Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ADR Centru: 128,76 milioane de lei alocate pentru infrastructura educaţională

F.A. Finanţare /

Proiect reabilitare termică a clădirii Asociaţiei dr. Carl Wolff Sibiu

Proiect reabilitare termică a clădirii Asociaţiei dr. Carl Wolff Sibiu

Pe Axa prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", a Programului Operaţional Regional (POR), cea mai mare sumă a fost obţinută pentru domeniul de intervenţie 3.4 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă", valoarea alocării ridicându-se la 128,76 milioane lei (30,44 milioane euro), ne-a informat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Pentru domeniul de intervenţie 3.1 "Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate" au fost alocate prin POR 78,42 milioane lei (18,54 milioane euro), în timp ce pentru domeniul de intervenţie 3.2 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale" regiunea ADR Centru a obţinut o finanţare de 44,96 milioane lei (10,63 milioane de euro).

Cel mai mare proiect contractat pe domeniul major de intervenţie 3.4 este "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor "Marton Aron" şi "Segito Maria" din Miercurea Ciuc" al Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc. Valoarea totală a investiţiei este 25,5 milioane lei din care Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) asigură o finanţare de 17,97 milioane lei.

Pe locul doi se află "Reabilitarea, modernizarea şi extinderea clădirilor Liceului Teoretic Szekely Miko" pentru care se vor investi în total 11,27 milioane lei, din care 7,65 milioane lei reprezintă contribuţia FEDR.

De asemenea, au fost contractate proiecte pentru modernizarea şcolilor generale Sînmartinul de Câmpie şi Ulieş - Comuna Râciu, judeţul Mureş, pentru extinderea mansardarea Liceului Teoretic "Gheorghe Lazăr" - Avrig şi pentru mansardarea şcolii generale cls.I-VIII - comuna Hodac.

Încă din 16 octombrie 2009 a fost sistată depunerea de finanţare pe domeniul 3.1

Pentru domeniul de intervenţie 3.1 "Reabilitare/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate" a fost contractat un singur proiect pentru modernizarea, reabilitarea şi echiparea corp clădire al Ambulatoriu de Spital Abrud în valoare de 1,97 milioane lei din care 1,36 milioane lei de la FEDR.

Patru proiecte au fost contactate pentru domeniul major de intervenţie 3.2 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale". Suma totală de 3,48 milioane lei va fi investită în proiectul "Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba", din care FEDR va contribui cu 2,4 milioane lei.

De asemenea, pentru proiectul "Extinderea şi dotarea centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Brâncoveneşti" se va investi suma de 3,4 milioane lei, din care finanţarea FEDR reprezintă 2,4 milioane lei.

Pentru domeniul de intervenţie 3.2 a mai fost contractat proiectul de extindere al căminului persoane Vârstnice - Măgherani şi proiectul vizând creşterea eficienţei energetice la căminul pentru persoane vârstnice "Dr. Carl Wolff", precizează domnul Simion Creţu.

Contracte în derulare

Proiect încheiat cu succes la căminul de vârstnici "Dr. Carl Wolff" din Sibiu

La Căminul pentru persoane vârstnice "Dr. Carl Wolff" din Sibiu s-a realizat creşterea eficienţei energetice prin izolarea termică parţială a clădirii şi modernizarea instalaţiei de încălzire a apei menajere. Beneficiarul proiectului este Asociaţia "Dr. Carl Wolff" a Bisericii Evanghelice C.A. din Româ­nia. Doamna Sabina Vasiu, responsabil de proiect, ne-a spus că au fost primite toate fondurile necesare şi proiectul s-a încheiat cu succes. Au fost montate pe faţada obiectivului 21 panouri cu tuburi vidate. Prin această instalaţie s-au obţinut, din noiembrie 2009 şi până la sfârşitul lunii mai 2010, 18.000 kW, cam 2000 kW pe luna. Toate geamurile şi uşile de balcon au fost înlocuite cu geamuri termopan, (281 geamuri, 58 uşi de balcon), şi nu s-a făcut izolarea pereţilor.

La sfârşitul lunii mai, Asociaţia a mai depus, la ADR Centru, un proiect pentru izolarea pereţilor exteriori şi înlocuirea învelitoarei de pe acoperiş.

Modernizare, reabilitare şi echipare corp clădire Ambulatoriu de spital Abrud

Contractul de finanţare pentru modernizarea şi echiparea corpului de clădire al ambulatoriului spitalului din Abrud a fost semnat în aprilie 2010, pe Domeniul Major de Intervenţie 3.1.. La jumătatea lunii iunie, primăria oraşului Abrud publicase anunţul pentru achiziţia de lucrări. Beneficiarul urmează să primească în avans 30% din prefinanţare - din valoarea totală eligibilă a proiectului (contribuţie FEDR, contribuţie stat, contribuţie beneficiar). Lucrările sunt prevăzute să se desfăşoare pe durata a opt luni.

Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor "Marton Aron" şi "Segito Maria" din Miercurea Ciuc

Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor "Marton Aron" şi "Segito Maria" din Miercurea Ciuc, contractul de finanţare fiind semnat la jumătatea lunii septembrie anul trecut. Lucrările urmează să se deruleze în perioada 15 iunie 2010 - 14 septembrie 2012.

