Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ADR CentruPeste 50 milioane euro pentru dezvoltarea turismului în cinci judeţe

F.A. Finanţare /

Simion Creţu, director general ADR Centru

Simion Creţu, director general ADR Centru

Două proiecte au fost contracte în primele patru luni ale acestui an la ADR Centru pe Domeniul major de intervenţie 5.1, solicitând o finanţare de 13,57 milioane de euro, ne-a precizat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", Domeniul major de intervenţie 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe" are o alocare financiară orientativă în perioada 2007-2013 pentru Regiunea Centru de 25,15 milioane euro.

Municipiul Alba-Iulia este beneficiarul unuia dintre cele două proiecte contractate de ADR Centru - "Reabilitare Centru Istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic Fortificaţia de tip Vauban - Alba Iulia - căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific". Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 47,5 milioane lei, din care finanţarea nerambursabile se ridică la 32,7 milioane de lei.

Al doilea proiect contractat se referă la "Reabilitarea şi extinderea infrastructurii turistice în oraşul Rupea". Valoarea totală este de aproape 31 milioane de lei, din care peste 23 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă. Beneficiarul este Consiliul Local Rupea.

La ADR Centru au fost depuse, în primele patru luni ale acestui an, pe Domeniul major de intervenţie 5.1 un număr de 33 de proiecte, din care zece au fost respinse. Principalele motive pentru respingerea proiectelor rezidă în absenţa documentelor de proprietate conform Ghidului Solicitantului, nu au fost anexate documentele statutare, fie nu a fost ataşat cererii de finanţare Ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor privind clasarea în grupa A sau B a obiectivului de patrimoniu sau pur şi simplu datorită neeligibilităţii solicitantului, potrivit directorului general ADR Centru.

Fonduri pentru infrastructura de turism

Domeniul major de intervenţie 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice" are o alocare de 25,18 milioane euro, ne-a precizat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Pe domeniul major de intervenţie 5.2, cinci proiecte se referă la extinderea şi modernizarea unor unităţi de cazare:

- modernizarea şi extinderea Hotelului Grand din Târgu-Mureş (cu o valoare totală de aproximativ 17 milioane de lei),

- extinderea pensiunii Escalade din Poiana Braşov (aproape 13,7 milioane de lei),

- modernizarea Complexului Hotelier Ciucaş prin amenajarea unei baze de agrement şi SPA (9,6 milioane de lei),

- extinderea şi modernizarea Hotelului Oliver din Braşov (valoare totală de 6,3 milioane de lei),

- extinderea şi modernizarea structurii de cazare Vila Geta, din Predeal (aproape 4,8 milioane de lei).

Al şaselea proiect contractat presupune modernizarea salvării montane în Jundetul Harghita, cu o valoare totală de 7,6 milioane de lei.

Conform domnului Creţu, pe domeniul major de intervenţie 5.2 au fost depuse până în luna mai 58 de proiecte, din care 33 au fost respinse, iar 6 au fost contractate, solicitând o finanţare de 7,92 milioane euro.

Directorul general ADR Centru atrage atenţia că respingerea proiectelor pe domeniul 5.2 s-a datorat în unele cazuri de neconformitatea administrativă. Cererile de finanţare nu au fost semnate de reprezentantul legal, iar actul de împuternicire nu este ataşat, sau nu este autentificat notarial. În alte cazuri nu au fost anexate cererii de finanţare copii după documentele ce atestă dreptul de proprietate asupra imobilului-obiect al cererii de finanţare, fie studiul de fezabilitate nu a respectat formatul standard sau certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire erau expirate.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) este organismul intermediar pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 în Regiunea Centru, compusă din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita şi Sibiu.

Pentru domeniul 5.1, valoarea totală a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente proiectului, inclusiv T.V.A.) poate fi cuprinsă între minim 1,7 milioane de lei şi maxim 85 milioane de lei. Pentru acest domeniu major de intervenţie solicitantul trebuie să asigure contribuţia de minim 2% din costul total eligibil al proiectului, precum şi suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului inclusiv T.V.A.

Pentru domeniul 5.2, valoarea totală a proiectului este cuprinsă între minim 700.000 de lei şi 85 milioane de lei. Pentru proiectele care se implementează în mediul rural valoarea minimă totală a proiectului trebuie să fie mai mare de 6,4 milioane de lei. Pe de altă parte, cererile de finanţare depuse în cadrul domeniului major de intervenţie 5.2 care se încadrează în categoriile de activităţi prevăzute la "Infrastructura de turism publică/privată", se supun Schemei de ajutor de stat.

Peste 13 milioane euro nerambursabili pentru investiţii în Sibiu

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a anunţat semnarea a două contracte de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional, la jumătatea lunii mai. Cele două contracte de finanţare vor fi finanţare prin domeniul major de intervenţie 5.2, care alocă fonduri pentru "Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice". Este vorba despre contractele de finanţare pentru proiectul depus de către SC Păltiniş SA şi pentru proiectul depus de către administraţia publică din Comuna Jina.

Depuse în anul 2008, proiectele solicită finanţare pentru creşterea atractivităţii turistice a obiectivelor ce vor fi reabilitate.

"Modernizarea şi extinderea Hotel Casa turiştilor" din Păltiniş

Prin proiectul "Modernizarea şi extinderea Hotel Casa turiştilor" din Păltiniş se urmăreşte modernizarea vilelor 16,17 şi 18 şi creşterea capacităţii de cazare a acestora. Prevăzut să se deruleze pe o perioadă de 24 de luni, proiectul are o valoare totală de peste 14,22 milioane lei, din care 7,87 milioane reprezintă suma nerambursabilă solicitată. Pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii de cazare, se vor realiza activităţi de dotare a hotelului cu două ascensoare şi cu alte echipamente de înaltă calitate.

Pârtie de schi la Mărginimea Sibiului

Cel de-al doilea proiect prevede "Amenajarea domeniului schiabil în comuna Jina, arealul turistic Mărginimea Sibiului". Prin acest proiect va fi amenajată în zonă o pârtie de schi, ce va avea şi instalaţie transport cablu, instalaţie de zăpadă artificială, maşină de nivelat zăpada, precum şi un drum de acces pe pârtie modernizat. Pentru implementarea acestui proiect beneficiarul a prevăzut o perioadă de 29 luni şi un buget în valoare totală de peste 11,9 milioane lei, din care peste 6 milioane lei o reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată. La finalul acestui proiect beneficiarul estimează creşterea numărului de pensiuni de la 49 la 59 şi cu 50% a numărului de turişti în zonă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional