Guvernul si-a propus in acest an atingerea unei rate de absorbtie a fondurilor europene de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro din fonduri europene structurale si de coeziune si 2,5 miliarde de euro din fonduri destinate sectorului agricol, anunta un comunicat al executivului.
Platile totale efectuate pana in prezent catre beneficiari, reprezentand prefinantari si rambursari (cu exceptia rambursarii de TVA), insumeaza peste 3 miliarde de euro, adica 14,85% din alocarea UE 2007-2013. Din acestea, 1,066 miliarde de euro sunt platile intermediare rambursate de Comisia Europeana, ceea ce reprezinta 5,55% din totalul fondurilor structurale si de coeziune, de 19,2 miliarde de euro, alocate Romaniei de Uniunea Europeana in intervalul 2007-2013. In cursul anului 2011, Comisia Europeana a efectuat plati in valoare de 700 de milioane de euro.
In vederea realizarii ratei de absorbtie propuse Guvernul va urmari, in 2012, aplicarea ordonantei de urgenta adoptate in decembrie 2011 care stabileste un termen limita de 45 de zile in care autoritatile de management au obligatia sa proceseze cererile trimise de beneficiari pentru rambursarea cheltuielilor efectuate in implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune.
Totodata seful executivului a atras atentia ministerelor Economiei, Educatiei si Comunicatiilor ca, la organismele intermediare din coordonarea acestora, exista probleme referitoare la durata solutionarii cererilor de evaluare si rambursare a cheltuielilor.
In ceea ce priveste evaluarea functionarii sistemului de verificare ex-ante si ex-post al achizitiilor publice, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) s-a desfasurat, la cererea Comisiei Europene, o misiune de audit de catre Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, iar A.N.R.M.A.P. a primit avizul de conformitate si de functionalitate.
In plus, Comisia Europeana, prin DG Piata Interna, a dat Romania ca exemplu in privinta acuratetei completarii anunturilor/invitatiilor de participare, fapt care asigura o transparenta de 100% a procedurilor de achizitie publica.