Dosa Eszter, şef serviciu, Comunicare, Integrare Europeană şi Managementul Proiectelor, ne-a spus că au fost primite fonduri în avans reprezentând 15% din valoarea finanţării. De asemenea, a fost depusă o cerere de rambursare pentru lucrările de proiectare de aproximativ 78.000 lei şi primăria a primit aceşti bani.

Procedurile de achiziţie au fost demarate pentru lucrări, dirigenţie de şantier, audit, managementul proiectului, informare şi publicitate. La jumătatea lunii iunie fuseseră stabilite firmele pentru lucrări, dirigenţie şi managementul de proiect. Rezultatele licitaţiilor pentru serrvicii de informare şi publicitate au fost contestate, iar pentru audit nu se hotărâseră câştigătorii.

Extindere Cămin Persoane Vârstnice - Măgherani

Comuna Măgherani din judeţul Mureş a depus deja cererea pentru avansul de 30% din prefinanţarea obţinută pentru extinderea căminului de persoane vârstnice din localitate, prin contractul semnat la jumătatea lunii decembrie 2009. Primarul Kacso Antal spera să primească banii până la sfârşitul lunii iunie. La licitaţia pentru lucrările necesare în acest proiect, care s-a ţinut în ianuarie, au participat 14 firme. În luna aprilie a început executuţia, iar la jumătatea lunii iunie era finalizată fundaţia, urmând să înceapă lucrările de zidărie. Căminul va fi extins cu 18 locuri, acum având 19 locuri. Lucrările au început în aprilie şi sunt prevăzute să se finalizeze la finele lunii ianuarie 2011.

Primarul Kacso Antal a declarat că au mai fost alocate fonduri pentru un centru de îngrijire a copiilor şi o bază sportivă. Valoarea celor trei proiecte (incluzând căminul de vârstnici) este de peste 2,8 milioane lei.

Extinderea şi dotarea centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Brâncoveneşti

Contractul de finanţare a extinderii şi dotării centrului de recuperare şi reabilitare neuropshihiatrică din Brâncoveneşti judeţul Mureş a fost semnat la jumătatea lunii martie 2010, beneficiar fiind Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş.

Crina Căliman, coordonatorul proiectului, ne-a spus că la jumătatea lunii iunie era în evaluare cererea de prefinanţare pentru un avans de 15% din valoarea lucrărilor. Au fost efectuate deja două achiziţii de audit financiar şi dirigenţie de şantier.

Mansardare şcoală generală Hodac

Contractul pentru mansardarea şcolii din Hodac a fost semnat la 13 mai 2010, lucrările urmând să fie realizate în termen de zece luni. Primarul comunei Hodac, domnul Iacob Valentin, ne-a spus că a făcut notificarea pentru prefinanţare, dar până la jumătatea lunii iunie nu primise nici un ban. La data menţionată fuseseră publicate anunţurile pentru licitaţiile de lucrări, nu şi anunţurile de achiziţii.

Cinci centre multifuncţionale în judeţul Alba

Proiectul "Servicii Integrate pentru Persoane cu Nevoi Speciale Alba" include reabilitare a cinci centre multifuncţionale pentru persoane cu dizabilităţi în Aiud, Blaj, Abrud, Cugir şi Zlatna - judeţul Alba.

Contractul de finanţare a fost semnat în toamna anului trecut iar până la jumătatea lunii iunie se încasaseră primele două prefinanţări în valoare de câte 425.851 lei, reprezentând câte 15% din suma nerambursabilă. Potrivit doamnei Magdalena Bene, manager de proiect, a fost depusă şi prima cerere de rambursare în valoare de 523.525 lei.

Proiectul are o valoare de 3,49 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 2,87 milioane lei. El a fost inclus în Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.2 - Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale.

Beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi partenerii săi, consiliile locale ale municipiilor Aiud, Abrud, Blaj, Cugir şi Zlatna.

Proiectul prevede realizarea, pe durata a 14 luni, a unor centre sociale multifuncţionale la Abrud (într-o clădire reabilitată cu o arie utilă de 360 mp), Aiud (460 mp), Blaj (221 mp), Cugir (173 mp), Zlatna (140 mp).

La jumătatea lunii iunie, potrivit doamnei Magdalena Bene, manager de proiect, centrul de la Aiud era finalizat în proporţie de 98%, iar cele de la Zlatna, Cugir şi Abrud urmau, de asemenea, să fie predate până la sfârşitul lunii iulie.

Doar centrul de la Blaj era mai întâziat, din cauza unor probleme tehnice, lucrările erau realizate doar în proporţie de circa 7%.

Primul contract din judeţul Sibiu, pentru domeniul destinat investiţiilor în sis­temul de sănătate, finanţat prin Programul Operaţional Regional a fost semnat în data de 1 iunie 2010, la sediul Consiliului Judeţean Sibiu, pentru proiectul "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului nr. 1 al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu". Acest spital va beneficia de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare totală de peste 7,5 milioane lei, din care suma nerambursabilă este de aproape 6 milioane lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional