai atractiv, achiziţiile în acest sector generând o îmbunătăţire semnificativă a produselor şi serviciilor, cât şi o creştere a eficienţei operaţionale. Astfel, companiile de tehnologie devin o ţintă predilectă de achiziţie pentru jucători din toate sectoarele de activitate. Companiile româneşti se află la momentul deciziilor strategice privind transformarea modelelor debusiness tradiţionale prin adoptarea tehnologiilor inovatoare", a mai arătat Dinu Bumbăcea.

Experţii PwC România susţin că piaţa de fuziuni şi achiziţii este în continuare un contributor la creşterea economiei naţionale. Ei susţin că, dacă 50% din câştigurile rezultate din tranzacţiile încheiate anul trecut s-ar întoarce în sectoarele respective sub formă de investiţii, creşterea economică ar cunoaşte un plus de 1,2% din Produsul Intern Brut. Dacă întreaga sumă de 5,2 miliarde euro ar fi investită în sectoarele care au fost tranzacţionate, creşterea ar avea un plus de 2,3% din PIB.

Andreea Bistriceanu, senior manager PwC România, a precizat că, pentru anul în curs, se observă o preocupare mai accentuată a top managementului pentru o eventuală încetinire a creşterii economice, deşi ea poate să fie benefică pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii. Expertul Pwc România a mai spus că, în contextul unei uşoare încetiniri a creşterii economice, este posibil să scadă, în acelaşi timp, şi evaluarea companiilor, ceea ce ar fi un lucru benefic pentru piaţa tranzacţiilor, care ar cunoaşte o creştere.

"În momentul acesta multiplii sunt la un nivel ridicat, nu la fel ca în 2018, dar sunt consideraţi destul de mari ca şi nivel de multiplu de EBITDA", a spus Andreea Bistriceanu. Conform acesteia, nivelul ridicat este generat de un mediu competitiv pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din trei motive:

1. Există capital pentru investiţii atât la nivelul fondurilor de investiţii, cât şi pentru companiile care vor să achiziţioneze.

2. Dobânzile sunt destul de mici şi accesul la finanţare este facil.

3. Există competiţie şi nevoie de inovare, care se întâmplă nu numai organic, ci şi prin achiziţii.

În legătură cu noua epidemie, Bistriceanu a spus: "Vorbind de impactul coronavirusului, acesta poate să contribuie la încetinirea economiei. E greu de spus cu cât, dar am văzut cumva că impactul poate să ajungă la 0,1% şi am văzut o scădere pe bursă".

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informaţiilor publice disponibile în legătură cu tranzacţiile semnate şi/sau închise în anul 2019. Tranzacţiile care din diferite motive anunţate public nu au fost închise în 2019 şi tranzacţiile semnate în 2018, dar închise în 2019 nu sunt incluse în studiul pentru anul 2019. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public s-au folosit metode de evaluare indicativă bazate pe comparabile, considerând influenţa modelului de business şi a industriei din care au făcut parte respectivele companii.

Echipa integrată de tranzacţii PwC România şi D&B David şi Baias este coordonată de Dinu Bumbăcea, Partener PwC România, fiind formată din Cornelia Bumbăcea, Partener PwC România, Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias, Andreea Mitiriţn, Partener PwC România, George Ureche, Director PwC România, Dragoş Atanasiu, Director PwC România, Andreea Bistriceanu, Senior Manager PwC România şi alţi 50 de profesionişti în tranzacţii.

În 2019, echipa integrată a PwC/ D&B David şi Baias a fost implicatn într-un număr semnificativ de tranzacţii, printre care vânzarea spitalelor Premiere şi OncoCard, vânzarea Optiplaza cntre Innova, cumpărarea RTC de către Altex, cumpărarea unui pachet de acţiuni SLS Cargo de către Fan Courier şi tranzacţia dintre Eximbank şi Banca Românească.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional